Cyklisté jeli na pomoc dětem

10.09.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 3 | autor: (jv)


REGION – Přes čtyřicet tisíc korun na pomoc nemocným dětem vynesl 3. ročník cyklojízdy, při které se vydalo Jihlavskem více než 300 jezdců.
Vyjel s nimi i mnohonásobný mistr světa v jízdě na vysokém kole Josef Zimovčák. Ten zaujal místo uprostřed pelotonu, který vyjel v sobotu dopoledne z Telče na Jihlavu, projel Batelov, Řásnou a skončil zpět v Telči.
Cílem třetího ročníku akce „Na kole dětem Vysočinou“ bylo získat z dobrovolného startovného peníze, které se rovným dílem rozdělí mezi pediatrické oddělení Nemocnice Jihlava a nadační fond Na kole dětem na podporu onkologicky nemocných dětí.
Po otevření kasičky na závěr sobotní jízdy napočítali organizátoři sumu 43.176 Kč. Z toho cca 32 tisíc tvořilo dobrovolné startovné z jízdy. Zbytek doplnily příspěvky mecenášů a města Telč, které věnovalo výnos z dobrovolného vstupného na památkách v rámci Dne evropského dědictví.
Účastníků se letos na jízdě sešlo o 65 více než loni. „Navíc 75 procent jezdců objelo celou trasu. Do registrací nám lidé psali, že trénovali, aby to zvládli,“ řekla JL Lucie Doanová z pořadatelského týmu.
Samotná cyklojízda začala v 10 hodin na telčském náměstí. První zastávkou byla Třešť. Už sem dorazilo téměř 280 cyklistů a další se přidávali během 77 km dlouhé trasy. „Je důležité, že polovina výtěžku zůstává tady na Vysočině, že pomůže dětskému oddělení jihlavské nemocnice,“ vítal peloton starosta města Vladislav Hynk. Atmosféru na náměstí dotvářeli mladí hudebníci, žáci Antonína Vidláka. Mnozí zájemci se tu fotili s J. Zimovčákem. I starosta Třeště se potom s cyklojízdou za doprovodu policejních motocyklů vydal na Pístov, kde se peloton opět zformoval, aby celý „balík“ dorazil po poledni na jihlavské náměstí. Odtud po malém odpočinku zamířil na Batelov, kde opět hasiči připravili občerstvení. K jízdě se tu přidali i starosta Batelova a starosta Telče Roman Fabeš, který dopoledne plnil povinnosti oddávajícího.
Celou trasu absolvoval např. senátor Miloš Vystrčil, přidali se také pracovníci jihlavského magistrátu. „Je skvělé, že počet účastníků roste, že se lidé hýbou a že myslí i na druhé,“ řekl JL v Třešti během jízdy Vystrčil.
Dětské oddělení jihlavské nemocnice použije získanou sumu na pokrytí části nákladů na pasterizátor mateřského mléka. „Používá se na úpravu odstříkávaného mléka na části našeho oddělení, kde leží nedonošené děti nebo novorozenci s patologiemi, které maminky nemohou kojit,“ vysvětluje primář Milan Svojsík.
Celou charitativní cyklojízdu komentuje primář jako sportovně náročnou a organizačně velmi zdařilou. Vyzvedl také počet účastníků a spolupráci všech obcí na trase. Jak sdělili organizátoři Lucie Doanová a Lukáš Musil, bude se čtvrtý ročník konat 6. září 2014.

Přílohy