Adresa: radnice. Kvůli exekucím ji volí stále víc lidí

06.11.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Michal Kolařík


Magistrát v krajském městě Vysočiny se potýká s neustále se zvyšujícím počtem obyvatel s trvalým bydlištěm na radnici. Důvody k tomu mají lidé různé. Čím dál častěji jsou mezi nimi i tací, kteří se snaží uchránit před exekucí.

JIHLAVA Bezdomovci, maminky s dětmi a třeba i zadlužení podnikatelé. Ti všichni mají společnou adresu pobytu: v budově radnice. Rok od roku stoupá počet lidí s trvalým pobytem na jihlavském magistrátu. Ke včerejšímu dni už jich je 2 314, nejvíce v historii.
„Počet obyvatel přihlášených na úřední adrese se stále zvyšuje,“ potvrdila vedoucí správního oddělení na jihlavském magistrátu Kateřina Škarková. Podle ní o zrušení trvalého pobytu a jeho nahlášení na radnici nejčastěji usilují lidé, kteří koupili byt i s nájemníkem, a také lidé, kterým hrozí exekuce.
„Například rodiče chtějí odhlásit z trvalého pobytu své plnoleté dítě, protože se zadlužilo a chodí za ním exekutoři. Tím se rodič exekuci uchrání,“ dodala Škarková. Podle ní se dá čekat, že počet obyvatel s adresou na úřadě poroste.
„Aby lidé mohli pracovat, volit, mít děti ve škole, musí mít trvalý pobyt ve městě. To jim ale často pronajímatel bytu, v němž žijí, neumožní. Na úřední adresu nám tak spadnou desítky osob měsíčně,“ řekl tajemník jihlavského magistrátu Lubomír Dohnal.
Pro lidi je to i únik před zodpovědností. „Výhody to má pro člověka, který nechce být k nalezení. Neudá svou adresu skutečného pobytu a nikdo mu nic nedoručí. Takový člověk se těžko shání,“ dodala Škarková. Na radnici tak proudí i obsílky od soudů, upomínky od bank i exekutorů, určené lidem nahlášeným k trvalému pobytu na radnici. „Jakékoliv doručování takové osobě je těžké a finančně nákladné, ale abychom mohli postupovat až k exekuci, musíme provést i pokus o doručování, kdy zásilky neplatiči adresujeme sami sobě,“ dodal Dohnal. Neplatiči s trvalou adresou na radnici dluží například i na poplatcích za svoz odpadu. „Dluh na poplatcích za komunální odpad od roku 2002 do roku 2011 činí 7 909 000, z toho dluh dlužníků s trvalým pobytem na radnici činil 3 284 000 korun,“ uvedl mluvčí radnice Radek Tulis.
„Je to opravdu problém a některými občany je systém bohužel zneužíván,“ je si vědom primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal.
„Nedávno jsme řešili, že občan má v nájmu městský byt a žádal po městě, abychom mu povolili podnájem tohoto pronajímaného bytu, a přitom uváděl adresu trvalého bydliště na radnici. Samozřejmě jsme takový pronájem nepovolili, dokud si dotyčný žadatel nenahlásí adresu trvalého bydliště tam, kam má,“ dodal Vymazal.
Trvalé bydliště na úřadě způsobuje problémy i tajemníkovi úřadu. „Pamatuji, že jednou na radnici přišel muž se spacákem, že má na radnici trvalý pobyt, a chce tam proto přespat,“ vzpomněl Dohnal.
Ten navíc musel problém vysvětlovat i při volbách. „Ministerstvu vnitra jsem musel zdůvodňovat, že máme v okrsku dvojnásobek voličů a proč jsme okrsek s takovým počtem voličů nerozdělili na dva. Okrsek je přitom tvořen úřední adresou, kde je ale volební účast minimální,“ řekl Dohnal.
Podle primátora Vymazala magistrát usiluje o změnu zákona, kterým se trvalý pobyt na radnici řídí.
V tom se angažuje i senátor a exhejtman Vysočiny Miloš Vystrčil podle kterého se zkreslené údaje o počtu obyvatel přihlášených k trvalému pobytu a skutečně žijících v místě bydliště odráží i v daňových příjmech obcí a měst. Ten by chtěl návrhy na změny předložit Senátu jako zákonodárnou iniciativu.

***

FAKTA
Trvalý pobyt lidí
na radnici
JIHLAVA
Rok Počet lidí
2004 200
2005 349
2006 471
2007 761
2008 1 067
2009 1 495
2010 1 757
2011 2 102
2012 2 314
TŘEBÍČ
Ke včerejšímu dni má hlášen trvalý
pobyt na Městském úřadu v Třebíči
1 107 lidí.

„Je to opravdu problém a některými občany je systém bohužel zneužíván.“ Jaroslav Vymazal, primátor Jihlavy

Přílohy