Karel Šebek: PONDĚLNÍ VÝZVA Mirkovi Topolánkovi

17.04.2012

Kamaráda senátora Karla Šebka mám rád a vážím si ho a to přesto, že ne vždy s jeho názory souhlasím, zejména v názorech na možnosti a smysl krajské samoprávy se občas lišíme. Ve většině ostatních věcí se však obvykle shodujeme. Ke zveřejňování jeho článků na svém webu mám jeho dlouhodobé svolení.


PONDĚLNÍ   VÝZVA

Mirkovi Topolánkovi

 

Milý kolego, milý Mirku,

Nejsi sám, kdo si dělá o naši ODS starost. Je nás ještě dost, kdo jsme v ní plných 21 let. Už z tohoto titulu mi snad náleží nárok komentovat Tvoji výzvu i z trochu jiného úhlu. ODS pro mne byla a zůstala jedinou stranou, do které jsem kdy vstoupil. Po pravdě řečeno, dělal jsem to proto, že po létech totality byla nová, nadějná, skutečně občanská a demokratická. A hlavně jsem chtěl, aby moje děti vyrůstaly konečně ve svobodné, spravedlivé a prosperující zemi. To mne motivuje dodnes. Všechny ty řeči o  liberálně-konzervativních idejích, teoriích a ismech, nemají váhu, pokud je káží lidé, o jejichž bezúhonnosti, dobrých úmyslech a mravech nejsme přesvědčeni.

Oba víme, že politika je záležitost navýsost veřejná. Velkou váhu v ní má charisma, osobní příklad a důvěra. Klesá-li popularita naší strany, není příčina v tom, že dnešní ODS nic nenabízí, ale v tom, že čím dál méně lidí věří tomu, že ODS myslí své sliby vážně. S důvěrou je to jako se svobodou – těžko se získává, rychle se ztrácí.

Každá úspěšná strana na sebe zákonitě nabaluje také konjunkturalisty, kteří možná ani neznají výrok Abrahama Lincolna, že: „Politici jsou lidé, kteří kromě zájmu o stát mají také své vlastní zájmy.“ Nicméně jsou tito prospěcháři připraveni vybrat si pokaždé to lepší pro sebe a to horší pro ostatní. Pánové Čermák, Macek a mnozí další v začátcích ODS  jejímu dobrému kreditu nepřidávali, ale pohroma přišla až s virtuálním Radžívem Sinhou a Lájoszem Báczem. V jistém směru však sarajevský atentát ODS prospěl. V té době ji opustila výrazná množina lehkoživků. Z těch poctivých, kteří zůstali, si zaslouží mimo jiné obdiv a uznání dvě jména. Dnes již bohužel nežijící Lubomír Voleník, prezident NKÚ a neuvěřitelná morální autorita. A za druhé předsedkyně Senátu Libuše Benešová, která začala dělat v účtech ODS pořádek, zadala forenzní audit a dostala rozpočet strany zase do černých čísel. Poté byla na kongresu v roce 2004 nedůstojně odejita, viď Mirku? Po jejím odchodu osiřel Jánský vršek a sny o modrých domech se rozpustily v gigantických  nákladech na vydržování modrých týmů.

Ano, soukromí je nedotknutelné, ale jen potud, pokud si do něj někdo nenosí nepoctivě nabyté věci. Doba se změnila. Řečeno slovy Formanova filmu: „Lidé nejsou hloupí. Co bys jim chtěl vysvětlovat? Dobře vědí, že když si rozkradli tombolu, tak to nemůžou vyhrát.“ Je to smutné, ale stalo se: ….Helbigové, Kožený, Motoinvest, Union banka , IPB, kampeličky, H-systém, internet do škol… Ne, že by kradli samotní ódesáci, ale někteří se kolem nebezpečně motali…

I za Tvé vlády, milý Mirku, šlo možná udělat něco lepšího s naší justicí a policií. Leč místo toho se v matičce Praze zadrhl podivný gordický uzel vztahů mezi kluky, co spolu mluví. Výsledkem byla ztráta nejsilnější pravicové základny. Propast mezi slovy a činy nám odehnala příznivce a vzbudila naději, že se sám od sebe objeví někdo nezkažený, nezávislý, oddaný veřejnému prospěchu. Zklamání bolí a společnost se radikalizuje. Na rozdíl od Tebe, Mirku, vnímám precizně zdůvodněný rozsudek soudce Šotta jako uvážený, statečný a spravedlivý krok. Jsem rád, že si někdo dal práci dokázat co je pravda a co lež a že se za mne někdo probrodil tou žumpou lidského a politického hnusu. Doufám, že se konečně blýsklo na lepší časy.

Ideu malého a levného státu jsme opustili v roce 2000 znovuzavedením přežitku socialismu v podobě krajských úřadů. Dnes tu máme 14 nabubřelých gubernií, které nikdy nebudou mít dost na vlastní režii a které nikdy nebude zajímat co se děje za obzorem. Pro tento antipravicový nesmysl zvedli tenkrát ruku i zákonodárci ODS!

O nezadluženou budoucnost se tato vláda, s erudicí a silou jí danou, alespoň pokouší, ale jak sám konstatuješ, při složení dnešního parlamentu a importu šílených nápadů EU to má hodně těžké.

Tvoje evropské předsednictví Ti tenkrát slušelo. Jen škoda, že ses občas choval jako utržený ze řetězu. Víš, těžko je přednášet našim skromným ódesáckým podnikatelům, živnostníkům a důchodcům o solidaritě zodpovědných, když se na Tebe provalí zastávka vládního letadla kvůli lyžovačce v Alpách nebo divná dovča v Toskánsku. Měl jsem a mám Tě rád, Mirku, i s Tvými lidskými chybami. Byl jsi dobrý a rázný šéf, jen ses měl obklopit lepšími a čestnějšími lidmi, než byl jakýsi Dalík.

Já, podobně jako ty, v ODS zůstávám. Na podzim mě čeká obhajoba senátního mandátu. Budu to mít těžké, protože časy, kdy volby vyhrávala i tenisová raketa Václava Klause, jsou nenávratně pryč. Ale nepřekabátím. Je ještě dost těch, kteří věří ODS i mně. Slušných, poctivých a oddaných. Jsou všude kolem nás, mají své problémy, sny a přání. Jsou tvořiví a pracovití. Od státu něco potřebují jen občas. Pro ten případ chtějí mít na odpovědných místech odpovědné a důvěryhodné lidi. Soudí podle skutků, ne podle řečí.

Začněme jarním úklidem před vlastním prahem. Já už jsem v sobotu zametal.

 

Tvůj

 

                                                                                                        Karel Šebek

                                                                                              předseda OR ODS Benešov

                                                                                       místopředseda RS ODS Střední Čechy

Neveklov  16.4.2012                                                                       

Přílohy