MAS Třešťsko se vyplatí

29.01.2013

Současný i budoucí výkon veřejné správy v obcích s pověřeným obecním úřadem. Právě diskuze na tohle téma byla hlavním bodem návštěvy města Třešť v podání senátora Miloše Vystrčila, který tam zavítal ve čtvrtek 24. ledna 2013 na pozvání starosty Vladislava Hynka a místostarostky Evy Požárové.


Během jednání o dalším rozvoji města starosta Vladislav Hynk pozitivně hodnotil i fungování Místní akční skupiny (MAS) Třešťsko. "Prostřednictvím MAS Třešťsko se podařilo získat spolufinancování hned několika projektů, jako je například otevření expozice historické radiotechniky, obnova fasády radnice nebo kulturní projekt Ztřeštěné léto. Její založení se tedy Třešti rozhodně vyplatilo a věřím, že ještě vyplatí," uvedl k práci MAS starosta Vladislav Hynk.

MAS Třešťsko vznikla v srpnu 2007 s cílem podpořit rozvoj regionu prostřednictvím realizací projektů. Její náplní je sdružovat obce, neziskové organizace, malé i střední podnikatele za účelem rozvoje regionu ve smyslu zlepšování kvality života a životního prostředí ve venkovských oblastech na základě dotačních titulů z Evropské unie. Nyní má 33 členů, např. Třešť, Batelov, Stonařov, Kostelec či Větrný Jeníkov.

 

Na třešťské betlémy se jezdí dívat až z Japonska

Nejen jednání na radnici v Třešti stihl senátor Miloš Vystrčil při čtvrteční návštěvě města. Společně se starostou Vladislavem Hynkem a místostarostkou Evou Požárovou navštívili pět vybraných betlémů, které jsou vystaveny přímo v domácnostech třešťských občanů. Stejně jako ostatní návštěvníci tak měli při prohlídce betlémů možnost si přímo vyslechnout také komentář o vzniku, způsobu výstavby a například i historii některých postav.

„Přestože mi je třešťská betlémářská tradice dobře známa, znovu jsem si měl možnost ověřit, že zájem o tamní betlémy neklesá, spíše naopak. Důkazem toho mohou být například i zápisy z návštěvní knihy, které dokazují, že za betlémy do Třeště jezdí i návštěvníci z Chile nebo Japonska,“ prohlásil po zhlédnutí betlémů a vyslechnutí rodinných komentářů senátor Vystrčil.

Soukromé betlémy lze v třešťských domácnostech obdivovat do soboty 2. února 2013.

Přílohy