10 let v EU, klady převládají

29.04.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: Pavel Bajer


Prvního května tomu bude deset let, co ČR vstoupila do EU. Vstup byl krokem správným směrem, shodují se všichni tři hejtmani Kraje Vysočina.

Nadšení, euforie, víra v nové příležitosti. Ale také skepse a strach z růstu cen, tak hodnotili Jihlavané v roce 2004 vstup České republiky do Evropské unie.
Tehdy poprvé nad Jihlavou zavlály unijní vlajky a město zhlédlo velkolepý ohňostroj. Tehdejší první hejtman Vysočiny František Dohnal (KDU – ČSL) vstup do EU vítal.
Den před vstupem vzpomněl na evropskou myšlenku českého krále Jiřího z Poděbrad a slíbil, že o den později u otevřeného okna řekne: „Dobré ráno, Evropo, dobré ráno, všichni evropští spoluobčané.“ „Evropská unie za nás nevyřeší všechny problémy,“ varoval Dohnal před přílišným optimismem.
Jak by zhodnotil uplynulých deset let, se již bohužel nedozvíme, protože v loňském roce předčasně zemřel.
Druhý vysočinský hejtman Miloš Vystrčil (ODS) vstup do Evropské unie považuje za správný krok. Netají se ale svými výhradami. „Je pravdou, že původní úspěšná snaha o volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu byla a je bohužel postupně doplňována dalšími rozporuplnými projekty,“ hodnotí EU po deseti letech.
Pozitivně členství chápe také současný hejtman Jiří Běhounek (nestraník – ČSSD). Ačkoliv poukazuje na velkou byrokracii, kterou s sebou tato instituce přinesla, klady však podle jeho slov převládají. „Zmíním například odstranění hranic v schengenském prostoru, fondy EU, které Kraj Vysočina obohatily o 5,5 miliard korun investovaných např. do silnic, nemocnic, škol i hotelů,“ vyjmenovává Běhounek.
Většina lidí oslovených před deseti lety Jihlavskými listy vstup do Unie vítala. Dotazující se nejvíce obávali zvyšování cen. I pro řadu euroskeptiků, včetně bývalého prezidenta Václava Klause, se stal vstup do EU nutností.
Jak vnímají osobnosti Vysočiny vstup do Evropské unie nyní? Přineseme v pátečních JL.

Přílohy