Dalších šest let v Senátu. I malování a nákup baterek

17.10.2016

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 16 | autor: Jaroslav Paclík


Svůj post v horní komoře parlamentu obhájil na Jihlavsku Miloš Vystrčil z ODS

JIHLAVA Že by stíhal podobně jako hejtman Jiří Běhounek práci v parlamentu i ve vedení kraje?
Ne, Miloš Vystrčil (ODS) souběh funkcí senátora a krajského radního či náměstka hejtmana neplánuje. „Já splním, co jsem slíbil. Budu řadovým krajským zastupitelem a senátorem jako doposud,“ uvedl poté, co uspěl ve druhém kole senátních voleb a stane se tak na dalších šest let senátorem za Jihlavsko, Dačicko a Slavonicko.
Krajských zastupitelstev se v Jihlavě koná jen zhruba sedm do roka, což lze při práci senátora stíhat.
„Takový souběh funkcí je oboustranně prospěšná záležitost. V Senátu studujete různé zákony a pak je připomínkujete. Kraje jsou přitom také připomínkovým místem a jako krajský zastupitel máte ke všem krajským připomínkám přístup. Z toho také můžete při projednávání v Senátu vycházet. A naopak zase kraj a obce mohu informovat o připravovaných normách a jejich dopadech,“ vysvětluje Vystrčil.
Aktuálně na Vysočině podporuje například přestavbu „křižovatky smrti“ na Kasárnách.

Jihlava musí jít nahoru a táhnout výš i další místa

A co dalšího má jako senátor v plánu? „Různé změny zákonů i změny v rámci fungování Senátu. Velmi intenzivně se chci věnovat samozřejmě i svému senátnímu obvodu a Kraji Vysočina. Leží mi na srdci jejich rozvoj, jenž hodně závisí na tom, jak se bude rozvíjet město Jihlava. Ta by mohla za sebou nahoru vytáhnout i další obce a města,“ uvedl Vystrčil.
Co říká o venkovu? „Dějí se tam úžasné věci. Tamním lidem je třeba dát svobodu, a ne je neustále svazovat dalšími byrokratickými povinnostmi, jako je kupříkladu registr smluv nebo plán rozvoje sportu. To malé obce dělat přece nemusí. Tam si stejně každý,vidí do talíře‘, nekrade se tam a není třeba, aby to někdo znovu ošetřoval nějakými zbytečnými zákony,“ pravil Vystrčil. Podle něj je potřeba se soustředit na „velké ryby“.
Po dlouhé volební kampani jej nečeká exotická dovolená. „Doma musím vymalovat, to jsem slíbit manželce. Také přilepit kus odlepeného plastového pásku u skříně a koupit baterky do hodin. To je, myslím, z těch hlavních úkolů všechno,“ řekl s úsměvem Miloš Vystrčil. Jeho manželka Ivana s ním v sobotu odpoledne sledovala výsledky voleb v jihlavském Modrém domě, sídle ODS.

Není to „obtížný hmyz“

Volby do Senátu provázela v druhém kole velmi slabá volební účast: na Jihlavsku jen patnáct procent.
„Mrzí mě to, ale s tím nic nenaděláme. Je trochu škoda, že nedokážeme lidem vysvětlit, že Senát není nějakým,obtížným hmyzem‘, ale že to je horní komora Parlamentu ČR s významnou rolí v našem politickém systému. Jsem schopen to doložit. Snažil jsem se o to už celých uplynulých šest let,“ pověděl šéf vysočinské ODS.

Konkurent opustil bublinu

Že v souboji o Senát neuspěl, to Vystrčilův rival Michal Stehlík nenesl nikterak těžce. Byl rád i za to, že svedl vcelku vyrovnaný souboj.
Po náročném období se teď těší, že si trochu odpočine. „A taky se těším na rodinu. Mám šest dětí a volby mi vzaly čas, který jsem s nimi mohl trávit,“ pověděl.
Jak zdůraznil, volby mu naopak daly jednu velkou pozitivní věc. „Byť jsem dačickým zastupitelem, konečně se mi podařilo vystoupit z jakési akademické bubliny. Díky předvolební kampani jsem viděl, co opravdu města, obce i jejich obyvatele trápí, poznal jsem jejich problémy,“ konstatoval Stehlík.

***

Fakta

Vizitka senátora

* Miloš Vystrčil se narodil se 10. srpna 1960 v Dačicích. Od narození žije v Telči. * Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor matematika a fyzika. Návazně se stal učitelem na telčském gymnáziu. Tam působil do roku 1998, tehdy se stal starostou Telče. * Když vznikal kraj, kandidoval do jeho zastupitelstva a uspěl. V letech 2000 až 2004 pracoval jako první zástupce hejtmana tehdejšího Jihlavského kraje. Další čtyři roky byl hejtmanem regionu, jenž se přejmenoval na Vysočinu. * Od roku 2010 je senátorem za Jihlavsko, Dačicko a Slavonicko. Současně vyučuje na jihlavské Vysoké škole polytechnické. * V ODS je celostátním místopředsedou a šéfem krajské organizace na Vysočině.

Zdroj: osobní webové stránky

Jak volili lidé ve druhém kole senátních voleb

Celý volební obvod 52 Miloš Vystrčil (ODS) 8 144 hlasů (53,37 %) Michal Stehlík (KDU-ČSL) 7 114 hlasů (46,62 %)

Jihlava Miloš Vystrčil (ODS) 2 637 hlasů (52,52 %) Michal Stehlík (KDU-ČSL) 2 383 hlasů (47,47 %)

Telč - Vystrčilův domov Miloš Vystrčil (ODS) 725 hlasů (66,21 %) Michal Stehlík (KDU-ČSL) 370 hlasů (33,78 %)

Dačice - Stehlíkův domov Michal Stehlík (KDU-ČSL) 597 hlasů (51,95 %) Miloš Vystrčil (ODS) 552 hlasů (48,04 %)

Volilo se i na Brodsku

Velká část okresu Havlíčkův Brod spadá do senátního obvodu Kutná Hora. Zde post senátora obhájil starosta Čáslavi Jaromír Strnad (ČSSD). Se ziskem téměř 55 procent hlasů porazil exstarostu Kutné Hory Iva Šance (STAN).

Zdroj: www.volby.cz

Přílohy