Do boje o Vysočinu povedou ODS nováčci

02.04.2012

Právo | Rubrika: Jižní Morava - Vysočina | Strana: 19 | autor: Jana Pechová


Občanské demokraty z Vysočiny povede do letošních krajských voleb přibyslavský radní Ota Benc.

Přízeň voličů si ODS chce získat neposkvrněnými politiky na čelných místech, kandidátkou složenou z odborníků a reálným programem, jak zmínil její vysočinský předseda Ivo Strejček. Senátorský post za Třebíčsko bude obhajovat Vítězslav Jonáš.

Někdejší ředitel přibyslavské základní školy, 47letý Ota Benc, v sobotu 31. března zvítězil v boji o křeslo v čele kandidátky ODS Vysočina na regionálním sněmu ve Stříteži. Ve dvoukolové volbě nechal za zády oblastní jedničky Michala Zigla (Jihlava) a Pavla Nevrklu (Jemnice – Třebíčsko). Ze 72 delegátů sněmu ho jako nejvhodnějšího ‚modrého‘ uchazeče o hejtmanské křeslo potvrdilo 45 lidí.

„Dotyk aférovosti, který přichází shůry, nás určitě zasáhne: doufáme ale, že u voličů zvítězí zdravý rozum a uvědomí si, že je to výsledkem politiky, v níž se konečně začalo do něčeho řezat. A že když se řeže do hnisavých ran, teče hnis,“ poznamenal k šancím své alma mater lídr kandidátky.

ODS z Vysočiny si podle předsedy Strejčka uvědomuje, že favoritem voleb budou sociální demokraté. „Jistě se v kampani nevyhneme vysvětlování některých vládních rozhodnutí a jsme na to připraveni. Ale nechceme se nechat vtáhnout do jednosměrné kampaně,“ zdůraznil regionální šéf občanských demokratů. Naznačil, že hlavními regionálními tématy budou zdravotnictví, školství a doprava, přiznal ale, že recepty na řešení ODS zatím detailně propracované nemá.

„Proč ČSSD vyhrála volby před čtyřmi lety? Protože slibovala kompenzaci zdravotnických poplatků, což skončilo po půldruhém roce, a integrovaný dopravní systém, což také nesplnili, a my jsme už tehdy říkali, že na členité Vysočině to nepůjde. Voliči by měli volit lidi, kteří umějí splnit to, co slíbili,“ vytáhl z rukávu trumf ODS senátor a předseda klubu krajských zastupitelů Miloš Vystrčil.

Senátor Vítězslav Jonáš, znovuzvolený ke kandidatuře do horní parlamentní komory za Třebíčsko, protikandidáta neměl a získal jednomyslnou podporu.

Ve volbách do zastupitelstev krajů v roce 2008 skončila ODS na Vysočině druhá.

***

Dotyk aférovosti, který přichází shůry, nás určitě zasáhne Ota Benc, lídr ODS

Přílohy