ANKETA: Kterého prezidentského kandidáta preferují čeští politici?

21.04.2017

tyden.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0 | Autor: - mel -


První kolo prezidentských voleb ve Francii se blíží. Již v neděli bude jasné, kteří kandidáti postoupí do druhého kola. V průzkumech mají zatím největší šance na úspěch liberální politik Emmanuel Macron, v těsném závěsu je nacionalistka Marine Le Penová.

První kolo prezidentských voleb ve Francii se blíží. Již v neděli bude jasné, kteří kandidáti postoupí do druhého kola. V aktuálních průzkumech mají zatím největší šance na úspěch liberální politik a nejmladší kandidát Emmanuel Macron, v těsném závěsu je vůdkyně extrémně pravicové Národní fronty Marine Le Penová. Podle průzkumů by do druhého kola mohli postoupit ještě další dva kandidáti - představitel krajní levice Jean-Luc Mélenchon a pravicový politik François Fillon. Našich politiků jsme se zeptali, kterého z kandidátů považují za nejvhodnějšího.

"Kdybych byl Francouz, asi bych volil pana Fillona. Jeho program je konzervativní, navíc slibuje různé ekonomické reformy. Jako občanovi České republiky je mi v zásadě jedno, jestli nakonec zvítězí pan Fillon, nebo pan Macron, protože oba dva si přejí udržet Evropu pohromadě a vyjadřují ochotu k reformám Evropské unie," vyjádřil se zakladatel a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Moje odpověď je v zásadě jednoduchá. Já jsem pro kandidáta levice Jeana-Luca Mélechona. Podle mě nejlépe vyjadřuje současné zájmy Francouzů," objasnil předseda KSČM Vojtěch Filip.

"U mě je to jasná volba - Emmanuel Macron. Ostatní jsou podle mého názoru extremisté. Macron patří do té liberální politiky, což je pro mě směrodatné vodítko," uvedl poslanec za hnutí ANO Jiří Zlatuška.

Prezident České republiky Miloš Zeman se podle tiskového mluvčího Jiřího Ovčáčka přiklání k pravicovému politikovi Françoisi Fillonovi. Z jakého důvodu, už však neuvedl.

"Osobně vůbec nikoho nepreferuji. Myslím si, že u třech ze čtyř kandidátů na prezidenta Francie se programy v poslední fázi dost sbíhají. Opravdu si tedy netroufám říct, který z těch kandidátů by byl pro Francii nejlepší," vyjádřila se poslankyně za hnutí ANO Ivana Dobešová.

"V mém případě je to jasné. Jsem pro Marine Le Penovou. Znám se s ní osobně, jsme přátelé, navíc naše hnutí SPD je členem evropské frakce Evropa národů a svobody, kterou rovněž vede Marine Le Penová. Líbí se mi její názory, a navíc nabízí skutečně reálná řešení budoucnosti pro francouzské občany. Tím myslím nebýt součástí nefunkční a nereformovatelné Evropské unie. Dále pochopitelně prosazuje přímou demokracii a národní zájmy, nikoli zájmy centralistického Bruselu," uvedl předseda strany SPD Tomio Okamura.

"Já nemám žádného favorita. Zpočátku jsem si myslel, že by mohl být dobrým kandidátem na prezidenta Fillon. Ale jak později na veřejnost prosákly skandály kolem jeho osoby, tak jsem byl v rozpacích a teď nevím, jestli je vhodným kandidátem nebo jestli se mu dá věřit," vyjádřil se senátor Miloš Vystrčil (ODS).

"Já osobně nikoho nepreferuji. Za zajímavé kandidáty však považuji Françoise Fillona, kterého jsem si cenil, když byl ještě ministerským předsedou, a také Emmanuela Macrona. Ten je podle mého názoru jeden z mála zajímavých liberálů. Ale nejsem Francouz, takže díky bohu, že se nemusím rozhodovat," vyjádřil se Karel Schwarzenberg, člen strany TOP 09.

"Já jsem se zatím s kandidáty stačil seznámit jen rámcově, a musím říct, že by to pro mě byla těžká volba. Ale kdybych byl občan Francie, asi bych dal ve výsledku s velkými výhradami přednost Françoisi Fillonovi, protože díky svému postoji má podle mě nejblíže k pravici," uvedl místopředseda strany ODS Martin Kupka.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/pol...a-preferuji-cesti-politici_426682.html

Přílohy