Asiaté dají dva miliony korun. Za zakázku v Kraji Vysočina

20.05.2011

Mladá fronta DNES, strana 2, Vysočina (Miroslav Mareš)


Muzea a v budoucnu snad i další objekty v regionu budou vybaveny novou bezdrátovou technologií, která návštěvníkům na displeji jejich mobilního telefonu ukáže, jaký exponát právě obdivují.

VYSOČINA Na jedné straně smlouvy je podpis hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. Na druhé straně je napsané jméno Pao Chung Ho.
Vysočina si objednala zakázku v asijském státě Tchaj-wan. A Asiaté za práci pro Čechy dokonce i zaplatí – celkem částku kolem dvou milionů korun.
Proč Vysočina objednává v Asii a ne v tuzemsku?
Jde o supermoderní informační technologii, která bude využívána vmuzeích a galeriích na Vysočině.
Chytrá mobilní zařízení s operačním systémem Windows Mobile nebo Android budou provázet návštěvníky prostorami muzejních expozic. Lidé si mají technologii poprvé vyzkoušet už na podzim letošního roku.

Prvním místem, kde modernizace začne, je Pelhřimov
Pilotním muzeem je to v Pelhřimově. „Měli bychom být místem, kde se celý systém bude ověřovat. Po nás se systém bude instalovat také v naší pobočce na hradě Kámen,“ doplnil zástupce ředitele pelhřimovského Muzea Vysočiny Lubomír Anděl.
„Chytré zařízení budeme moci návštěvníkovi zapůjčit na dobu prohlídky, pokud si tedy nepřinese vlastní chytrý mobil,“ dodal Anděl.
Jednotlivé sekce muzea budou vybaveny čipy, které po přiložení chytrého zařízení vyšlou do telefonu informaci o exponátu ve čtyřech základních jazycích, mezi které patří čeština, angličtina, němčina a francouzština.

Čínština je úskalí
Projekt má v tomto směru i svá úskalí. Chytrá technologie je primárně řešena čínštinou (obrázkovým písmem). „Především převod čínských znaků do latinky přináší určité starosti, například s velikostí znaků. Tchajwanci mají jinou velikost písma,“ vysvětlil vedoucí krajského odboru informatiky Petr Pavlinec.
„Možná to vypadá zvláštně, ale Evropané a Asiaté také ovládají chytrá mobilní zařízení odlišně. Je tam jiná logika,“ dodal Pavlinec.
Přenos informací v muzeích bude řešen bezdrátově prostřednictvím wi-fisignálu. Samotná informace do chytrého zařízení v rukou návštěvníka muzea dorazí z „datového skladu“ umístěného na krajském úřadě v Jihlavě.

Takový systém mají třeba v pařížském muzeu Louvre
„Tchajwanská strana nás informovala, že v Česku podobný systém není. V Evropě je asi na třech místech, jedno z nich je Louvre v Paříži,“ poznamenal zástupce ředitele pelhřimovského muzea Lubomír Anděl.
Bezdrátový přenos informací o exponátech do mobilních telefonů turistů a návštěvníků muzejních expozic je v tuzemsku zatím výjimečný projekt.
„Mohu potvrdit, že to není běžné. Něco podobného chystáme v Národnímmuzeu na akci Muzejní noc 11. června,“ řeklamluvčí Národního muzea v Praze Radka Schusterová.
Vysočinsko-asijský projekt se v úřední řeči nazývá „Multimediální průvodce pro muzea Kraje Vysočina“. Smlouvu již projednalo a odsouhlasilo krajské zastupitelstvo.

Opozice nebyla proti
K projektu neměla výhrady ani opozice v zastupitelstvu.
„Dal jsem na argumentaci představitelů projektu a dotčených organizací, že projekt je výhodný. Neviděl jsem důvod ho nepodpořit,“ vyjádřil se opoziční zastupitel za ODS, senátor Miloš Vystrčil.
Partnerem kraje Vysočina je v případě této zakázky Institut pro informační technologie z Tchaj-peje.
Institut je nevládní organizací určenou na podporu společného úsilí veřejného a soukromého sektoru na Tchaj-wanu v oblasti informačních technologií. Institut pomáhá při rozvoji aplikací IT technologií a k rozvoji informační společnosti na Tchaj-wanu.
„Zčásti používají na náš projekt prostředky jejich státního rozpočtu. Proto je tam spolufinancování ve výši zhruba dvou milionů korun z jejich strany. Jsou to jejich ‚státní‘ peníze,“ popsal finanční stránku projektu šéf krajského odboru informatiky Petr Pavlinec.
Zavedení nové technologie do vysočinských muzeí přijde celkově zhruba na čtyři miliony korun.
Spolupráce Tchaj-wanu a Vysočiny začala roku 2009, kdy se uskutečnilo první setkání obou stran.
Před několika měsíci se zástupci Kraje Vysočina seznámili s fungováním aplikace pro mobilní telefony. „Viděli jsme technologii v běžném provozu na Tchaj-wanu,“ řekl Petr Pavlinec.
„Hledáme i další možnosti hospodářské spolupráce s Tchaj-wanem,“ vzkázal hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

FAKTA Kolik peněz dá Asie, kolik Vysočina? Vklad zahraničního partnera: Institut pro informační technologie Tchaj-wan – 2,002 milionu Kč Vklad příjemce projektu: Kraj Vysočina – 1,998 milionu Kč Zdroj: schválená mezinárodní smlouva


„Hledáme další možnosti hospodářské spolupráce s Tchaj-wanem.“ Jiří Běhounek, hejtman Vysočiny

Přílohy