Českou televizi prodáme Babišovi, když bude pořád lhát. Kníže, Okamura, Kalousek, Bělobrádek i další nám toto řekli na Zemanův souboj s ČT

12.03.2015

euportal.cz | Rubrika: Politika | Strana: 0 | Autor: Lukáš Petřík


Prezident republiky Miloš Zeman řekl, že Česká televize neplní svou veřejnoprávní funkci, stává se špatnou komerční televizí a dle většiny lidí nepřináší objektivní a vyvážené zpravodajství. Kdo nechce, mohl by dle něj přestat platit koncesionářské poplatky a peníze dát na zdravotnictví a podobně. Co o tom soudí naši politici?

Prezident Miloš Zeman minulý pátek dle ČTK podpořil zrušení koncesionářského poplatku pro Českou televizi. Řekl to na tiskové konferenci po skončení návštěvy Plzeňského kraje.

"Komu se pořady České televize nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely, ať už v oblasti zdravotnictví, školství, sociální péče a podobně... Můj osobní názor zní, že Česká televize bohužel neplní svoji veřejnoprávní funkci a stává se nejenom komerční televizí, ale dokonce špatnou komerční televizí,“ prohlásil Zeman.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky, co si o tom myslí. Velká část si myslí, že televize není objektivní a že její úroveň se zhoršuje. Někteří se Zemanovým nápadem souhlasí, někteří míní, že by se tím televize fakticky zrušila, protože by ji kvůli její nekvalitě nikdo nechtěl platit. Jiní míní, že by problémy měla řešit Rada ČT a Česká televize by měla být zachována.

 

Česká televize slouží k manipulaci veřejným míněním ve prospěch zájmových skupin

"Zpravodajství České televize má mnoho chyb, ale televizi veřejné služby potřebujeme. Nemyslím, že je nyní čas na rušení poplatků, ale na zlepšení kvality,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

"Dle mého názoru to svědčí pouze o tom, že pan prezident nemá žádný vztah k právu a myslí si, že to je věc, kterou může člověk disponovat, jak chce. A když se mi něco nelíbí, byť jsem to povinen zaplatit, tak to platit nebudu a budu platit něco jiného. Tady se ztratil pojem práva. O kvalitě televize můžeme diskutovat do nekonečna, také bych měl výhrady, mohla by být lepší, ale ten výrok hovoří o tom, že dotyčný nemá nejmenší vztah k právu. To je to smutné,“ řekl předseda TOP 09 a poslanecKarel Schwarzenberg.

"Česká televize si zaslouží velkou diskuzi o tom, k čemu ji máme a k čemu má sloužit, přičemž je jasné, že slouží zatím hlavně k manipulaci veřejným míněním ve prospěch některých zájmových skupin. Koncesionářské poplatky bych zrušil s tím, že lze diskutovat o jiných modelech financování veřejnoprávních médií,“ soudí předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura.

"Ve vynalézavosti, jak na sebe upozornit, začíná být pan předseda Veleba za podpory pana prezidenta nedostižný. Že média v podstatě bez výjimek přistoupila na tento originální a velmi laciný způsob jejich prezentace, mě netěší. Vypadá to, že aby se o člověku hodně psalo a vysílalo, je potřeba do světa vykřičet hloupost. Vůbec nejúčinnější potom je, když je ta hloupost navíc nebezpečná. A to se v tomto případě povedlo,“ míní místopředseda ODS a senátor Miloš Vystrčil.

