Anketa: Souhlasíte s přístupem vrcholných tuzemských politiků, počínaje prezidentem, k dalajlamovi?

22.10.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Dva pohledy | Strana: 2 | autor: (rep)


František Bublan

65 let, senátor, Třebíč Vidím tam chyby. První je ta, že návštěva dalajlamy měla být pojata tak, že jde o duchovního vůdce. Setkání v Senátu bylo na místě, Senát totiž je místem konferencí a seminářů. Chybou je jednání ministra kultury.
Kdyby šel s dalajlamou na kávu, tak je to v pořádku, on ho ale přijal jako ministr.
Další chybou je jednání z Hradu, protože odtud to nešťastné prohlášení vzešlo.

Martina Kábelová

38 let, ředitelka Oblastní charity Pelhřimov, Zajíčkov S tím, jak se k této situaci naši vrcholní politici staví, rozhodně nesouhlasím. Já jsem pro hájení hodnot, které dalajlama zastává.
U nás se o to v minulosti snažil i Václav Havel. Myslím si, že se naše společnost příliš odklonila od těchto hodnot a pro řadu našich vrcholných politiků je důležitější prospěchářství, sobeckost a arogance, a to je podle mě špatně.

Pavel Janata

56 let, starosta, Třebíč Nemám problém s tím, že se ministr kultury s dalajlamou setkal, naopak vyjádření dalších politiků bylo zbytečné. Dalajláma přijel kvůli výročí Václava Havla a je na uvážení každého, jak se s ním setkají. Dopad na vztahy s Čínou to podle mě nemá tak zásadní, aby se k tomu vrcholní představitelé státu vyjádřili tak, jak se vyjádřili.

Karel Dvořák

52 let, podnikatel, Havlíčkův Brod Nechci říct, že s tím úplně souhlasím, ale jisté pochopení pro to mám. Lidi u nás potřebují práci, a proto i stát musí volit vhodnou obchodní mezinárodní politiku. A pokud je šance získat zakázky pro naše firmy nebo přímo investice, v tomto případě z Číny, pak by stát měl zohledňovat i ostatní aspekty, a tudíž třeba i svůj oficiální přístup k dalajlamovi.

Miloš Vystrčil

56 let, senátor, Telč Můj názor je takový, že je na každém, zda chce, či nechce přijmout osobnost, jako je dalajlama. To, že se s ním někdo setká, ještě neznamená, že souhlasí se všemi jeho názory. Osobně nevidím nic špatného na tom, že se někdo s dalajlamou setká, žijeme ve svobodné zemi a toto považuji za soukromé rozhodnutí, které může udělat každý z nás.


Jan Veleba

69 let, senátor, Velké Meziříčí S přístupem nejvyšších ústavních činitelů v tomto případě souhlasím a panu Hermanovi a spol. bych doporučil, aby se věnovali řešení lidských práv například u našeho transatlantického spojence Saudské Arábie a pomohli třeba zrovnoprávnit ženy v tamější postfeudální společnosti.

Přílohy