Estébáci, lustrace, zneužití cizí mocí: Na senátním výboru bylo veselo. Řešila se ústavní žaloba na novelu, která si má posvítit na majetky starostů a radních

22.11.2017

parlamentnilisty.cz | Strana: 0 | Autor: Jonáš Kříž | Téma: Ekonomika


REPORTÁŽ Na dvanácté schůzi senátního výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí zněla ostrá slova. Projednávala se totiž možná ústavní stížnost na aplikaci novely zákona o střetu zájmů do místních samospráv. Podle ní by totiž měli úplná majetková přiznání kromě vrcholných politiků podávat i starostové, místostarostové a radní. Ta by následně byla volně k dohledání v otevřeném registru na internetu. Podle kritiků by to znamenalo odliv kvalitních lidí ze samospráv i riziko zneužití informací k možnému vydírání lokálních politiků.

Podle právního stanoviska advokátky Jany Zwyrtek Hamplové je novela zákona neústavní a aplikace zákona rovněž velmi těžce koliduje se zákonem o ochraně osobních údajů. Majetková přiznání jsou vztažena i na členy rady, kteří by měli povinně zveřejňovat majetky nabyté i před funkcí. „Půjčky, úvěry, všechno, co mají doma, a to zasahuje i do práv jejich rodinných příslušníků, kteří s tím nemají nic společného,“ sdělila ParlamentnímListům.cz Hamplová. „Přiznání se totiž mohou týkat společného majetku manželů,“ dodala Hamplová, která své stanovisko konzultovala s odborníky na ústavní právo. Dalším problémem je podle ní to, že přístup bude mít on-line každý, kdo se bude chtít podívat. „Majetky tisíců lidí a tisíců jejich příslušníků jsou na veřejném zdroji, a to je nevídané,“ uvedla. „To je nástroj k vydírání, k vykradení, zásahu do rodiny,“ uvedla.

Ústavní stížnost na aplikaci novely, kterou podává slovácký senátor za Stranu soukromníků Ivo Valenta, ještě k tomu, aby uspěla, potřebuje podpisy dalších senátorů. Podle Hamplové zatím vše nasvědčuje tomu, že bude úspěšně podána. „Podpisy budou, už jich je deset,“ informovala ParlamentníListy.cz advokátka. K tomu, aby ústavní stížnost uspěla, je nutné dát dohromady podpisy 17 členů horní komory parlamentu.

„Docela se ústavnímu právu věnuji a myslím si, že toto je hrubě přes čáru,“ upřesnila Hamplová. „A teď nám odstupují radní. Na těch obcích to nebude mít kdo dělat,“ dodala.

„Podle mého názoru jde o porušení osobních dat a veškeré svobody starostů a lidí v komunálu, protože odhalovat veškeré účty a informace, které byly takto definované, je podle mě neústavní a protiústavní,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor Ivo Valenta. „Za těchto podmínek nebude chtít jít do komunálu a do zastupitelstva vůbec nikdo,“ dodal ještě před začátkem jednání výboru.

Ministr Chvojka se omluvil

Ostrá slova o lustraci a estébáckých praktikách zaznívala i během samotného jednání. Zklamáním bylo, že se na jednání nedostavil současný ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), který má rovněž zkušenosti z komunální politiky. Přitom to bylo právě z resortu jeho předchůdce Jiřího Dienstbiera (ČSSD), odkud tehdejší návrh zákona o střetu zájmů přezdívaný Lex Babiš přišel, jak z řad přítomných senátorů později zaznělo.

Novela zákona, která členům rad obcí, starostům a místostarostům ukládá povinnost kompletně se majetkově obnažit, vzešla v účinnost prvního září. Kritikům vadí například i to, že majetkové informace by měly být dostupné v otevřeném registru na internetu, do kterého bude moci nahlížet kdokoliv, a to i anonymně. Přiznat majetek musejí komunální politici do 30. listopadu. V opačném případě jim budou hrozit finanční sankce v závislosti na závažnosti přečinu až do výše pěti set tisíc korun.

Někteří senátoři se obávají, že by mohlo dojít k faktické likvidaci střední zastupitelské třídy komunálních politiků. Senátor za Svitavy Radko Martínek (ČSSD) se během jednání nechal slyšet, že již formulář odevzdal. „Jsem jedním z těch, který tím martyriem prošel. Je příznačné, že dozor nad tímto zákonem je svěřen náměstkovi pro vězeňskou službu,“ sdělil Martínek ironicky před senátními kolegy. Podle Martínka hrozí komunálním politikům, že v případě špatného vyplnění požadovaného dokumentu budou vystaveni nejen finančním sankcím v podobě pokuty, ale i sankci ve formě veřejného mínění. „A to tu ještě nezaznělo,“ doplnil k věci Martínek.