"Určitě nemusíme být spokojeni s objektivitou ČT, ale neplacení koncesionářských poplatků to neřeší. Navíc by to mohlo způsobit problémy lidem, kteří by tento poplatek ze zákona nezaplatili. Spíše bych upřednostnil debatu o definici veřejnoprávnosti ČT a Českého rozhlasu. Možná by pomohlo, kdyby členy Rady ČT a Rady ČRo volili přímo všichni koncesionáři, kteří prokazatelně zaplatili poplatek,“ myslí si místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

Česká televize může lhát a lže za peníze poplatníků

"Pokud má kterýkoli občan České republiky výhrady k objektivitě vysílání České televize, může se obrátit se stížností na příslušnou radu. A děje se to. Nevidím důvod, proč by Kancelář prezidenta republiky nebo prezident sám měli volit jiný přístup – například nepodložené obviňování ČT. Pan prezident by měl svá tvrzení doložit. S tím má v poslední době potíže, nejen v případě ČT. Nebo se ten Peroutkův článek o Hitlerovi už našel?“ sdělil místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

"Prezident Zeman dost přehání, zrušení poplatků by muselo být zákonem a hlavně financování by muselo přejít na státní rozpočet. To jsem zvědav, proč prezident vždy řekne kritické populistické A a zapomene říci B. Celá diskuze začala návrhem senátora Veleby, který je právním nesmyslem, ale prezident žije v představě, že jde o rušení poplatků,“ uvedl první místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS.

"Je dobře, že prezident otevřel diskuzi o veřejnoprávních prostředcích, jako je nejen televize, ale i rozhlas. Je třeba diskutovat o jiném pojetí veřejnoprávnosti. Já dlouhodobě zastávám názor, že by měly být veřejnoprávní pořady a nikoli veřejnoprávní televize nebo rozhlas. Měla by se otevřít cesta i pro konkurenci na půdě veřejnoprávnosti. Protože Česká televize může lhát a lže za peníze poplatníků,“ řekl redakci europoslanec Miloslav Ransdorf.

"Souhlasím s prezidentem. Peníze přesměrovat do zdravotnictví,“ uvedl poslanec ANO Milan Brázdil.

 

Zemanův útok na ČT je útokem na demokracii

Místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek uvedl, že s prezidentem nemůže souhlasit: "Když se soukromá média oligarchizují, jsou veřejnoprávní média jedinou zárukou nezávislosti. Výhrady vůči České televizi řešme diskuzí, ne restrikcemi.“

"Má-li kdokoli z nás výhrady k objektivitě České televize, může se obrátit na Radu ČT. To, co udělal pan prezident, je bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávního média. Zrušení koncesionářských poplatků v podstatě znamená zrušení veřejnoprávního média. Zrušení veřejnoprávního média znamená zrušení velkého kusu demokracie. Je to ve své podstatě velmi nebezpečný výrok,“ řekl redakci první místopředseda TOP 09 a poslanec Miroslav Kalousek.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava napsal, že není pro komercializaci České televize: "ČT musí zůstat veřejnoprávní televizí a aby plnila tuto svou roli, je především na Radě ČT. Považuji tedy koncesionářské poplatky za hlavní příjem ČT. Byl jsem vždy i pro omezení reklamy v ČT a tak by to mělo zůstat i do budoucna.“

"Dobroseři se množí jako králíci,“ reagoval předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera.

"Po zkušenostech mi nezbývá než souhlasit s prezidentem, ale je mi to líto,“ reagoval poslanec ANOBronislav Schwarz.

 

Havlistická protizemanovská a protiruská propaganda za sedm miliard

Podle senátora Jaroslava Doubravy má prezident pravdu. "Česká televize skutečně nepodává objektivní informace. Někdy mi připomíná ono přísloví 'koho chleba jíš, toho píseň zpívej'. Jak jinak si vysvětlit neustálé přetěžování Kalouska. ČT ale zapomíná, že hlavním chlebodárcem jsme my, platiči koncesionářských poplatků, a proto máme právo být Českou televizí pravdivě informováni a je povinností ČT to zaručit. Proto také patřím k těm, kdo podává návrh na úpravu zákona. Pokud by lidé měli možnost věnovat poplatek na jiné veřejně prospěšné účely, možná by to ČT přivedlo k rozumu. Jedná se jen o protizemanovskou havlistickou protiruskou propagandu. To ostatně jeden radní přiznal, že dostávají takovéto noty. A to vše za sedm miliard. A někteří zaměstnanci ČT dostávají miliony či statisíce. Je to drahé a ČT vysílá proti zájmům veřejnosti,“ vysvětlil senátor.

