Energoregion má staronového předsedu

10.03.2015

Horácké noviny | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: (mč)


VALEČ - Po čtyřech letech se ve čtvrtek 5. března sešli starostové Energoregionu 2020 na své valné hromadě ve velkém sále zámeckého areálu ve Valči na Třebíčsku. Energoregion 2020 je sdružení 128 obcí z 20 km havarijního pásma Jaderné elektrárny Dukovany z okresů Třebíč, Znojmo a Brno-venkov s více než 91 tisíci obyvateli, které existuje již přes 20 let. Zasedání se zúčastnilo celkem 86 zástupců obcí.

Valnou hromadu řídil její předseda, náměšťský starosta Vladimír Měrka. Uvítal zde také hosty, kterými byla radní Kraje Vysočina Jana Fialová, poslanec Josef Zahradníček, senátoři a zároveň krajští zastupitelé František Bradáč a Miloš Vystrčil, starostky a starostové z 5 km pásma JE Dukovany, předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš i předseda Občanské bezpečnostní komise Aleš John. Předseda Měrka vyzvedl zejména dobrou spolupráci s Krajem Vysočina i se všemi přítomnými hosty, naopak zástupci jihomoravských obcí se netajili rozladěním nad nepřítomností zástupců Jihomoravského kraje. Bohužel se nedostavil ani žádný zástupce JE Dukovany.
Na pořadu jednání byla kromě jiného volba členů nové rady Energorerionu 2020, která čítá 21 členů, vždy po 7 zástupcích z každého okresu. Rada potom řídí sdružení mezi zasedáními valných hromad. Dalším významným bodem programu bylo projednání Dohody o spolupráci se sdružením Energetické Třebíčsko. „Energoregion 2020 i sdružení Energetické Třebíčsko jsou organizace, které se ve své činnosti výborně doplňují a bylo by velkou chybou pro celý region v okolí JE Dukovany, kdyby úzce nespolupracovaly,“ dodal k tomuto bodu programu Vladimír Měrka.
Na valné hromadě ukončila svou činnost ve funkci tajemnice i současná radní Třebíče Marie Černá, která se chce plně věnovat práci pro město. Zástupci vedení sdružení jí poděkovali za šestiletou spolupráci.
Po ukončení valné hromady zasedla nově zvolená rada Energoregionu 2020, aby zvolila ze svého středu předsedu, dva místopředsedy a dalších 10 členů předsednictva, dále 3 členy revizní komise a zástupce Energoregionu do Občanské bezpečnostní komise. Předsedou byl opět zvolen Vladimír Měrka, starosta Náměště nad Oslavou, místopředsedou z Brněnska Jan Pelc, starosta Vysokých Popovic a místopředsedou za Znojemsko Marek Šeiner, starosta Hostěradic.

Přílohy