Betlémáři z Vysočiny mají pilno, je o ně zájem i mimo region

08.12.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 13 | autor: Jana Pechová


Betlémáři z Vysočiny ozdobí hned několik akcí i mimo svůj domovský region.
Práce lidových řezbářů jsou od konce tohoto týdne k vidění v sídle Senátu v Praze, o víkendu doprovodí výstavu v muzeu dolnorakouského Waidhofenu při příležitosti vánočních trhů.
Od čtvrtka do úterý 8. ledna 2013 probíhá tradiční výstava betlémů ve Valdštejnském paláci v Praze. Mezi desítkami exponátů z celého Česka nebude chybět ani zástupce z Vysočiny, senátor Miloš Vystrčil letos dojednal zápůjčku betlému manželů Roháčkových z Třeště.
O další slávu českých betlémů se postará společná přeshraniční výstava s názvem České a rakouské betlémy, která ve Stadtmuseu Waidhofen an der Thaya doprovodí zdejší tradiční vánoční trhy tuto sobotu a neděli.
Jak uvedl Vladimír Šprincl ze spolupracujícího Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod, výstavu více než tří desítek betlémů z obou stran hranice doprovodí dvojjazyčný komentář. Prezentační vzorek obsahuje betlémy jak historické, tak i díla současných tvůrců.
„Výstava zapadá do předvánočního času, kdy se ve Waidhofenu konají tradiční vánoční trhy. V daném termínu jsou v tomto příhraničním rakouském městečku hned dva – velký vánoční trh v městském parku a další menší přímo ve Stadtmuseum Waidhofen,“ uvedl Vladimír Šprincl.
Jak doplnil, zítra se na vánočním trhu v muzeu představí i betlémáři z Třeště, kteří budou rakouským návštěvníkům předvádět svou zručnost a živou tradici betlémářství na Vysočině. Zároveň budou rakouské návštěvníky lákat na povánoční návštěvu betlémů v Třešti.

Přílohy