Cesta do Podkarpatí - úterý den čtvrtý

08.10.2013

V úterý jsme si přivstali a ráno ještě těsně před vyučováním, které začíná v 8,30, jsme navštívili školu Tomáše Garrigua Masaryka v Užhorodu, kterou tam kdysi vystavěli Češi.


V Užhorodu jsou na školu nesmírně pyšní, TGM se těší veliké úctě a uznání a ve škole patří k nepovinným vyučovacím jazykům čeština. Prohlédli jsme si třídu, na jejíž vybavení přispěl Kraj Vysočina, vyfotili se s dětmi a u vchodu do školy jsme si připomněli řemeslnou zručnost našich předků včetně tradičních českých značek dlažby a obkladů (obrázky 1, 2, 3).

Cestou do Mukačeva jsme navštívili opravený zámek Palanok (obrázek 4), který je nově rekonstruován a jak je vidět na obrázku 5, ukrajinští památkáři si s některými věcmi očividně starosti nedělají.

Na závěr se možná hodí zveřejnit obrázek 6, který symbolizuje neobyčejnou úspěšnost projektu, který již několik let realizuje v Podkarpatí Kraj Vysočina prostřednictvím fondu VIZA. Jsem velmi rád, že moje kolegyně Dagmar Zvěřinová, Boženka Sekaninová a Dagmar Terelmešová mohli na vlastní oči vidět a na vlastní uši slyšet, jak obrovský kus práce pro zahraniční vztahy může znamenat dobrá regionální politika. Také děkuji Kateřině Šarmanové a všem dalším za skvělou organizaci celé cesty. Věřím, že se nám našimi následnými aktivitami podaří pomoci dalším projektům.

Přílohy