Exekucí na občany přibývá, starostům vadí, že neprošel zákon

02.10.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Aktuality | Strana: 2 | autor: David Kratochvíl


Představitelům obcí na Vysočině vadí neřešená problematika kolem exekutorů. Při setkání s radou kraje na problém upozornil starosta Víru na Žďársku. Parlamentem neschválený pozměňovací návrh na regionalizaci exekutorů v Česku zčeřil do té doby klidnou hladinu bilančního setkání rady kraje se starosty obcí na Vysočině. S veřejnou kritikou, mířící do řad zákonodárců, vystoupil starosta Víru na Žďársku Ladislav Stalmach.

Proč třeba právě v naší obci musí případ exekuce řešit exekutor až z Klatov? Nebo proč bagatelní pohledávka vystoupá kvůli nákladům exekutorů a právníků třeba až na 20 tisíc korun? Vždyť tím se dlužník dostává do situace, kterou není schopen řešit," argumentoval s tím, že otázky kolem výše odměn exekutorů považuje za jeden z nejpalčivějších problémů současnosti. Za Stalmacha se posléze postavila řada starostů z jiných samospráv.

Na svou otázku ale odpověď od nikoho z povolaných nedostal. Na rokování totiž žádný z vysočinských pozvaných poslanců nedorazil. Hejtman Jiří Běhounek poznamenal, že návrh i podle jeho názoru projít měl.

Máte naprostou pravdu. Když neúmyslně nezaplatíte 20 korun a po čase vám přijde exekuce, je to k zamyšlení," doplnil hejtman. Senátor Miloš Vystrčil k tomu doplnil, že nepřijetí pozměňovacího návrhu může mít příčinu ve vztahu mezi horní a dolní komorou parlamentu. Zatímco v senátu má většinu levice, v poslanecké sněmovně ji drží pravice.

Pozměňovací návrh se nemusel týkat jenom těch, o kterých tady hovoříme, ale vládě se tam nemusely líbit některé další. Je tam evidentně nějaký problém, který si musí vyříkat senát s poslaneckou sněmovnou. To si musíme ale vyřešit my nahoře," reagoval Vystrčil.

Kritikou praktik exekutorů už delší dobu nešetří představitelé občanských poraden po celém Česku. Jejich předseda Stanislav Skalický ze zkušeností uvádí, že klienti se na poradny nejčastěji obrací s problémy spojenými s neschopností splácet a z toho vyplývajícími následky. Případů se objevuje čím dál více. Jsou to právě exekuce a problémy s vymahačskými a oddlužovacími společnostmi," doplnil Skalický.

Přílohy