Éra Němcové končí. Ve vedení ODS ji už její kraj nechce

13.01.2014

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Martin Vokáč


Velkou porážku utrpěla na krajském nominačním sněmu ODS v Jihlavě nynější místopředsedkyně strany Miroslava Němcová. Delegáti do boje o post předsedy vyslali jejího konkurenta. O funkci místopředsedy se bude ucházet Miloš Vystrčil.

JIHLAVA Roky to byla nejvlivnější politička z Vysočiny v Občanské demokratické straně. Příští týden se ale, zdá se, zavedené pořádky změní. Miroslava Němcová na sobotním regionálním sněmu strany v Jihlavě utrpěla drtivou porážku.
Regionální sněm ODS hlasoval o nominacích na celostátní sjezd strany, jenž se o víkendu uskuteční v Olomouci. Očekávalo se, že na post předsedkyně strany nominuje právě Němcovou. Jenže ta nedostala od delegátů dostatek hlasů. Předčil ji bývalý ministr školství Petr Fiala, když získal 41 hlasů od 72 delegátů.
Výsledek znamená další a velice zásadní prohru pro dosavadní místopředsedkyni ODS Miroslavu Němcovou. Ta se narodila v Novém Městě na Moravě a žije ve Žďáře nad Sázavou.

Nebyl by to pro ni ideální post

„Do hlav delegátů nevidím, ale myslím si, že většina z nich nepovažuje pozici předsedkyně ODS pro Miroslavu Němcovou jako ideální,“ poznamenal po volbě krajský šéf ODS Miloš Vystrčil.
„Pro mě by byly obě varianty dobré a dokážu si v čele strany představit jak Petra Fialu, tak Mirku Němcovou,“ dodal.
Někteří z delegátů se snažili Miroslavu Němcovou alespoň nominovat na post místopředsedkyně strany. Ani s tím ale neuspěli. Do boje o posty místopředsedů Vysočina vyslala místo ní svého krajského předsedu Miloše Vystrčila a Petra Sokola z Olomouce.
Z výsledků jihlavského sněmu je sama Němcová velice rozmrzelá a zklamaná. Po celý víkend nezvedala mobilní telefon. Strohé vyjádření poskytla pouze prostřednictvím své asistentky.
„Velmi se omlouvám, ale musím sdělit, že paní místopředsedkyně Miroslava Němcová se až do kongresu nebude k vnitřní situaci ODS, nominacím ani vlastnímu kongresu vyjadřovat. Děkuji za pochopení,“ napsala Eva Šmerdová.
Miroslava Němcová byla v nejužším vedení ODS s přestávkami celkem osm let. Od června 2010 do prosince 2012 zastávala druhý nejvyšší post první místopředsedkyně. Po rezignaci Petra Nečase byla adeptkou na předsedkyni strany a při vládní krizi se o ní hovořilo i jako o možné premiérce.
Podle některých vysočinských delegátů je však Němcová spjata s bývalou érou ODS. Obrodu strany spojují více s novými a neokoukanými tvářemi. Objevil se ale i ojedinělý názor, který Němcovou kritizoval za rozhodnutí kandidovat v parlamentních volbách v Praze, a nikoliv na své Vysočině.

Nahradit by ji mohl Vystrčil

Že Němcová nemá podporu svého rodného regionu, může před volbou krajského předsedy mít obrovský význam. Petr Fiala už si získal přízeň mimo Vysočiny například i na jižní Moravě nebo ve Středočeském kraji.
Dny Miroslavy Němcové ve vedení tradiční pravicové strany tak mohou být po víkendu sečteny. Vysočina by v ní ale i nadále mohla mít vliv. Na post jednoho z jejích místopředsedů bude kandidovat Miloš Vystrčil. „Bude kandidovat i do výkonné rady,“ přidal krajský manažer ODS Jaroslav Makovec.
Občanští demokraté, dříve nejsilnější vládní strana, skončili v loňských podzimních sněmovních volbách až pátí se ziskem 7,7 procenta hlasů. Místo 53 poslanců z roku 2010 jich nyní mají jen 16 a patří mezi opoziční strany. ODS je bez předsedy od loňského června, kdy na místo rezignoval bývalý premiér Petr Nečas. Stranu zatím vede Martin Kuba. Ten ale o kandidatuře na předsedu neuvažuje.

***

FAKTA Stranická kariéra Miroslavy Němcové od 1996 členka Oblastní rady ODS ve Žďáru nad Sázavou 2002–2006 místopředsedkyně ODS červen 2010 – listopad 2012 1. místopředsedkyně ODS listopad 2012 – dosud místopředsedkyně ODS

Přílohy