Drahoš i Hilšer vstoupí v Senátu do klubu Starostů a nezávislých

18.10.2018

zpravy.iDNES.cz | Rubrika: Zprávy / Domácí | Strana: 0 | autor: iDNES.cz, Josef Kopecký


Noví senátoři Jiří Drahoš a Marek Hilšer vstoupí v Senátu do klubu Starostové a nezávislí, který se tak stal nejsilnějším v Senátu. Bude to mít zásadní vliv na volbu nového předsedy horní komory parlamentu. Drahoš byl zvolen již v prvním kole senátních voleb v Praze 4, Hilšer po druhém kole za senátní obvod Praha 2.

Drahoš se od svého zvolení rozhodoval, zda vstoupí do klubu STAN, nebo KDU-ČSL, Hilšer si vybíral mezi třemi kluby, navíc mu byl sympatický Klub liberální demokracie SEN 21.

Drahoš má zájem v Senátu působit ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice, Hilšer ve výboru pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

„Myslím, že nás spojuje řada společných pohledů na některé věci, zejména řekl bych na prozápadní směřování České republiky a na to, že Senát by měl být jistou hrází proti neuváženým změnám Ústavy,“ řekl Drahoš. Senát má být podle něj také hrází proti těm, kteří šíří strach ve společnosti.

„Je důležité, aby naše země byla součástí západní Evropy,“ uvedl Hilšer. „Nežádal jsem žádné funkce,“ řekl ke svému rozhodnutí. Drahoš také zdůraznil, že ani v jeho případě nehrálo roli očekávání, že by díky tomu mohl získat nějakou funkci.

Jen on z obou neúspěšných prezidentských kandidátů potvrdil, že jeho konečné rozhodnutí bylo ovlivněno i tím, že se klub Starostů a nezávislých nyní může stát nejsilnějším v Senátu, což by podle nepsaných pravidel dávalo STAN právo obsadit pozici předsedy horní komory parlamentu.

Šéf klubu STAN Jan Horník jmenoval tři možné kandidáty na šéfa Senátu místo Milana Štěcha - Jiřího Růžičku, Zbyňka Linharta a Petra Holečka.

Do klubu Starostů a nezávislých se již v minulých dnech rozhodl vstoupit další nový senátor Mikuláš Bek zvolený v Brně a STAN získá akvizici také v podobě dosud nezařazené Aleny Dernerové. Senátní klub STAN by tak mohl mít osmnáct členů. Další členy senátního klubu se snaží získat také ODS

Rozrůst se ovšem může i klub ODS, který se k šestnácti dosavadním senátorům snaží získat ještě nové senátory Ladislava Faktora a Jitku Chalánkovou. Blízko k ODS má také Ivo Valenta.

Ze souboje o nejsilnější klub v Senát definitivně vypadli lidovci, kteří měli po volbách 15 křesel a mají zájem ještě o Chalánkovou a třetího z bývalých prezidentských kandidátů Pavla Fischera. Ten ještě své rozhodnutí neoznámil. Ale ani kdyby se oba přidali k lidovcům, KDU-ČSL by se na osmnáct senátorů, které nyní má klub STAN, nedotáhla.

„Není to nic překvapivého v případě pana Drahoše, je to jen naplnění předpokladů jednacího řádu Senátu, který je zákonem a který předpokládá, že pokud někdo je navržen nějakou volební stranou, což byl v jeho případě STAN, tak vstoupí do jejího klubu. Takže on to udělal, naplnil zákon. A to že pan Hilšer se dlouhodobě snaží maximalizovat výnosy ze svého mandátu, to je věc, která je poměrně zřejmá,“ reagoval na rozhodnutí Drahoše a Hilšera šéf senátorského klubu ODS, místopředseda strany Miloš Vystrčil. „Jednáme,“ odvětil k tomu, jak je ODS daleko v získávání možných posil do klubu.

článek na webu

Přílohy