Další postup v souvislosti s materiálem z Bruselu

02.06.2019

ČT 1 | Pořad: 19:00 Události | Strana: 1 


Michal KUBAL, moderátor 
Dobrý večer, první červnová neděle a její Události. Vítá vás Michal Kubal. 2 špičky české justice, 2 vyjádření o návrhu auditní zprávy o střetu zájmů premiéra. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman označil zjištění za závažná. Podle něj by mohla zavdávat podezření na trestný čin. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová naopak řekla, že za premiérem stojí a že zákon neporušil. 

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce 
My jsme se rozhodli, že si k tomu zpracujeme naší vlastní analýzu, že si to projdeme pečlivě, celou tu zprávu. Už tu předběžnou si projdeme a vyhodnotíme si to, zda je nyní na místě nějakým způsobem postupovat dále. 

Marie BENEŠOVÁ, ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/ 
K tomu jsem velmi opatrná, já si počkám, až na ten závěrečný, který přijde oficiální cestou. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Má pan premiér vaši důvěru? 

Marie BENEŠOVÁ, ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/ 
Má moji důvěru, proč by neměl? Asi bych u něj seděla ve vládě. 

Michal KUBAL, moderátor 
Nejvyšší státní zastupitelství se bude zjištěními v dokumentu zabývat. Komise v návrhu zprávy píše, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů a Česko by mělo vrátit téměř půl miliardy na dotacích. Premiéra reakce žalobců překvapila. Podle něj mají s analýzou závěrů počkat na oficiální překlad. Dodal, že Pavel Zeman tímto krokem nectí pravidla spravedlivého procesu. Podle skupiny Agrofert návrh auditu obsahuje řadu nepřesností, nepravdivých tvrzení a zavádějících interpretací. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Předběžné závěry Bruselu byly zatím tématem hlavně pro poslance. Postupně se k nim ale vyjadřují už i ministři. Ti z hnutí ANO za premiérem stojí. 

Marie BENEŠOVÁ, ministryně spravedlnosti /nestr. za ANO/ 
Myslím, že má moji důvěru, a věřím tomu, co říká. Nic nevyhodnocuji, to je předběžný nějaký audit. Si počkáme až na ten závěrečný. 

Robert PLAGA, ministr školství /ANO/ 
Samozřejmě, že stojím za premiérem, ale tady pokud čas se bavíme o té předběžné zprávě, tak je tam klíčové to slovíčko předběžná. Bavme se až nad tím konkrétním závěrem. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
A právě na něj čekají koaliční sociální demokraté. Naopak nejvyšší státní zastupitelství už začíná návrh auditu analyzovat. Výsledky chce mít do tří týdnů. 

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní zástupce 
Posoudíme, zda je na místě vyžádat si případně další podklady. Budou nás zajímat bezesporu 2 větve. Ta 1 část týkající se vlastně dotací na inovace a ta druhá část potom vlastně střet zájmů. 

redaktor/citace: Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/ 
Touto svou horlivost iniciativou nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu. Skutečně nevím, jaká je jeho motivace. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Zjištění v návrhu auditní zprávy jsou podle žalobce závažná a mohla by zavdávat podezření na trestný čin. To ale premiér odmítá. 

redaktor/citace: Andrej Babiš, premiér, předseda hnutí /ANO/ 
Vůbec tomu nerozumím, jak bychom se mohli pohybovat v oblasti jakéhokoliv trestného činu. Samotný nezávazný předběžný návrh auditní zprávy je plný faktických nepravd, které budou příslušné české odborné orgány v následujících měsících trpělivě vysvětlovat a vyjadřovat se k nim. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
70stránkový dokument upozorňuje na to, že čerpání evropských dotací v době, kdy byl Andrej Babiš ministrem financí a premiérem, neodpovídalo v některých případech zákonům. 

redaktor/citace: Draft audit report 
...všechny dotace přidělené skupině Agrofert počínaje 9. únorem 2017 jsou v rozporu s vnitrostátními právními předpisy o střetu zájmů... 

Karel HANZELKA, mluvčí, Agrofert 
Pokud čerpáme nějaké dotace, tak je čerpáme podle zákona. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Dokument, který zatím Brusel poslal jen na 2 česká ministerstva, požaduje co nejdřív zveřejnit část politiků. Navíc chtějí, aby odpověď napsali členové vlády mimo hnutí ANO. 

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany, předseda senátorského klubu /ODS/ 
Pokud by to dělali ministři hnutí ANO, tak zase hrozí další střet zájmů a závislost těch ministrů na premiérovi. 


Jiří POSPÍŠIL, předseda strany /TOP 09/ 
To, že teprve přijde konečný text, to je pravda, ale je téměř vyloučeno, že by ten konečný text obsahoval něco jiného než ta zpráva, která na vědomí přišla nyní českým ministerstvům. 

Vojtěch FILIP, předseda strany, místopředseda sněmovny /KSČM/ 
Uvnitř České republiky to samozřejmě rozpoutá další politický boj, který předznamenává, že sem nám blíží krajské a senátní volby, anebo že pan premiér řekl, že by vyvolal i volby předčasné. 

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka 
Audit podle dokumentu kromě střetu zájmů odhalil taky chyby ve fungování systému řízení a kontroly dotací, a to jak v období 2007 až 13, tak v tom následujícím, které končí v roce 2020. Karolína Jelínková a Štěpánka Martanová, Česká televize. 

Michal KUBAL, moderátor 
A teď ještě podrobnější pohled na argumenty, které podle dokumentu dokazují, že Andrej Babiš přes svěřenské fondy stále nepřímo ovládá Agrofert, a je tedy ve střetu zájmů. Fondy, do kterých politik své firmy vložil, mají 2 hlavní účely: správu skupiny Agrofert a ochranu Babišových zájmu. Dokument uvádí, že Andrej Babiš zřídil fondy na dobu, kdy bude ve vládě. Jejich jmění má na starosti správce. Toho může Andrej Babiš odvolat, například pokud správce nebude hájit jeho zájmy. Na správu fondů pak dohlíží tříčlenná rada protektorů. Tu opět jmenuje Andrej Babiš. Ten se podle dokumentu může za určitých situací schůze rady účastnit a mít na ni 1 hlas. Jedním z členů rady je takzvaný rodinný protektor. Tím je manželka premiéra. Andrej Babiš ji může odvolat bez udání důvodu. Ostatní v případě, že například nechrání jeho zájmy. Při ukončení správy fondů se veškeré jmění vrací Andreji Babišovi a konečně premiér má nárok na veškeré zisky ze jmění fondů.

Přílohy