Evergreen: platy komunistů

09.01.2016

Jihlavský deník | Rubrika: Téma | Strana: 2 | autor: (sc, čtk)


Jihlava – Tak jako pokaždé v tomto i předešlém volebním období se i při schvalování rozpočtu pro rok 2016 v krajském zastupitelstvu strhla mela. Nebylo to však kvůli přesunům stamilionů mezi jednotlivými kapitolami, ale opět šlo o to, zda z krajské kasy platit tři komunisty, působící jako uvolnění předsedové výborů zastupitelstva a bezpečnostní komise. „Z rozpočtu jsou placeni lidé, kteří neodvádějí práci, za kterou jsou placeni,“ glosoval Miloš Vystrčil, senátor a krajský zastupitel za ODS.

Kraj Vysočina vede osmým rokem menšinová „vláda“ sociálních demokratů podporovaná komunisty. A ona tři místa uvolněných předsedů jsou odměnouza zvedání rukou. „Je to věc dohody a my z ní nemůžeme ustoupit. Tuto nabídku dostali před těmi sedmi lety všichni, ale přistoupila na ni jen KSČM. Tato spolupráce funguje a je přínosná i pro stabilitu kraje,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný.
Podle opozice si však socialisté dohodou s komunisty jen zjednodušují práci a přínos těchto zaměstnanců je nulový. „Jeden z těchto zastupitelů vede finanční výbor, který plánoval operativních kontroly čerpání rozpočtu a hospodaření příspěvkových organizací kraje. Například v roce 2015 ale není v zápise ani jedna kontrola,“ říká lidovecký zastupitel Miroslav Houška.

Přílohy