"Určitě by se měli všichni, kteří odpovídají za veřejnoprávnost České televize, zamyslet, zda na tom není něco pravda, dříve, než se vytáhne do boje za 'nezávislost',“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

"Myslím si o tom, že především pan Zeman neplní dobře svou funkci prezidenta republiky,“ reagoval místopředseda TOP 09 a poslanec Marek Ženíšek.

"Prezident Zeman by svůj návrh mohl doplnit i tím, že kdo nechce, mohl by zabránit, aby z jeho daní byl financován prezident. Myslím, že prezidentovy řeči jsou i v tomto absurdní, podobně jako jeho 'fotografická' paměť jako v případě pábení kolem Peroutky. Těžko říct, co tím sleduje - pokud by chtěl třeba víc proruské propagandy mezi lidem, má možnost nabádat ke sledování ruské televize přímo. A kdyby měla Česká televize zprostředkovávat obrazy podobné 'fotografiím' v Zemanově hlavě? Potěš nás pánbůh!“ reagoval poslanec ANO Jiří Zlatuška.

 

Ruce pryč od ČT!

Podle místopředsedy poslaneckého klubu TOP 09 Františka Laudáta ČT plní veřejnoprávní roli. "To, co říká pan prezident, je zásadním útokem na jednu z posledních bašt nezávislých médií. Občas jsem naštvaný, jak ČT o některých věcech informuje. Ale přesto budu současnou ČT bránit. Už takhle je mediální prostor závislý kvůli oligarchům. To, co nejen pan prezident teď říká, je šílené a nebezpečné. Měl by být zachován stávající stav. Komerční televize dnes je děs. Výjimkou je Prima Zoom. Také jsem slyšel, že by byla dobrá privatizace ČT. Potom už jen krok k tomu, aby ji koupil třeba ruský kapitál. A to by už potom bylo jasné. Tudíž ruce pryč od ČT,“ vysvětluje Laudát.

"Názory pana prezidenta respektuji a jsem rád, když mám svůj názor shodný. Tentokrát s ním však trochu nesouhlasím, i když by se mně to mohlo, vzhledem k mé osobní velmi špatné zkušenosti, hodit. Byl jsem komplotem bývalých spolupracovníků a redaktora ČT kriminalizován tím, že jsem prý způsobil smrt pacienta. Dnes však v rozhovorech s mnoha redaktory ČT vidím zájem o objektivitu a vyváženost názoru. Koncesionářské poplatky jsou pro veřejnoprávní televizi i rozhlas potřeba. Vážím si však pana prezidenta, že nekompromisně říká nepopulární názory, které sice politici mají stejné, ale říkají si: 'To nemůžeme, protože budou volby a nebudou nás pak volit'. A to je to, oč tu běží,“ vyjádřil se poslanec Jiří Štětina zvolený za Úsvit.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa říká, že koncesionářské poplatky vznikly za účelem finanční nezávislosti veřejnoprávní televize a rozhlasu, zároveň však byl snížen rozsah povolené reklamy. "Mohu souhlasit s tím, že ČT není v řadě případů dostatečně objektivní. Ale na objektivitu má dohlížet k tomu určený orgán a tím je rada, nikoli pan prezident. Proto s jeho názorem na neplacení koncesionářských poplatků souhlasit nemohu,“ dodává Seďa.

Poslankyně Úsvitu Jana Hnyková připomíná, že téma veřejnoprávních médií rezonuje politickou scénou každé volební období. "Česká republika by se měla nejprve rozhodnout, jak mají média fungovat jako celek. Pokud uzná, že současný model je nevyhovující, může přistoupit například k plné liberalizaci mediálního trhu nebo jiné úpravě. V takovém případě je namístě i zrušení koncesionářských poplatků,“ soudí poslankyně.

