Berte tajné služby vážně, apeluje Senát na politiky po Zemanových „čučkařích“

20.12.2018

zpravy.iDNES.cz | Rubrika: Zprávy / Domácí | Strana: 0 | autor: iDNES.cz, Tereza Kučerová, ČTK


Horní komora vyzvala ústavní činitele, aby přistupovali vážně ke zprávám zpravodajských služeb. Jejich doporučení by měli naplňovat v zájmu bezpečnosti. Senát tuto výzvu neadresoval nikomu konkrétnímu, nicméně o ní rozhodl týden poté, co prezident Miloš Zeman zkritizoval zprávu Bezpečnostní informační služby.

„Senát vyzývá všechny ústavní činitele, aby se vší vážností přistupovali k obsahu zpráv vypracovávaných Bezpečnostní informační službou (BIS),  Úřadem pro zahraniční styky a informace, Vojenským zpravodajstvím a dalšími českými institucemi, které se podílejí na zajištění bezpečnosti a obrany,“ zní od Senátorů.

Zároveň se horní komora vyzývá, aby ústavní činitelé doporučení těchto zpráv při výkonu svých pravomocí důsledně naplňovali v souvislosti se zajištěním bezpečnosti Česka.

Přiznal ale, že výzva je motivována „poměrně zjitřenou diskusí“ po zveřejnění výročních zpráv bezpečnostních služeb. „Jsme všichni na jedné lodi, dnes se skutečně rozhoduje také o naší svrchovanosti,“ dodal.Výzva je podle předsedy senátního bezpečnostního výboru Pavla Fischera záměrně formulována bez uvedení konkrétních jmen, aby se situace příliš nevyhrocovala či nepolitizovala.

„Demokratické země, jakou Česká republika je, mají zpravodajské služby a bezpečnostní složky proto, aby chránily svobodu, nezávislost a demokracii. Pokud dochází k tomu, že je ohrožována jejich činnost, je ohrožována také svoboda České republiky,“ řekl Miloše Vystrčil (ODS).

„Přijaté usnesení znamená především to, že by ústavní činitelé měli brát vážně a respektovat zpravodajské služby a bezpečnostní složky. Neměli by zbytečně vyvolávat nejistotu a zpochybňovat jejich činnost,“ dodal.

„Nechci být také osobní, ale chci jenom říci, že ne vždycky se lze ubránit polemice, protože problém je ten, kdo tu polemiku vyvolává. Nereagovat znamená, že to může být chápáno jako souhlas,“ uvedl místopředseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Ten, kdo Českou republiku nereprezentuje dobře, ten, kdo jí dokonce výroky škodí, je bohužel náš přímo volený prezident Miloš Zeman,“ prohlásila místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL).

Senát Parlamentu ČR  (Twitter) - Senát vyzývá všechny ústavní činitele, aby se vší vážností přistupovali k obsahu zpráv vypracovávaných BIS, ÚZSI, Vojenským zpravodajstvím a dalšími institucemi ČR. https://t.co/BDWF3tiMXf 

Senátoři výzvu nikomu neadresovali, rozhodli o ní však týden poté, co prezident Miloš Zeman zkritizoval práci BIS, která ve výroční zprávě varovala před čínskými a ruskými špiony v Česku.

Podle Zemana ve výročních zprávách nejsou žádné důkazy o konkrétních špionech v Česku. Označil zprávu za „plácání“ a zpravodajce za „čučkaře“.  Více čtěte zde: Zemanovy „čučkaře z BIS“ projedná výbor Senátu. Ovčáček prezidenta brání .

Ředitel BIS Michal Koudelka v reakci na Zemanovu kritiku rozvědky sdělil, že se BIS podařilo rozbít zpravodajskou síť jedné z ruských zpravodajských služeb působící na území České republiky a ochromit její činnost.

Pavel Fischer  (Twitter) - Výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu právě přijal text usnesení, kterým oceňuje činnost BIS, podporuje NÚKIB a potvrzuje, že je třeba posilovat odolnost proti prosazování zájmů Ruské federace a Čínské lidové republiky.  https://t.co/U2hSfmhX67        

článek na webu

Přílohy