Hrabal

03.05.2014

K nedožitým stým narozeninám Bohumila Hrabala se toho po celé naší zemi dělo celkem dost. Kromě připomínek jeho knih a na základě těchto knih vzniklých filmů se na různých většinou se životem Bohumila Hrabala nějak spojených místech setkávali lidé, aby si popovídali, napili se piva, ochutnali zabíjačku … a tak si nějak v klidu a v pohodě osobnost Bohumila Hrabala připomněli.


Měl jsem štěstí a mohl jsem se zúčastnit 29. března setkání v Polné, kde Bohumil Hrabal prožil v polenském pivovaře důležitou část svého dětství. Klub za historickou Polnou společně s městem Polná, za podpory ochotníků a mnohých dalších včetně současného majitele bývalého pivovara Ivana Vlacha, připravili oslavy Hrabalova nedožitého stého výročí opravdu zajímavě a příjemně.

Mně osobně k napsání tohoto článečku nakonec přiměly zejména tři důvody.

Tím prvním byla zmínka polenského patriota Jana Prchala, kterému je líto, že historici často části života Bohumila Hrabala, kterou prožil v Polné, nevěnují dostatečnou pozornost, ba někdy ji přímo opomíjí. Přitom Bohumil Hrabal v Polné společně se svojí matkou i ochotničil. Tak jsem se rozhodl tuto skutečnost ještě jednou připomenout.

Tím druhým důvodem je moc pěkný pocit z celé akce. Přesně jsem to nepočítal, ale oslav se v Polné spontánně zúčastnily stovky lidí. Všichni jsme se moc dobře bavili. Když jsem si uvědomil, kolik volného času museli přípravě věnovat desítky dobrovolníků, byl jsem na naše lidi hrdý. „Fakt bezva pocit“ by to asi glosovala dnešní mládež.

Tím třetím důvodem byla samotná osobnost Bohumila Hrabala. Přiznávám, že nejsem žádný velký znalec Hrabalova díla. Přesto si myslím, že bychom se mohli všichni z jeho přístupu k lidem a k životu v mnohém učit. Sice si nemyslím, že by Bohumil Hrabal mohl být dokonalým výchovným vzorem. Tak to asi není. Ale například jeho věty: „Buďte na lidi hodní, nebo vám nepůjdou na pohřeb.“ nebo „Jak je ten svět pořád hezčí a hezčí. Ne, že by byl, ale já ho pořád tak vidím.“, jsou přesně tím, nad čím bychom se mohli - měli alespoň občas pousmát a zamyslet zároveň.

Přílohy