"ČT neplní svou roli optimálně, přesto má v současné době, kdy je velká část médií vlastněna oligarchou působícím ve vládě, mimořádně velký význam zachování ČT jako veřejnoprávního média,“ míní místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

 

Václav Moravec selhává...

"Můžeme se bavit o kvalitě zpravodajství. Snaha přiblížit se v hlavních zprávách komerčním televizím je někdy opravdu zoufalá. Ale vyzývat k neplacení a posílání poplatku na dobročinné účely je populistický nesmysl,“ myslí si poslanec KDU-ČSL Jiří Junek.

"V poslanecké práci se s kritikou ČT setkávám často. Občané si stěžují na neobjektivní zpravodajství a nevyváženost. Poplatek za televizi je dán zákonem a jen tak by se mohl změnit,“ říká poslankyně KSČM Milada Halíková.

"Tím bychom fakticky zrušili veřejnoprávní televizi a to není dobrá cesta. Pojďme přemýšlet, jak donutit ČT, aby se chovala objektivně. Podívejte se na relaci o 'politike' na slovenské TA3. Tak si představuji nestranné chování moderátora. Neskáče do řeči, jen moderuje. Jsou prezentovány oba póly názorů. Divák si udělá závěr sám. Moravec selhává a mladému moderátorovi TA3 nesahá ani po kotníky. Také je potřeba kontrolovat rozpočet ČT,“ míní poslanec ČSSD Stanislav Huml.

"Veřejnoprávní televize se vymkla kontrole. Neobjektivita a přehlížení zásadních informací je na denním pořádku. Profesionalita se vytrácí. Souhlasím s názorem placení ale za něco, co bude pro naši společnost přínosem, což se teď o České televizi napsat nedá,“ myslí si senátor Jozef Regec.

"Souhlasím s prezidentovým názorem,“ reagoval poslanec KSČM Vojtěch Adam.

 

Likvidace České televize

"V současné době také nejsem spokojená s výkony České televize. Dává mnohdy jednostranné informace a například do Otázek Václava Moravce jsou zváni vybraní jednotlivci, kterým je dáván exkluzivní prostor pro svá mnohdy nepravdivá tvrzení,“ upozorňuje poslankyně ČSSD Marie Benešová.

"Mám za to, že v podtextu prezident vyzývá, aby ČT opustila od objektivního zpravodajství o ruské agresi na Ukrajině,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

"Poslanecký klub v minulosti opakovaně předkládal návrh na úplné zrušení této daně z přijímače. Tento krok by sice neřešil zlepšení funkcí České televize, ale změna by aspoň neznepokojovala nemálo občanů, kteří musí platit na něco, s čím nejsou spokojeni,“ říká poslanec KSČM Miroslav Opálka.

"Prezident svým vyjádřením v podstatě vyzývá k likvidaci veřejnoprávní televize a odstranění konkurence politickým špičkám vlastnícím čím dál větší podíl mediálního prostoru,“ říká poslanec ODS Petr Bendl.

Poslankyně KSČM Gabriela Hubáčková by zrušení koncesionářských poplatků považovala za nešťastné, protože bychom tím podle ní přišli o poslední zbytky veřejného prostoru. "Česká televize svou kvalitu neoddiskutovatelně ztrácí, zejména její zpravodajství. Je proto nutné, aby byla důslednější kontrola nejen financování, ale i vyváženosti a celkového plnění veřejné služby. Proto musí konat nejen Rada ČT, ale i zákonodárci, kteří radu kontrolují, a důsledně vyžadovat plnění zákona, jenž je i v dnešní podobě dostatečný. Jen je nutno se jím řídit,“ vysvětluje.

