DiOD: sokolové sklidili úctu za odvahu

05.04.2011

Jihlavské listy, strana 1, Titulní strana (jv)


JIHLAVA - Velká odvaha jihlavských sokolů se skloňovala při pátečním otevírání nového multikulturního sálu DiOD (Divadlo Otevřených Dveří). Ten vznikl během jedenácti měsíců v někdejším kinosále sokolovny nákladem přes 30 milionů korun s využitím více než devadesátiprocentní dotace z EU.

Nadšení z výsledku vyjádřil např. primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal. Děkoval za odvahu České obci sokolské a za její přesvědčení o smysluplnosti projektu. „Pak bych chtěl poděkovat všem svým kolegům zastupitelům, že prozřeli a byli si vědomi, že je to velká šance jednak pro tuto budovu a jednak pro Jihlavu rozšířit spektrum kulturní nabídky,“ dodal primátor.

Skutečnost, že Česká obec sokolská i v době krize financování sportu našla prostředky a podpořila několik sokolských jednot v evropských projektech, ocenil také jednatel TJ Sokol Jihlava Martin Zuzaňák. Z více než 1100 jednot se podle něho do realizace projektů z EU nepustilo více než patnáct.

„Jsem přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí, které jsme udělali. Doufám, že bude mít velký přínos nejen pro naši jednotu, ale především pro obyvatele regionu a města. Držte nám palce a pokud to půjde, podpořte DiOD v jeho činnosti,“ apeloval Zuzaňák.

Nezbytnost další podpory činnosti sálu pak před zaplněným hledištěm pro 150 diváků zdůraznil otevřeným apelem senátor Miloš Vystrčil: „Sokol v Jihlavě prokázal obrovskou odvahu – přeskočili, přelezli, nepodlezli… Je to velmi úctyhodné… Pustit se do evropských peněz a čerpat je jako dobrovolná organizace je úžasné, zejména pokud víte, co všechno se za tím skrývá a co všechno je ještě před nimi.“ V symbolicky červenomodrobílé kravatě se Vystrčil připojil k názoru M. Zuzaňáka, že pustit se do rekonstrukce bylo správné rozhodnutí. „Ale aby to byla skutečně pravda, tak to ti lidé, kteří dělají v Jihlavě kulturu, nezvládnou sami,“ dodal. Kultura totiž podle něho není výdělečná tím, že si na sebe vydělá ze vstupného: „Tak to nefunguje nikde, kde se dělá dobrá alternativní kultura, která otevírá lidem oči, dveře a vychovává…“

Za dobrou kulturou se podle Vystrčila jezdí, díky tomu se o městě a dění v něm ví. „Někdo, kdo spravuje prostředky, které tam dáváme my všichni, na to musí přispět! Z pozice senátora už si to mohu krásně dovolit – velmi bych chtěl poprosit osvícené zastupitele města Jihlavy, aby si uvědomili, že tímhle to neskončilo. Divadlo je taky práce - nezapomeňte na to a pomáhejte DiODu dál. Je třeba ho finančně podporovat,“ apeloval.

Za svůj apel sklidil senátor potlesk. „Takhle jsem politika ještě mluvit neslyšel. Chce se mi říct – ten člověk je bůh – takhle to přesně je…,“ odlehčil vzápětí režisér a moderátor zahajovacího večera, jihlavský divadelník Martin Kolář. (Více na str. 10 - Nový DiOD je reinkarnací sálu kina Stadion)

Přílohy