Část krajských lídrů ODS se ohradila proti Klausovým výrokům

21.05.2013

Zpravodajství ČTK | 14:45 | Rubrika: Politika - Praha, Středočes. kraj, ČR | autor: sdv


Praha 21. května (ČTK) - Část krajských lídrů ODS se ohradila proti výrokům exprezidenta a zakladatele ODS Václava Klause. Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky Klausova tvrzení neodpovídají realitě. Klaus v pondělí na konferenci strany v Českých Budějovicích řekl, že ODS se nachází v ideové i personální krizi. Část občanských demokratů ale s Klausem souhlasí, podle nich straně chybí výrazné osobnosti a nedokáže kvalitní lidi prosadit do vrcholných funkcí. Vyplývá to z ankety ČTK.

Sobotka, který je zároveň předsedou ODS v Libereckém kraji, dnes ČTK řekl, že si rozhodně nemyslí, že by strana byla v ideové či personální krizi. "Probíhá jen standardní sinusoida oblíbenosti a neoblíbenosti," řekl. Klaus má podle Sobotky právo říkat si, co chce. "Sám stranu před lety opustil a nevidím důvod, proč bychom ho měli brát jako člena ODS. Jeho tvrzení neodpovídají realitě," dodal Sobotka.

"Ten termín, který Václav Klaus použil, mi připadá příliš silný. To, že ODS není dnes v dobré kondici, je zjevné, nicméně nenazval bych to krizí. Krizi si představuji v situaci, kdy by strana byla na pokraji zániku, rozpadu či něčeho takového," uvedl šéf ODS v Plzeňském kraji a místopředseda strany Jiří Pospíšil.

Proti Klausovým výrokům se ohradil i šéf ODS na Vysočině a senátor Miloš Vystrčil. Nesouhlasí s tím, že je ODS v ideové krizi, podle něj je to důsledek koaličního vládnutí. "Své ideje pod tlakem koaličních partnerů neuplatňujeme v praktické politice. Zbytečně jsme ustupovali a teď se nám to ve zlém vrací. Zvnějšku můžeme působit, že jsme v personální krizi, ale věřím, že se s tím do voleb dokážeme vypořádat," řekl Vystrčil ČTK.

Proti Klausovým výrokům se staví i předseda ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš, podle něj má strana 20.000 vzdělaných a inteligentních členů. Podle místopředsedy středočeské buňky Raduana Nwelatiho ale ODS neumí kvalitní lidi prosazovat do vrcholných pozicí. Šéf moravskoslezské ODS a ministr dopravy Zbyněk Stanjura dodal, že straně chybí výraznější osobnosti. "Nejsme ale na tom hůře než ostatní politické strany," řekl ČTK.

Nwelati je přesvědčen o tom, že ODS má program, který je blízký tomu, co prosazoval Klaus v době, kdy stranu zakládal. "Až na to, že to neumíme tolik prosazovat i do konkrétních kroků vlády," dodal. "Myslím, že ODS na tom byla v minulosti hůř, než je dnes," doplnil lídr karlovarské ODS Jiří Vaněček.

S Klausem souhlasí představitelé jihočeské organizace, kteří exprezidenta na konferenci pozvali, i šéf ODS v Pardubickém kraji Radim Jirout. Podle šéfa hradeckých občanských demokratů Martina Puše ODS zanedbala personální obměnu. "Nevyužili jsme potenciálu a zkušeností hejtmanů, primátorů a starostů, které ODS měla a stále má," řekl.

ODS v průzkumech preferencí v posledních měsících klesá. Klaus přesto věří, že i přes ztrátu řady voličů se strana, kterou od založení v dubnu 1991 do roku 2002 vedl, opět zvedne. O návratu mezi občanské demokraty však neuvažuje. Někteří členové ODS se už v minulosti vyjádřili, že by Klause ve svých řadách rádi přivítali. Spekuluje se také o tom, že by mohl za ODS kandidovat do Evropského parlamentu.

Přílohy