Diskuse okolo těžby lithia pokračuje

11.10.2017

TV Nova | 17:00 | Pořad: Odpolední Televizní noviny


Iveta VÍTOVÁ, moderátorka
--------------------
V Senátu se v těchto chvílích začíná jednat o těžbě lithia. Situaci v horní komoře parlamentu sleduje celý den Šimon Pilek. Šimone, s jakým postojem přišly na jednání jednotlivé strany?

Šimon PILEK, redaktor
--------------------
Dobré odpoledne ze Senátu České republiky. To jednání mělo začít přesně v 17:00, ale vinou zpoždění se stále ještě nezačalo. Stále totiž probíhá brífink ČSSD, kde předseda Senátu Milan Štěch řekl, že věří, že se podaří situaci kolem lithia objasnit. Podle Bohuslava Sobotky ji znepřehledňuje především hnutí ANO a zejména jeho předseda Andrej Babiš. Vláda totiž podle Sobotky lithium a další superstrategické suroviny řeší už dlouhodobě a podepsání memoranda ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem tak podle něho bylo správným krokem. Sám Havlíček tak podle něho, sám Havlíček pak uvedl, že klíčem k podpisu memoranda byly licence k průzkumu oblastí a že ho mrzí současný kritický postoj ministra životního prostředí Richarda Brabce. K lithiu se ale už před polednem vyjádřili také zástupci ODS a hnutí ANO. Na ty jejich konkrétní reakce se už teď ale podívejte sami v následujícím příspěvku.

Miloš VYSTRČIL, senátor /ODS/
--------------------
Situaci, kterou některé strany, zejména dle našeho názoru je to ANO, chtějí využít a komunisté chtějí využít ve volební kampani, a to způsobem, který dle mého názoru není férový.


Zdeňka HAMOUSOVÁ, předsedkyně poslaneckého klubu /ANO/
--------------------
Je téměř asi nevysvětlitelné, proč zrovna došlo k podpisu memoranda s touto konkrétní společností, když vlastně licenci na průzkumné práce má pět společností v České republice.

Přílohy