Evropský soud odmítl stížnost premiéra Babiše

11.12.2018

TV Nova | 19:30 | Pořad: Televizní noviny


Petr SUCHOŇ, moderátor
--------------------
Premiér Andrej Babiš neuspěl ve Štrasburku se stížností na Slovenskou republiku kvůli sporu o evidenci ve svazcích komunistické státní bezpečnosti.

Renáta CZADERNOVÁ, moderátorka
--------------------
Premiér se chce dále soudit. Prý klidně do konce svého života.

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
--------------------
O vyjmutí svého jména ze svazků StB se premiér snaží od vstupu do politiky. Tvrdí, že jako agent Bureš je v nich veden neoprávněně a zažaloval kvůli tomu slovenský Ústav paměti národa. Tamní soudy mu daly nejprve zapravdu. Jejich verdikty ale Ústavní soud rozmetal. Tak se v červnu obrátil na Evropský soud do Štrasburku. Ten ale jeho stížnost odmítl.

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
--------------------
Já myslím, že to bylo spíš z procesních důvodů. Tím, že vlastně ještě na Slovensku je nějaká možnost pokračování toho. My budeme pokračovat. Žaloba je na Slovensku, protože jednoznačně ta pravda je na mé straně. Já jsem nikdy nic nepodepsal a byl jsem evidován bez mého vědomí neoprávněně. A na tom trvám. Jsem přesvědčen, že to musím vyhrát.

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Slovenský Ústavní soud neřešil, zda český premiér byl nebo nebyl agentem státní bezpečnosti, ale zpochybnil svědky bývalé agenty StB i to, že Babiš žaloval ústav, který v rozhodné době ještě neexistoval. Jméno Andreje Babiše tak ve svazcích zůstává. On sám se prý hodlá soudit dál. Otázka ale je, s kým?

Andrej BABIŠ, premiér /ANO/
--------------------
Mí právníci doporučili, abych nějak prozrazoval strategii, protože v momentě, kdy řekneme jak koho budeme žalovat, tak samozřejmě hned to se stane veřejnou záležitostí.

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
--------------------
StB žalovat nelze. Za nástupnickou organizaci se ale považuje Ministerstvo vnitra. Takže žaloba se možná snese na slovenský státní úřad. Podle opozičních poslanců je ale toto další kauza, která nám v Evropě kazí reputaci.

Ivan BARTOŠ, předseda strany /Piráti/
--------------------
Evidentně to prostě potvrzuje tu původní verzi, že pan Babiš byl v těch svazcích veden oprávněně.

Miloš VYSTRČIL, místopředseda strany /ODS/
--------------------
Pokud soud ve Štrasburku se na něčem usnese, tak samozřejmě to registrují nejen lidé v České republice, ale i mimo Českou republiku v Evropské unii a nemyslím si, že nám to z hlediska mezinárodní prestiže nějak pomáhá.


Miroslav KALOUSEK, předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
--------------------
Nezbývá než si povzdechnout, že v roce 2014 sociální demokraté a lidovci schválili zákon, který umožnil estébákům zasednout ve vládě. To do té doby nebylo možné.

Bára DIVIŠOVÁ, redaktorka
--------------------
Zítra se bude jméno českého premiéra skloňovat ve Štrasburku znovu a v to Europarlamentu v souvislosti s podezřením ze střetu zájmů. Podle uniklé zprávy právníků Evropské komise Babiš údajně stále ovládá firmy, které vložil do svěřenských fondů a ony ve velkém čerpají státní dotace. Bára Divišová, televize Nova.

Přílohy