Centrem Jihlavy běželi vytrvalci. Na Bakusův čas se uzavíraly i sázky

09.09.2018

jihlavsky.denik.cz | Rubrika: Ostatní sporty | Strana: 0 | autor: Martin Singr

 


Jihlava - Řada vytrvalců si nenechala ujít Jihlavský půlmaraton, který se v neděli konal již popáté. Za krásného slunečného dne si někteří zaběhli přes jedenadvacet kilometrů, jiní se účastnili ve štafetách.

Na startovní čáru se postavil i senátor Miloš Vystřil (ODS), který prý za slušný čas vděčí poctivé přípravě. Běžela i jihlavská hokejová hvězda nedávné minulosti Oldřich Bakus, na jehož výsledný čas se uzavíraly sázky. Mezi startujícími byli obhájci loňského prvenství. Závod měl i charitativní podtext, pro nemocnou holčičku se podařilo vybrat pětadvacet tisíc.

Půlmaraton začal v pravé poledne, kdy se rtuť teploměru šplhala na září poměrně vysoko. „Spotřeba vody je velká. Šest, sedm balíků vody jsme už rozlili. A to nepočítám barel iontového nápoje,“ řekl zhruba po první hodině závodu Lukáš Starý, který se šesti dalšími dobrovolníky obsluhoval občerstvovací stanici při vbíhání do druhého kola.

O zábavu tam přitom nebyla nouze. Jeden z dobrovolníků dostal zásah z poloviny plným kelímkem vody přímo do rozkroku, ale celou situaci vzal s humorem. „Já piju všechno, co teče,“ odpověděl pak jeden z běžců na dotaz, jestli chce vodu nebo iontový nápoj.

„Asfalt taky teče, ale pít se moc nedá,“ odvětil mu pohotově Lukáš Starý.

Co se vývoje závodu týká, na čele se brzy usadila trojice největších favoritů. V cíli byl první Jiří Šacl, obhájce vítězství Jakub Exner byl letos třetí. Stejně tak loňská vítězka Olga Krčálová skončila třetí. Mezi ženami totiž nenašla přemožitelku Lucie Maršánová, přítelkyně vítěze. „Jiří a Lucie si proběhli Jihlavský půlmaraton a náhodou ho oba vyhráli. To je romantika,“ pobavil diváky ředitel závodu Jiří Holoubek, který dělal v cíli rozhovory s úspěšnými běžci.

Cílem pak proběhl vyloženě sprintem domácí Michael Hanko a zastavil se až o několik desítek metrů dále. Tam se také začal vydýchávat a tak za ním museli dívky s účastnickou medailí a ručníkem dojít. „Přepálil jsem začátek, a pak už to nešlo. Ale je to výzva, řekl jsem si, že to zkusím v závěru na sto procent, a když omdlím, tak půjdu k zemi, ale život půjde dál,“ řekl v cíli spokojeně. Chtěl běžet už čtyři roky – nejprve si ale přetrhl vazy v kotníku, pak byl pro změnu v zahraničí. Letos to vyšlo a za rok se rád zúčastní znovu.

Zúčastnil se i senátor Miloš Vystrčil, který zaběhl slušný čas 1:46:32 v triku organizátorů. Na trati byl bouřlivě povzbuzován Oldřich Bakus. Ten měl v polovině závodu ještě na tváři úsměv, v cíli ale bylo znát, že se jednalo o těžký závod. „Běžel jsem to poprvé, takže jsem měl začátek moc rychlý a ke konci jsem už nemohl. Takhle dlouho jsem nikdy dříve neběžel,“ řekl unavený ex-hokejista, když se za cílem trochu vydýchal. Poběží i za rok? „Teď bych řekl, že ne, ale z toho se dostanu a určitě bych si to rád ještě zaběhl, pokud vydrží zdraví,“ uvedl. Nechme se překvapit, jestli se tedy vrátí a jestli opět budou fanoušci tipovat jeho výsledný čas jako letos.

Hrdinky byly ale také v hloubi startovního pole. Marie Doležalová neváhala obětovat vteřiny z času a pomohla jiné běžkyni, která zkolabovala. „Paní jsem jen podržela, postavila a zavolali jsme pomoc, nebylo to nic hrdinského,“ řekla běžkyně skromně.

Se závodem byl spokojený i ředitel závodu Jiří Holoubek. Vyzdvihl vítězný čas, který byl jen lehce nad hodinu a čtvrt a potěšilo ho, že běžci pomohli i charitě. Rodinný běh se totiž běžel na podporu malé holčičky. „Celkem se nám podařilo přispět pětadvaceti tisíci a tyto peníze budou použity na rehabilitační pobyt Leontýnky. Má kombinaci několika různých chorob a tyto pobyty pojišťovna hradí jen do určité míry,“ vysvětlil Holoubek.


článek na webu Jihlavského deníku

Přílohy