 

Můžeme rovnou Českou televizi prodat Babišovi

"Pokud dávat poplatky dobrovolně, tak to už je rovnou můžeme zrušit úplně. Nedokážu si představit, že by byl někdo ochotný je platit – zvláště pak, kdyby lidé věděli, jak s nimi televize hospodaří. Ale ne, že by mi ta myšlenka nepřišla docela atraktivní. Dokáži si představit, že bych pro ni zvedl ruku, pokud veřejnoprávní média nezačnou plnit svou funkci, tedy skutečně vyváženě a objektivně informovat – a pokud bychom našli jiný způsob, jak tuto službu financovat. A to klidně i v menším rozsahu, z veřejných peněz má být zajištěno to, do čeho se komerčním médiím nechce, protože by na tom nevydělala. Ne, že se jim za tyto peníze budou snažit konkurovat. No a nebo rovnou, a to úmyslně přeháním, můžeme ČT prodat panu ministru financí, jistě by se mu do sbírky hodila,“ smál se poslanec Úsvitu Martin Lank.

"I já mám pochybnosti o vyváženosti veřejnoprávního zpravodajství. Nabádat k porušování zákona nebudu, ale jako poslanec bych pro zrušení koncesionářských poplatků ruku zvedla,“ reagovala poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

"To je hloupost. Pokud ČT neplní svou funkci, měl by se pan prezident obrátit na Radu ČT a chtít nápravu. Snaha připravit televizi o poplatky jen proto, že mi není k vůli, není výrok hodný gentlemana, kterým, doufám, pan prezident stále ještě je,“ míní europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

"Částečně se dá se slovy prezidenta souhlasit. Na kritiku objektivnosti zpravodajství narážím kolem sebe pořád a nedávné 'editorské' vystřihnutí pana Bakaly ze Zemanova proslovu budiž toho dokladem. S manipulací mám ale i vlastní zkušenost. Nevím, jestli mě má urážet nebo mi má lichotit, když mě ČT v titulku pod mojí osobou v pořadu 168 hodin nazve pučistou. To hraničí se stížností radě. Jak mohu být pučistou ve straně, respektive hnutí, ve kterém nejsem? Puč je navíc synonymem ke státnímu převratu, o což v Úsvitu rozhodně nešlo. Teoreticky si dokážu představit, že by se poměrná část koncesionářských poplatků, která pokrývá výrobu zpravodajství, dala přesměrovat tak, jak navrhuje prezident. Nedokážu si to však představit v praxi,“ uvedl poslanec Augustin Andrlezvolený za Úsvit.

"Neplacení poplatků není od pana prezidenta dobrý nápad. Pokud by měl nějaké výhrady k ČT, pak by je měl adresovat Radě ČT, měl by chtít, aby veřejnoprávní televize pracovala lépe, nebo ať přizná, že ji chce zrušit. Bylo by to férovější, než ji odřezávat od finančních zdrojů ve prospěch komerčních televizí. Já jsem naopak vyjádřila poděkování zahraniční redakci ČT za snahu o kvalitní a objektivní informace, i když jistě v programu ČT je stále co zlepšovat,“ uvedla europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

 

Pan prezident má pravdu, že ČT podává nevyvážené a neobjektivní zpravodajství

"Nejdříve je třeba zdůraznit, že existuje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která má plnit dohled nad prací ČT. Domnívám se proto, že pokud existují výhrady k práci ČT, měla by reagovat především tato rada. Ve vší úctě k panu prezidentovi, nepřináleží mu využívat své funkce ke krokům vůči ČT, protože je jako veřejná osoba v určitém střetu zájmů k veřejnoprávnímu médiu. Stejně jako každá veřejně činná osoba má pan prezident zájem o svou co nejlepší mediální prezentaci, ale pohled, názor a zkušenosti veřejnosti a médií mohou být přece jen odlišné. To však nemůže být důvod k tak vyhraněným názorům pana prezidenta vůči ČT,“ domnívá se poslanec ČSSD Jiří Petrů.

"S první částí tvrzení pana prezidenta beze zbytku souhlasím. Co se týká koncesionářských poplatků, ty tvoří podstatnou část příjmů ČT a muselo by být zajištěno její financování jiným způsobem,“ uvedl poslanec Úsvitu Milan Šarapatka.

