Bublan: Ohlasy na velezradu nebudou slavnější než chilské pero

04.03.2013

parlamentnilisty.cz |Rubrika: Monitor | Strana: 0 | Autor: jno


Podle senátora Františka Bublana (ČSSD) je žalování prezidenta Václava Klause signál do zahraničí, že v Česku funguje Senát a ne monarchie. O pověst republiky se prý bát nemusíme, ukradené chilské pero to totiž nepřebije, prohlásil v Událostech, komentářích senátor.

Podle senátora Františka Bublana, který svým hlasem přispěl k rozhodnutí Václava Klause žalovat, nejde o to prezidenta potrestat, ale o vymezení ústavních mantinelů. Svým způsobem se totiž jedná o odpovědnost. Ten kdo je výš, má totiž větší odpovědnost, kterou je třeba dodržovat.

Senát, žádná monarchie

Mimo jiné je podle Bublana rozhodnutí fajn signálem do zahraničí, že u nás funguje Senát a není tady monarchie s jedním člověkem v čele. “Nebude to slavnější než chilské pero,“ neobává se mezinárodní ostudy Bublan.

S tím však nesouhlasí senátor za ODS Miloš Vystrčil. Podle něj to Česko v zahraničí poškodí. Na žalobě se senátoři navíc dohodli v okamžiku, kdy se to vůbec nehodí. “Byl to neférový krok,“ myslí si Vystrčil. Podle něj měli kolegové vznést svou nelibost k chování prezidenta ohledně ratifikací smluv ihned, ne až teď, když je ve své funkci prezident oslabený.

S tím souhlasí i ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Ladislav Jakl. Ten je hluboce přesvědčen, že se senátoři nedomnívají, že byla spáchaná velezrada. Jinak by takový krok iniciovali dávno před tím. “Chtěli vyvolat toto řízení o velezradě a sbírali jakýkoliv materiál,“ řekl v pořadu ČT Jakl. Podle něj je pondělní rozhodnutí 38 senátorů vzkazem, že jiné politické postoje se od nynějška kritizovat nebudou. Budou se rovnou u soudu zakazovat.

SLEDUJEME téma: Velezrada

Bývalý hradní tajemník si navíc myslí, že je krok mířený hodně do budoucna. Rozhodnutí tři dny před koncem Klausova prezidentování totiž může souviset s nastupujícím Milošem Zemanem. Voličům totiž bylo při přímé volbě na Hrad oznámeno, že se prosadí prezident nezávislý na Parlamentu. Senátoři se tak prý nyní lekli, že by na nich opravdu nebyl nový prezident závislý, a tak mu žalobou vzkážou, že pokud nebude Zeman poslouchat, bude na něj vytažena tato metoda a půjde z funkce.

Přílohy