Dračí lodě brázdily „Štěpničák“

29.07.2014

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (jv)


TELČ - Posádka Dešanské perly z obce Dešná na Jindřichohradecku zvítězila časem 1.01.26 v prvním ročníku Závodu dračích lodí v Telči.
Pětihodinový závod ve sprintu dračích lodí na 200 metrů se jel v sobotu na Štěpnickém rybníku za účasti tuctu osmnáctičlenných posádek a stovek diváků. Dvojici lodí vyzdobených dračími hlavami přivezl tým Dragon Board z Velkého Dářka, který také v úvodu amatérské posádky zaškolil.
Závod uspořádaly Místní akční skupiny Telčsko, Třešťsko a Jemnicko v projektu Regionem Renesance zdravě. Načasován byl na úvod festivalu Prázdniny v Telči, jehož 32. ročník v pátek odstartoval.
Bojovalo se o setiny sekundy, zároveň ale boj provázel velmi přátelský duch. "Těžkej boj, ale letěli jsme nad vodou, takováhle mezírka-!" ukazoval mezi prsty telčský starosta Roman Fabeš z posádky Telčtí draci, která se v derby utkala s týmem Prázdniny v Telči.
Všechny posádky absolvovaly dvě rozjížďky. Do lodí usedly i další osobnosti regionu, např. starostové Mrákotína nebo Urbanova anebo senátor a někdejší hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil. Ten závodil v posádce společnosti Sdílení, která příští neděli uspořádá v Telči charitativní Běh za kaší Telčí naší. Sbírka při akci má pomoci těm, kterým věk nebo zdraví už neumožňují aktivní život.
V sobotu v Telči obsadila druhé místo posádka NOKUS (Novoříšský kulturní spolek, čas 1.01.65), třetí byli Menharťáci (dobrovolní hasiči z Menhartic u Moravských Budějovic, čas 1.01.87).
Vysoká úroveň závodu překvapila i zkušené borce z Dragonu a předznamenává vznik nové tradice: "Měl by být uspořádán celý seriál celoročních závodů Vysočiny. Závodilo by se právě v Telči, na Velkém Dářku nebo na rybníku Řeka," uvedl moderátor akce Roman Dopita.
Reportáž ze závodu v Telči přineseme v Jihlavských listech. Fotoreportáž a video viz webové stránky JL.

Přílohy