Chceme nový blok v EDU

30.05.2014

Zrcadlo | Strana: 3 | autor: Aleš John


OBK při JE Dukovany informuje:

Region „Dukovansko“ je připraven na další provoz a výstavbu nového bloku JE Dukovany. Odpovědné orgány jsou opětovně vyzývány, aby urychleně přijaly závazné rozhodnutí o nové výstavbě v EDU. S tímto závěrem se v pátek 23. 5. odpoledne rozcházela asi stovka účastníků semináře pořádaného Výborem pro hospodářství, zemědělství a dopravu spolu se svým Podvýborem pro energetiku v Senátu Parlamentu České republiky s názvem EKONOMICKÉ A SOCIÁLNÍ DŮSKEDKY ZPŮSOBENÉ UZAVŘENÍM VELKÉHO ZDROJE ENERGIE.
Seminář, který řídil předseda Hospodářského podvýboru, senátor Jiří Bis, zahájil předseda Senátu PČR Milan Štěch. Zdůraznil, že cesta k energetické bezpečnosti a soběstačnosti ČR je jediné řešení pro dlouhodobou průmyslovou orientaci Česka a z toho vyplývající nutnosti udržet silnou elektroenergetiku, tak jako dosud. Je to totiž naše konkurenční výhoda. Spotřeba i přes snahy o zavedení úsporných spotřebičů stále roste, a proto udržet stávající jaderné bloky v co nejdelším provozu a výstavba nových jaderných bloků je řešení, o kterém nelze příliš diskutovat. Závěrem vyzval předseda Senátu Milan Štěch odpovědnou vládu, aby v této věci rozhodla bez průtahů do konce roku.
Vítězslav Jonáš, předseda sdružení Energetické Třebíčsko zdůraznil, že Jaderná elektrárna Dukovany nyní zaměstnává na 4000 pracovníků z více než 60 firem a na ně je ve službách navázáno dalších více než 2000 živnostníků v okolí elektrárny. Odstavením bloků EDU bez náhrady novou výstavbou vznikne sociální problém několikanásobně větší, než jsme viděli u dolu Paskov.
Výzva obyvatelstva z okolí EDU, a je jich na 150 000, jak zdůraznil předseda Energoregionu 2020 Vladimír Měrka i starosta Rouchovan Vladimír Černý a Víitězslav Jonáš, je jasná: „UČIŇTE ROZHODNUTÍ A STAVTE.“ Pavel Cyrany, ředitel pro strategii ČEZ, seznámil přítomné se záměry společnosti - prodloužit dobu provozu JE Dukovany do roku 2035 a připravovat novou výstavbu. Nicméně rozhodnutí o nové výstavbě zatím nepadlo a jeho termín je zamlžen nejistotoua deformovanými cenami elektrické energie na trhu. Jednoznačnoua dlouhodobě deklarovanou podporu nové výstavbě a udržení jaderné lokality Dukovany vyslovil i hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.
Senátor Miloš Vystrčil zdůraznil, že dlouhodobé udržování obyvatelstva regionu v nejistotě vede k negativním náladám a dokoncei odchodu obyvatel z regionu. Tuto skutečnost potvrdil i starosta Třebíče Pavel Heřman. Po diskusi, ve které vystoupili Fratnišek Hezoučký, J. Štastný, Miroslav Křišťál, Aleš John a další, formuloval senátor Jiří Bis usnesení, které je uvedeno v úvodu a lze jej shrnou do jedné věty:
Vyzýváme odpovědné, vládu a průmysl: učiňte rozhodnutí a zahajte výstavbu nového jaderného bloku v EDU, obyvatelstvo je k tomupřipraveno.

Přílohy