Buďte patrioti, podpořte nás, vyzývají kulturní instituce

08.07.2011

Jihlavské listy, strana 2, Aktuality (Jiří Varhaník)


Ke specifické formě podpory vyzvaly obyvatele regionu tři kulturní instituce Jihlavska.
Kvůli stále složitějšímu zajišťování své ekonomiky apelují na patriotismus příznivců a návštěvníků.

Obyvatelé Vysočiny se mohou stát mecenáši chodu Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, nákupu obrazu do sbírek Oblastní galerie Vysočiny a pořízení přenosného dalekohledu pro Jihlavskou astronomickou společnost. Občany k tomu vyzvala společná kampaň nazvaná Podpořte nás!
Také na kulturní instituce totiž dopadá negativní efekt hospodářské krize, jehož vinou musí omezovat své rozpočty. „Níž už to nejde,“ komentoval současný rozpočet festivalu dokumentů jeho ředitel Marek Hovorka. Lidé podle něho nyní mohou přímo podpořit instituce, které navštěvují, a projevit se jako patrioti.
Projekt byl představen při neformálním setkání zástupců veřejné, komerční i neziskové sféry nazvaném „Jsem patriot“. Konalo se 30. června na zahradě jedné z jihlavských restaurací. Nechyběli zde např. primátor Jihlavy J. Vymazal, senátor M. Vystrčil, poslanec L. Jirků, rektor VŠ polytechnické J. Novotný, představitelé místní podnikatelské sféry, kultury atd.
Festival dokumentů a jeho vydavatelské aktivity tedy mohou lidé podpořit nákupem některé z osmi výhod. Ty jsou symbolizovány barevně odlišenými trychtýři (symboly festivalu) v hodnotě od 800 Kč do 100 tisíc Kč. Podle ceny umožňují zakoupené výhody mecenáši získat bonusy od akreditace na festival či trička až po doživotní volný vstup na veškeré festivalové aktivity.
Oblastní galerii Vysočiny (zřizovanou krajem) mohou její patrioti podpořit v nákupu obrazu současného umělce Radka Pastrňáka v hodnotě 180 tisíc Kč. „Nechtěli jsme touto formou nakupovat nějaké levné dílo kolem 50 tisíc, ale ani žádný obraz za miliony,“ říká ředitel OGV Aleš Seifert.
OGV Jihlava pořádala výstavu Pastrňákových děl v roce 2009. „Poprvé byla představena série děl z jeho pobytu v Číně, která vyvolala velkou odezvu,“ argumentuje vedení OGV. Galerie zakoupila z této kolekce do své sbírky dílo Nová huť II a ráda by ještě získala zbylá dvě plátna Šanghaj a Čínská továrna. Návštěvník - mecenáš by podle Seiferta mohl sledovat život „svého“ obrazu, jehož nákup podpořil, navštěvovat galerii s rodinou, být jejím patriotem.
Lidé také mohou podpořit vybavenost Jihlavské astronomické společnosti, která veřejnosti umožňuje pozorování oblohy zejména z brány Matky Boží. „Jsme zájmové sdružení, jehož činnost financují hlavně sami členové,“ vysvětlil předseda JAS Miloš Podařil. V kampani sdružení představilo záměr pořídit za cca 150 tisíc Kč binokulární dalekohled Giant s průměrem objektivu 152 mm, s vysokým výkonem a dvojicí čočkových teleskopů.
Přístroj o váze 22 kg na stativu má podle Podařila široké spektrum filtrů. Především je ale snadno přenosný, a tak by jihlavským astronomům umožnil nabízet lidem pozorování při pouličních akcích, anebo zajíždět za dětmi na letní tábory. „Děláme to i teď, ale se stávající technikou je to velmi složité,“ dodal Podařil.
Informace o formě podpory lze podle představitelů všech tří institucí získat přes jejich weby. „Zřejmě tam brzy umístíme také ikonu, kde bude možné vývoj sbírky sledovat,“ avizuje např. ředitel OGV Seifert.

Přílohy