Debata o zadlužených špitálech spustila předvolební cirkus

19.09.2013

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 4 | autor: Jaroslav Šnajdr


Nemocnice na Vysočině musejí vracet VZP desítky milionů korun, které nemají. Pomoci musí Kraj Vysočina. Do zadlužených špitálů proto napumpuje 36,5 milionu. Opozice viní hejtmanství z pochybení.

VYSOČINA Byl to jednoznačně nejdiskutovanější bod posledního jednání krajského zastupitelstva.
To rozhodovalo o záchraně krajských nemocnic. Ty se letos kvůli úhradové vyhlášce a zvýšení DPH dostaly do nevídaných finančních problémů. Většina z nich s výjimkou krajské Jihlavy má na účtech nulu nebo v případě třebíčské dokonce minus milion.
Navíc musí čtyři z nich vracet asi 47 milionů korun VZP za zdravotnickou péči. V případě, že by kraj nepomohl, ohrožen by byl podle jeho vedení nejen samotný provoz, ale i jejich existence.

Krize jako v roce 2004

„Pomoci musíme, aby vůbec bylo na výplaty. S řediteli je to projednáno, kraj už na další sanování problémů nemocnic však peníze nemá. Budeme si muset buď půjčit, nebo od listopadu oznámit, že poskytujeme pouze akutní péči,“ konstatoval hejtman Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD) s tím, že srovnatelnou krizi, kdy museli odkládat operace, nemocnice prodělaly naposledy v roce 2004.
Podle Běhounka, který je sám lékařem, špitály doplácejí na špatně nastavenou úhradovou vyhlášku. Nejvíc postiženy jsou právě ty, které musí své pacienty odkazovat ke specializovaným výkonům na jiná pracoviště. „Když novoměstská nemocnice nemůže dělat výkony na velkých cévách, tak musí poslat pacienta tam, kde se to dělá, třeba do Kolína, kde mu udělají plastiku a zachrání končetinu. Pojišťovna chce ale úhradu po nemocnici, která to zvolila. Ředitelé pak raději zvolí taktiku, že pacienty nikam posílat nebude a nohu mu uříznou,“ prohlásil Běhounek.
Nad výší mnohamilionových vratek se však v úterý pozastavila krajská opozice ODS v čele s exhejtmanem Milošem Vystrčilem a loňským neúspěšným kandidátem na hejtmana Otou Bencem. Ten vedení kraje obvinil z toho, že v roce 2012, za který mají nemocnice peníze vracet, nezvládlo jeho vedení. „Saldo nemocnic loni bylo kladné. Zdá se mi divné, že dopředu nikdo ve vedení nemocnic netušil, že něco takového může hrozit. Působí to na mě tak, že jste nemocnice nedostatečně řídili,“ uvedl Benc. Vystoupení opozice vyvolalo u vedení kraje bouři nevole. „Drahý kolego, to je špína a demagogie, na co vy tu hrajete. Motáte všechno dohromady. To, že jsme to dopředu nevěděli, je logické. Problém je systémový, ne na úrovni kraje. Kvůli hluboce zdeformované úhradové vyhlášce totiž dluží nejen naše, ale nemocnice po celé republice 1, 3 miliardy korun. Není to naše vina. Hluboce se mě to dotklo,“ hřímal hejtman.
Z více než hodinové slovní přestřelky, kterou hejtmanův náměstek Vladimír Novotný (ČSSD) nazval předvolebním cirkusem, se snažili před volbami vytěžit také komunisté, za jejichž podpory sociální demokraté kraj řídí. „Snažíme se tady pomoci nemocnicím, potažmo našim voličům. Vy jako vládnoucí strana jste tu situaci ovlivnili a my tu sedíme kvůli vám. Doufám, že pokud to občané slyší, tak vás pošlou na smetiště dějin,“ prohlásil na adresu ODS komunista Zdeněk Dobrý.
Podle senátora Vystrčila nešlo o kritiku, ale o vyvolání diskuse. „Nikdy jsme nebyli proti návrhu a podpoříme ho. Ale chtěli jsme podrobnější zdůvodnění než jen v těch dvou větách z usnesení. Místo toho jsme se dozvěděli, že děláme divadlo. A to nepočítám invektivy strany, která už měla být sama na smetišti dějin,“ dodal exhejtman.

Přílohy