Budeme se snažit o zrovnoprávnění operací šedého zákalu, přislíbil ředitel VZP

30.01.2013

Téměř sedmdesát tisíc operací šedého zákalu hradí ročně v České republice Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Přesto většina nemocničních zařízení nemůže zákroky provádět po celý rok.


Brání jim v tom limity stanovené VZP, pacienti tak mnohdy musí na operaci čekat až několik měsíců. Především o tom jednali při setkání ve čtvrtek 10. ledna 2013 senátor Miloš Vystrčil a generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Například jihlavská nemocnice mohla v loňském roce odoperovat v prvním pololetí téměř 300 pacientů se šedým zákalem, v tom druhém pouze 250. Pro výrazně větší poptávku o zákroky museli lékaři pojištěnce už v říjnu objednávat na březen roku 2013.

VZP maximální finanční limity pro operace šedého zákalu stanovuje pro každé pololetí roku zvlášť na základě vyhodnocení několika kritérií a s ohledem na dostupnost péče pro pojištěnce. Generální ředitel VZP Zdeněk Kabátek při jednání se senátorem Vystrčilem připustil, že existují místa, která můžou provádět neomezený počet operací a že se v tomto směru bude snažit o zrovnoprávnění všech zdravotnických zařízení v České republice, čímž by se zlepšil současný ne zcela vyhovující stav. „Čím dříve se tak stane, tím lépe. Současný stav vnímám pro jihlavskou nemocnici a nakonec všechny nemocnice na Vysočině jako diskriminující. Plnění slibu pana ředitele budu pozorně sledovat,“ prohlásil senátor Vystrčil.

Šedý zákal patří k nejčastější chorobě především ve vyšším věku, může se ale vyskytnout i u mladých lidí, nebo dokonce dětí. Jedná se o nemoc oka, při které se čočka zakalí a pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Lékaři při operaci vyjmou z oka zkalenou čočku a natrvalo ji nahradí čočkou umělou. Operace se provádí ambulantně, trvá asi dvacet minut a pacient může ihned po zákroku odejít domů. Operace je plně hrazena ze zdravotního pojištění.

Přílohy