260 milionů. Radši do rezervy

14.12.2011

Mladá fronta DNES | 14.12.2011 | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Jaroslav Paclík


Osm miliard korun.
Takové mají být v příštím roce výdaje Kraje Vysočina. Rozpočet s vysokou rezervou včera schválili zastupitelé.

JIHLAVA - Při zemi se drželi při schvalování krajského rozpočtu na rok 2012 zastupitelé. V kase zůstane v rezervě 260 milionů korun.

„Rozpočet je opět - stejně jako loni - úsporný, vyrovnaný a počítá s největší rezervou v historii kraje. Předpokládáme, že budeme muset řešit některé problémy ve zdravotnictví a sociálních službách. Obavy máme také ze zvyšujícího se tlaku státu na samosprávy a jejich rozpočty,“ vysvětlil důvody vysoké rezervy náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Podle něj je rozpočet opět nastaven spíše pesimisticky a kopíruje daňové příjmy kraje z roku 2006.
Kde kraj šetřit nebude? Například v některých investicích. „I přesto, že neočekáváme daňově příliš příznivý rok, připravujeme další investice. Chceme tak kraji pomoci se zaměstnaností. Zahájíme například stavbu urgentního příjmu pro Nemocnici Havlíčkův Brod a také pro Nemocnici Nové Město na Moravě za řádově desítky milionů korun, dále také počítáme s rekonstrukcí objektu Střední uměleckoprůmyslové školy v Jihlavě-Heleníně (s depozitáři i pro muzeum - pozn. redakce) za téměř stomilionů korun. Dokončíme přístavbu domova důchodců ve Ždírci na Jihlavsku za 60 milionů korun,“ vyjmenoval Novotný.

Kraj Vysočina bude příští rok hospodařit s rozpočtem ve výši 8,1 miliardy korun.

Kde se naopak bude šetřit? Například v tom, že skončí provoz sanatoria na Buchtově kopci. O tom také včera zastupitelé definitivně rozhodli. Sanatorium bylo ztrátové - v roce 2010 převýšil minus v hospodaření sumu 10,1 milionu korun. „Léčebna dlouhodobě nemocných a sociální služby budou převedeny do novoměstské nemocnice,“ řekl hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Léčebna na Buchtově kopci je v současné době již téměř přestěhována, zbývající pacienti budou převezeni co nevidět.

„Tento týden budeme přebírat opravenou neurologii, kam se pacienti nastěhují,“ doplnil Roman Kratochvíl, mluvčí novoměstské nemocnice, pod niž léčebna patří.

Nejvíce peněz teče do škol

Největší díl v novém krajském rozpočtu Vysočiny zaujímají tradičně výdaje v krajských a obecních školách. Stát by na ně měl stejně jako loni do kraje poslat skoro 3,7 miliardy korun. O rozdělování těchto peněz však krajská samospráva nerozhoduje. Na dopravu, která je druhou největší krajskou výdajovou kapitolou, je příští rok vyčleněno skoro 1,5 miliardy korun. Tato suma je v meziročním porovnání o jedno procento nižší.

K rozpočtu měli připomínky zastupitelé z opozice. „Měli jsme pět zásadních, většina z nich byla akceptována. Chybí mi ale vypořádání jednoho bodu: aby byly sníženy náklady na odměny tří předsedů -legislativního výboru, finančního výboru a bezpečnostní komise kraje. Úspora by byla tři miliony korun,“ uvedl lidovec Václav Kodet. Tyto tři placené funkce obsazují komunisté. „Pokud by tato připomínka byla akceptována, rozpočet bychom podpořili,“ řekl Kodet.

Sociální demokraté a komunisté v krajském zastupitelstvu ale s návrhem KDU-ČSL nesouhlasili. Lidovci a také občanští demokraté se kvůli tomu při hlasování o rozpočtu zdrželi hlasování.

Seniorpasy prošly

ODS měla podle bývalého hejtmana, nyní senátora a krajského zastupitele Miloše Vystrčila asi sedm připomínek. Kromě platů pro komunisty ve vedení výborů nesouhlasili občanští demokraté s uvolněním milionu korun na projekt Seniorpasů. „Ty peníze by měly jít nikoli k těm čiperným (kteří budou díky Seniorpasu čerpat různé slevy - pozn. redakce), ale spíš k těm nečiperným obyvatelům kraje. Například k lidem, kteří jsou upoutáni na lůžko,“ vysvětloval Vystrčil.

„Pasy jsou oblíbené v Dolním Rakousku i na jižní Moravě. Podle průzkumů, které jsme si dělali, je to dobře zaměřená aktivita. Na koncepci této i prorodinné politiky chceme dále pracovat,“ řekl krajský radní Petr Krčál (ČSSD).

Více peněz z rozpočtu dostane záchranná služba. Její provoz si už v letošním roce vyžádá 10 milionů korun navíc. „Nepočítáme ale již s budováním dalších výjezdových stanovišť. V dnešní době je to neufinancovatelné,“ sdělil hejtman Běhounek.

Přílohy