Zloděje prý dotazník nezastaví…

„Výsledek bude, že v regionální a komunální politice přijdeme o vynikající lidi. To jsou lidé, kteří dělají politiku ve svém volném čase a často zadarmo. Ti lidé vůbec nemají zájem na tom, aby se na internet dostaly volně dostupné informace o jejich blízkých a jejich majetku,“ uvedl. Zloděje podle něj z politiky novela zákona stejně nedostane. „Jestli chce někdo krást, tak ho nějaký dotazník nezastaví,“ upřesnil. „Povedlo se mi to vyplnit na desátý pokus,“ popsal senátor funkčnost systému. Informace by podle něj mohly být rovněž zajímavé pro zpravodajské agenty cizích států, naznačil. „Kliknete si na počítači a můžete lustrovat, kohokoliv vás jen napadne,“ uvedl s tím, že majetkově obnažení lidé budou snadnými terči vydírání. „Starostové a členové rad z desítek obcí mi řekli, že kvůli tomu zákonu končí,“ doplnil.

Karvinský senátor Petr Vícha (ČSSD) zase naznačil, že zákon původně vzešel z dílny ministra Jiřího Dienstbiera a v souvislosti s ním se mluvilo o zákonu Lex Babiš. „Já sám jsem se snažil dotazník vyplnit jednou, ale bezvýsledně,“ uvedl. Ve snaze přiznat majetek prý ale Vícha bude pokračovat, protože nehodlá porušovat zákon.

Senátor Horník: Němci nevěří, co se to u nás děje

Senátor za Karlovy Vary a místopředseda hnutí STAN Jan Horník se zase na výboru svěřil se svými osobními zkušenostmi. „Moji kolegové v Německu nevěří svým očím a ptají se mě, co se to u nás děje,“ uvedl. „Navrhuji, aby ti, kdo se chtějí do registru podívat, se v něm museli sami zaregistrovat, jako se kdysi lustrovali estébáci,“ uvedl Horník. Podle Horníka je rovněž zákon nebezpečný pro zahraniční politiku České republiky. „Než doletíte do Číny, budou o vás vědět všechno. Chtěl jsem splnit svou povinnost a třikrát mi to kleklo,“ doplnil. Situace samospráv je podle Horníka v některých obcích „na hraně“. „V některých obcích je jeden starosta a ten má k ruce jednu účetní. Ta účetní nemůže mít absolutně přehled, ale starosta ty papíry, které mu ona předkládá, podepisuje. Ten starosta podepisuje a on půjde případně sedět,“ uvedl Horník. „Tento stát spěje do černé díry,“ doplnil.

„Je neuvěřitelné, že ministerstvo spravedlnosti nutí lidi, aby do formuláře vyplňovali veřejně dostupné údaje,“ přidal svůj komentář k novele zákona jihlavský senátor a předseda senátního klubu ODS Miloš Vystrčil. „To nechce ministerstvo spravedlnosti dělat a nutí ty lidi, aby to vyplňovali za ně,“ položil výboru řečnickou otázku.

Do diskuse se následně vložil i předkladatel ústavní stížnosti na aplikaci novely zákona slovácký senátor za Stranu soukromníků Ivo Valenta. „Mám velké štěstí, že nejsem starostou ani radním. Setkávám se s velkou vlnou nevole, a to například na straně zastupitelů na kandidátkách Strany soukromníků,“ uvedl. „Myslím, že se blíží doba, kdy bude komunální politika bez schopných lidí, protože závist lidí je obrovský problém. Problémy budou i mezi sousedy, kteří tam uvidí peníze politiků, které si vydělali i předtím, než do politiky vstoupili,“ uvedl.

„Dovedu si představit například některé neziskovky, které toho registru využijí, ale i jiné subjekty pracující na nějakou politickou objednávku,“ dodal. „Oni estébáci kdysi říkali, že dvacet procent musí být vždy pravda a těch zbylých osmdesát si můžete vymyslet. A ti lidé tam ty peníze místních politiků v registru uvidí, takže kolem nich pak mohou vznikat nějaké účelové konstrukce,“ vysvětlil své obavy kolem aplikace novely. „To obnažení, které ten zákon udává, je nezdravé, špatné. Lidé si budou přehazovat bankovní účty na své manželky. Člověk s velkými dluhy je například snadno vydíratelný a skutečně i některá zahraniční velvyslanectví toho mohou využít,“ dodal.

Rovněž se na výboru svěřil s tím, jak měl zablokovaný účet na Facebooku. „Já jsem známý tím, že tak trochu kritizuji migraci a islám a hodně kritizuji gender. No a na základě udání nějakých sluníček se mi stalo, že mi zablokovali Facebook,“ uvedl senátor. Podle něj se velmi snadno může stát, že v budoucnu může být člověku zablokován Facebook stejným způsobem například jen kvůli tomu, že nesouhlasí s návrhem podobného zákona, jako je právě novela o střetu zájmů a její aplikace do komunální politiky.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/m...ch-513272?utm_source=nm&utm_medium=xml

Přílohy