Čtyři strany s KSČM do koalice nepůjdou

19.10.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3


První povolební schůzka všech stran, které se dostaly do krajského zastupitelstva, se uskutečnila ve středu odpoledne.

Krajské volby jsou minulostí a karty jsou rozdány. Nyní nastal čas na povolební vyjednávání o případné koalici. První schůzku svolala vítězná ČSSD se 17 mandáty na středeční dopoledne. Pozvala zástupce všech stran, které se do zastupitelstva dostaly.
Podle jejich vyjádření se ještě před ní zdálo, že konečné řešení nenabídne, i s ohledem na víkendové druhé kolo senátních voleb.
Sociálně demokratický lídr Jiří Běhounek připustil, že se jedná o schůzky, kde se budou formovat jednotlivé názory na povolební koalici.
„Zjistíme, kdo by případně podpořil náš program. Všechny strany jsme pozvali i z toho titulu, že ke koalici patří i opozice, a také i ona musí mít zájem na rozvoji kraje,“ nastínil Běhounek.
Zdůraznil, že se jedná o dobu před druhým kolem senátních voleb, a on se v žádném případě nepustí do žádných spekulací. Netajil, že se nabízejí tři až čtyři možnosti koalic, ale bližší informace budou k dispozici až příští týden.
Druhou stranou s jedenácti mandáty se po volbách stala KSČM. „Máme o tři mandáty víc, než po minulých volbách, a z toho budeme vycházet,“ naznačil lídr Jan Slámečka. O osobě hejtmana má jasno - měl by pokračovat lídr nejsilnější strany Jiří Běhounek.
„Jsme pro poměrné zastoupení ve vedení kraje všech stran, které se do krajského zastupitelstva dostaly. To ale není možné, protože některé s námi nechtějí spolupracovat. Proto pro nás existuje jediná varianta: spojení se sociální demokracií,“ poznamenal Slámečka.
„Příliš konkrétní nebudu, záleží na tom, co nám ČSSD nabídne. Odmítáme ale jít do koalice s KSČM,“ potvrdil slova J. Slámečky předseda krajské organizace KDU-ČSL Štěpán Komárek. Strana získala ve volbách sedm mandátů.
ODS na pomyslném čtvrtém místě má zastupitelů pět. „Vítěz nás oslovil s nabídkou na jednání, my pak situaci zvážíme, podle toho, jaká bude. Náš postoj se nezměnil, odmítáme spolupráci s KSČM. Vzhledem k výsledku voleb předpokládám, že skončíme v opozici,“ mínil lídr kandidátky Ota Benc.
To samé si myslí i senátor za ODS a krajský zastupitel Miloš Vystrčil. „Pak ale budeme požadovat kontrolní roli na kraji, například v kontrolním a finančním výboru. Mělo by to tak být,“ zdůraznil.
Lídr hnutí Pro Vysočinu, které má mandáty tři, Pavel Heřman, poukázal, že představy má, ale zatím si je nechá pro sebe. „Jediné, co víme zcela jistě je, že nepůjdeme do koalice s KSČM,“ poznamenal.
Dva mandáty získala TOP 09 a Starostové. „Záleží na tom, jak by nabídka vypadala, nemyslím si ale, že bychom mohli nějak ovlivnit činnost kraje. Vidím to tedy spíš na opoziční lavice,“ ohodnotil situaci před jednáním lídr kandidátky Ladislav Jirků.

Přílohy