"Další prezidentské volby se blíží, a tak Miloš Zeman nevynechá jakoukoli, i ryze populistickou, možnost se zalíbit voličům,“ říká poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

"Pan prezident má pravdu, že ČT podává nevyvážené a neobjektivní zpravodajství. Na druhou stranu plní určitou nezastupitelnou úlohu směrem k tvorbě pro děti, menšiny, náročné diváky a podobně. Pokud nebudou účinné nástroje kontroly vyváženosti a kvality, tak by nastoupilo řešení pana prezidenta,“ říká poslankyně KSČM Soňa Marková.

 

Veřejnoprávní médium prostě do České republiky patří

"Myslím si, že by pan prezident neměl navádět občany k nedodržování zákonů. A také by neměl své subjektivní názory vydávat za názor většiny lidí. Co se týká vlastní ČT, tak bych tak příkrý nebyl. Až na 'výkony' některých moderátorů jsem docela spokojený,“ říká poslanec ČSSD František Adámek.

"Osobně se domnívám, že nezávislost veřejnoprávního média by samozřejmě prověřována být měla, a to kontinuálně. Ale nezávislost se neodvíjí od názoru jednotlivce: ať už prezidenta, jednoho poslance, lékaře či dělníka. Je třeba, aby svoji funkci plnila rada, která reprezentuje české občany – všechny, a ne jen některé. Současně si ale myslím, že je třeba oddělit debatu o nezávislosti od řečí o koncesionářských poplatcích. Veřejnoprávní médium prostě do České republiky patří, ale musíme být velice obezřetní, jak je s penězi nás všech nakládáno,“ říká poslanec Petr Adam zvolený za Úsvit.

"Názor pana prezidenta na objektivnost zvláště zpravodajství ČT sdílím. Tím se však nechci dotknout poctivě pracujících redakcí. Kupříkladu dokumenty na ČT2 sleduji rád. Ale nemyslím si, že neplacení poplatků je to pravé řešení. Ty peníze by se musely sebrat jinde. Pochopitelně opět od poctivých daňových poplatníků. Osobně bych spíše preferoval adekvátní kroky orgánů, které mají ČT hlídat a řídit. Za to jsou i odměňováni. Zřejmě též ze zmíněných poplatků. Jinak mě osobně trápí poplatky, které vybírá takzvaná OSA. Nechci nikomu brát osobní vlastnictví. Ale abych pomalu i z toaletního papíru platil daň za to, že si na něj mohu opsat Vojnu a mír, považuji za nedůstojné. Každý z nás je díky nim považován dopředu za piráta. Čímž nemyslím politickou stranu. A to mě uráží,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

 

Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09

"Česká televize by neměla být hlásnou troubou jakékoli politické strany, například TOP 09, a měla by přinášet objektivní a vyvážení zpravodajství, což podle názoru většiny lidí nečiní,“ řekl také prezident Zeman.

"Jde o bezprecedentní útok na nezávislost veřejnoprávní televize, který za dobu její existence v demokratické společnosti nemá obdoby. Je o to nebezpečnější, že ho vyslovuje nejvyšší ústavní činitel České republiky,“ reagovala na Zemanova slova pro ČTK mluvčí televize Alžběta Plívová, která předtím působila jako tisková mluvčí TOP 09.

"Koncesionářské poplatky jsou zárukou toho, že veřejnoprávní média, televize i rozhlas, nejsou závislá ani na komerčních zájmech a podnikatelských skupinách, ani na momentální vládě a mohou nezávisle hájit veřejný zájem,“ ohradil se proti Zemanovým výrokům premiér Bohuslav Sobotka.

"Zejména v době, kdy ubývá nezávislých médií a roste mediální vliv nejrůznějších oligarchů, by bylo zrušení koncesionářských poplatků hrubou chybou, jež by poškodila demokracii, svobodu slova, českou kulturu a v konečném důsledku i všechny naše občany,“ dodal premiér. Podobně se vyjádřil i předseda ODS Petr Fiala.

www.parlamentnilisty.cz

Přílohy