Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

06.09.2012

idnes.cz - blog


Budou poslanci a senátoři kumulovat funkce i po volbách?

V letošních krajských volbách kandiduje na 60 současných poslanců a senátorů. Zeptali jsme se jich, zda se v případě svého zvolení do zastupitelstev krajů vzdají svých poslaneckých mandátů.

Ve volbách do krajských zastupitelstev se o  mandáty utká 42 současných poslanců a 17 senátorů. Celkem 15 zákonodárců navíc kandiduje z prvního místa na kadidátní listině a má tedy šanci stát se hejtmanem.

Sdružení KohoVolit.eu  nedávno informovalo, že kumulování funkce v Poslanecké sněmovně a v krajském zastupitelstvu nemusí být bezproblémové.

Například jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se účastnil v první polovině roku 2012 jen 3% důležitých sněmovních hlasování, měl dokonce nejhorší docházku ze všech poslanců (více zde ).

KohoVolit.eu  zjistilo, že Michal Hašek dal v mnoha případech před prací poslance přednost svým hejtmanským povinnostem (například zasedání rady či zastupitelstva kraje) i dalším akcím na jižní Moravě, například slavnostnímu zahájení vinných trhů, družbě na Farmě česko-čínského přátelství či oslavě spolku dobrovolných hasičů (více zde ).

I proto jsme obeslali všech 59 poslanců a senátorů, kteří kandidují ve volbách do krajských zastupitelstev, a zeptali jsme se jich, zda plánují vzdát se v případě svého zvolení parlamentního mandátu.

Senátor Miloš Vystrčil (ODS), který kandiduje na Vysočině, upozorňuje na to, že tzv. neuvolněný mandát v krajském zastupitelstvu přímo počítá s tím, že politik zároveň vykonává jinou práci.

Petr Gazdík (TOP 09) vidí dokonce v kumulaci funkcí poslance a krajského zastupitele výhodu. Pokud by se ale stal hejtmanem, mandát by složil. Podobně se vyjádřil i Zdeněk Bezecný (TOP 09) kandidující v Jižních Čechách.

Uvidíme, co nám odpoví ostatní. O výsledcích ankety vás budeme informovat.

Pokud si myslíte, že by váš poslanec či senátor měl nebo naopak neměl při svém zvolení funkci složit, můžete mu to dát snadno vědět pomocí webu NapisteJim.cz .

Přílohy