Budu makat, říká superhejtman na čtyřech židlích

13.11.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Zuzana Dudášová


Jiří Běhounek chce zvládat post poslance i prvního muže kraje. „Nechám si obě politické funkce, pokud se nerozhodnete mě odvolat,“ uvedl na zastupitelstvu. Kromě toho hejtman zasedá ve správní radě VZP a stále pracuje i jako lékař.

VYSOČINA Vysočinský hejtman Jiří Běhounek (nezávislý za ČSSD) včera oznámil, že zatím zůstane poslancem i hejtmanem. K tomu je místopředsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny a ponechá si i část úvazku lékaře.
Svým kolegům to potvrdil, když opoziční zastupitel Ota Benc (ODS) otevřel téma o „schizofrenní“ situaci hejtmana. Včera v Jihlavě zasedali krajští zastupitelé poprvé po říjnových předčasných volbách, v nichž Běhounek uspěl. „Budete hejtmanem i poslancem? Asi není v lidských možnostech oboje zvládat,“ tázal se hejtmana Benc.
Běhounek však debatu odmítl a odkázal na tiskovou zprávu z října. „V současné době si ponechám obě pozice, pokud se nerozhodnete mě odvolat,“ prohlásil. Debatu na zastupitelstvu o Běhounkových funkcích ODS dopředu avizovala.

Schizofrenní situace, jak dlouho?

„Chceme se od pana hejtmana dozvědět, jakým způsobem hodlá řešit svou schizofrenní situaci, kdy je poslanec a hejtman. Jak dlouho ten stav bude trvat a jak se to potom bude vyvíjet,“ uvedl ještě před jednáním zastupitelů Ota Benc.
A co na to sám Běhounek? Vzal by si inspiraci u hejtmana Plzeňského kraje, který oznámil, že chce složit funkci hejtmana? I na to má první muž kraje svůj názor.
„Hejtman Plzeňského kraje mě nezajímá. Já budu hejtman i poslanec. Oznámil jsem to hned druhý den po volbách. Dokud se situace naprosto nevyjasní, jsem rozhodnutý zvládat oboje. Jsem zvyklý makat, makám celý život a makal jsem i na kraji, takže předpokládám, že se bude pracovat. Pokud se bude furt takhle planě plácat, tak prostě žádnou funkci nesložím,“ dotčeně v tu dobu reagoval Jiří Běhounek.

Bez větších ztrát nervů a času

On sám si velice věří, tvrdí, že obě funkce zvládne. „Nemám ambice být ve vedení Sněmovny ani jakéhokoliv výboru. Myslím, že se to dá zvládnout dobře. Když chcete pracovat, tak dokonce i bez větších ztrát nervů a času,“ konstatoval Běhounek.
A co na to ostatní politici?
„Já se jednu dobu snažil sladit funkci senátora a starosty. Experiment se mi nevydařil, bylo to náročné. Ale znám kolegy, kteří celé volební období zvládali starostování se senátorováním. Někdy to funguje, záleží na konstelaci lidí, na dobré vůli spolupracovníků,“ popsal vlastní zkušenost třebíčský starosta Pavel Heřman (STAN).

Je to dříč a pracovitý člověk

„Rozhodnutí by měl udělat sám. Já jsem s ním na tohle téma i mluvil. Říkal, že potřebuje čas. Zkusí to a uvidí. Způsob zkoušky bojem je nejlepší, uvidí sám, jestli to jde, nebo nejde. Navíc na to má podle pravidel ČSSD půl roku,“ dodal s odkazem na předvolební doporučení předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, aby nově zvolení poslanci příliš nekumulovali funkce.
„Jak ho znám, je to dříč a pracovitý člověk. Uvidíme, jestli to opravdu bude fyzicky schopen zvládnout,“ pravil Heřman.
A nastínil, co by mohlo pomoci hejtmanovi při rozhodování. „Jedna věc je být prvním mužem kraje a druhá být novým poslancem v klubu, který nevykazuje rysy jednotnosti.“ Podle předsedy vysočinské ODS Miloše Vystrčila čeká hejtmana těžký úkol. „Dělat obě věci současně a naplno je vyčerpávající. Člověk musí na všechno ostatní rezignovat, na rodinu, koníčky. Nebo je tak mimořádně schopný,“ řekl.
» Pokračování na str. B2
Budu makat, slibuje superhejtman

» Pokračování ze str. 1
„Pan Běhounek má zároveň lékařskou praxi, bude to pro něj určitě náročné. Nemůžu mluvit za něj, ale podle mě zvládat hejtmana a poslance na plný úvazek se dost dobře nedá. Je fakt, že jako poslanec může mít blíže k informacím zajímavým a potřebným pro kraj. Ale proto tam poslanci primárně nejsou,“ dodal Vystrčil.
Podle lidovce Václava Kodeta záleží na zdravém rozumu hejtmana a sociální demokracie. „Doufám, že ho budou mít. Pokud se sociální demokracie vyjádřila, že se jejich poslanci a zároveň hejtmani musí do půl roku rozhodnout, co chtějí dělat, věřím, že se tak rozhodne i náš pan hejtman. Byť není člen sociální demokracie,“ poznamenal.
Podle Jana Slámečky (KSČM) je brzo po volbách na to, aby se rozhodl. „Obě politické funkce jsou složité. Ale je to každého záležitost a asi i věc domluvy v jeho zastupitelském a poslaneckém klubu. Každý má jiné podmínky.“
„Já bych sám za sebe tolik funkcí nezastával. Ale každý máme jiné podmínky a jiné možnosti,“ uzavřel Slámečka.
Už v minulosti se Běhounek vyjádřil, že chce část peněz ze souběhu svých funkcí věnovat některým zařízením v kraji věnujícím se dětem s vývojovými poruchami.

***

FAKTA Běhounkovy příjmy Hejtman: 77 055 Kč Poslanec: zhruba 55 900 Kč Za každou funkci se tato suma zvyšuje, například v případě předsedy výboru v Poslanecké sněmovně asi o 23 000 korun. Další příjmy z roku 2012: Hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) si loni přivydělal vedle své práce na krajském úřadě přes 700 tisíc korun. Z toho 330 tisíc korun inkasoval za funkci místopředsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny. Příjmy měl Jiří Běhounek také jako lékař v pelhřimovské nemocnici a v kamenické ambulanci.

Přílohy