Brtnice se ponořila do víru oslav

13.05.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | autor: David Kratochvíl


Hned dvě významná historická výročí si v sobotu v rámci městských slavností připomněli v Brtnici. Přišlo víc než dva tisíce lidí.

Obyvatelé Brtnice se v sobotu přesně po čtyřech letech opět ponořili do víru oslav. Připomněli si hned dvojici významných historických milníků. V letošním roce totiž uplynulo už 780 let od první oficiální písemné zmínky o městě.
Právě v roce 1234 král Václav I. daroval trhovou obec Brtnici cisterciáckému klášteru v Předklášteří u Tišnova. Důležité jubileum ale slavili také zdejší hasiči. Letos už totiž uběhlo přesně 140 let od založení sboru.
Program probíhající převážně na náměstí Svobody si v průběhu celého dne nenechalo podle odhadů organizátorů ujít přes dva tisíce lidí. Starosta Stanislav Jirků připomněl, že Brtnice má devět místních částí. Celkem ve městě včetně nich aktuálně žije 3.711 obyvatel.
„Právě listina z 27. října 2000 je zatím úplně tou poslední v historii města, protože před 14 lety z rozhodnutí tehdejšího předsedy parlamentu městečko Brtnice povýšilo na město,“ zavzpomínal starosta. V roce 2010 si na centrálním náměstí připomněli už desetileté výročí od této významné historické události.
Na odpolední hlavní část programu se sjela i řada osobností. Nechyběl například senátor Miloš Vystrčil, který při příležitosti oslav oživil vzpomínky na svou fotbalovou kariéru. „Do Brtnice jsem jezdil jako fotbalista Telče od svých deseti let. Nejdříve jako žák, pak dorostenec a posléze hráč B-týmu,“ prozradil.
Připomněl, že výsledkově se jeho mateřskému týmu na soupeřově půdě nikdy nedařilo. „Brtničtí to hráli vždycky od podlahy a málokdy jsme odsud odvezli nějaké body,“ vrátil se o zhruba tři desítky let zpátky do minulosti senátor.
Oslavy si nemohla nechat ujít ani bývalá starostka a nyní radní kraje Marie Kružíková. „Naše předchozí generace nám toho v Brtnici spoustu zanechaly, proto se i my snažme, aby i po nás tu pro naše následovníky také něco zůstalo,“ nastínila svoje přání.
Svého vůbec historicky prvního praporu se přesně po 140 letech, v sobotu, krátce po třetí hodině odpoledne dočkali členové tamního sboru dobrovolných hasičů.
„Jsme druhým nejstarším sborem na okrese a prapor jsme na rozdíl od jiných sborů doposud neměli. Pro nás je to opravdu významný historický milník,“ pronesl Josef Pisk, současný starosta sboru, který má momentálně 62 členů.
Na to, aby se sbor mohl praporem nově pyšnit, pomohla i sbírka. V ní se podařilo vybrat bezmála 80 tisíc korun. Novému symbolu brtnického hasičského sboru požehnal kněz Petr Palát. „Prapor si hasiči nebudou brát s sebou k zásahům, ale přesto je pro ně hrozně důležitý. Je totiž symbolem jejich jednoty a bratrství,“ uvedl k tomu kněz.
Návštěvníci Brtnice mohli po celý den mimo jiné shlédnout ukázky současné i historické hasičské techniky, historických aut, oblečení či přehlídku dobových svatebních šatů.

Přílohy