Dar straně? Nejvýš tři miliony

25.08.2016

Lidové noviny | Rubrika: Domov | Strana: 4 | autor: Kateřina Surmanová


PRAHA Senát včera schválil část změn, které mají zprůhlednit financování politických stran. Je to například povinnost vést transparentní účet pro veškeré příjmy a výdaje nad pět tisíc, na každý dar o hodnotě přesahující tisícikorunu uzavírat písemnou smlouvu a zastropování výše daru, který může jeden člověk nebo firma straně ročně dát, na třech milionech.

Druhou část změn, jež se týkají výdajů a pravidel předvolebních kampaní, ale horní komora vrátila té dolní s úpravami. V tomto případě nemohou poslanci senátory přehlasovat, na volebních zákonech musí být shoda obou částí parlamentu. Hlavní důvod, proč se zásadní úprava politických kampaní vrací do sněmovny, je, že poslanci v důsledku odhlasovali úpravu, která by se dala v praxi velmi lehce zneužít. To si dobře uvědomovalo i ministerstvo vnitra coby předkladatel normy a o změnu senátory samo požádalo.

Pomluva na tvůj účet

V čem spočívá řečená svízel? Zákon zavádí maximální limit peněz, které může strana či hnutí na kampaň utratit, například u sněmovních voleb to má být 90 milionů korun. Za cokoli nad to by mohla dostat pokutu od nově zřízeného dohledového úřadu a jakýkoli výdaj se musí počítat do limitu. A to včetně kampaně, kterou by vedl někdo jiný než strana sama. To znamená, že kdokoli by mohl oblepit půl republiky hanlivými billboardy, na nichž by některou z kandidujících stran pozurážel na všechny možné způsoby, a této straně by se negativní billboardy počítaly do toho, co smí na agitaci utratit.
Jeden člověk nebo firma by takto mohli z limitu odčerpat až 1,8 milionu korun, ale není nijak omezený počet samozvaných agitátorů, kteří by takhle škodili. To senátní změna napravuje – do limitu se bude kandidujícímu subjektu počítat jen taková kampaň, o které bude vědět a s níž bude souhlasit, takže by mělo padnout popsané riziko.
Podle senátora Miloše Vystrčila (ODS) se ale otevírá cesta k opačnému extrému – k obcházení zákona za účelem umělého navyšování výdajového limitu. „Senátní úprava omezí negativní kampaň, ale pokud se takzvaná registrovaná třetí osoba zapojí bez vědomí a souhlasu kandidující strany nebo hnutí, straně se to do limitu nezapočítá,“ řekl včera.

Kdo podvádí, dostane pokutu

Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), který na jednání zastupoval nepřítomného vládního a stranického kolegu Milana Chovance, souhlasil, že taková mezera pro obcházení zákona tu je. „Od toho tu ale bude nový nezávislý úřad. Pokud prokáže, že někdo postupoval takto protizákonně, uloží sankci. Je to jako s každým jiným protiprávním jednáním,“ sdělil. Úplný zákaz agitace třetích osob – to znamená lidí a firem, kteří sice sami nekandidují, ale chtějí někoho podpořit – by byl v rozporu s ústavou.
Stejně jako vždycky, když se o omezování kampaní hovoří, přišla na přetřes příhoda před posledními sněmovními volbami, kdy v televizi běžela reklama na Vodňanské kuře s Jaromírem Jágrem. Drůbež v ní griloval majitel holdingu Agrofert (kam patří i LN) a současně předseda kandidujícího hnutí ANO Andrej Babiš. Přestože zmínka o hnutí a volbách v reklamě nepadla, přes Babišovu osobu se podle mnohých politiků i politologů o agitaci jednalo.
S tím nic neudělá ani nový zákon, pokud ho se změnami sněmovna přijme. Změny týkající se financování stran a zřízení nového úřadu s oprávněním dávat pokuty už potřebují jen podpis prezidenta.

Přílohy