Exhejtman: Chceme být plnohodnotnou opozicí

28.11.2012

Jihlavský deník | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: (řra)


Jihlava – Exhejtman Miloš Vystrčil (ODS) kritizuje roli komunistů v kraji a chce změnit koncepci krajských novin. „Budu se snažit konstruktivně plnit svoji roli opozičního zastupitele. To znamená, že nechci pouze vše a za každou cenu kritizovat,“ prohlásil dnešní senátor za Jihlavsko.
Z opoziční pozice kritizuje dvě věci. „Jako zásadní omezení výkonu opoziční role vnímám obsazení pozice předsedy finančního výboru zastupitelem KSČM. KSČM je totiž pupeční šňůrou spojena s ČSSD. Obě strany mají spolu uzavřenu smlouvu o spolupráci a jsou tak na sobě naprosto závislé,“ poukázal na opakující se praxi povolebního levicového polospojenectví. „Osobně to vnímám jako zásadní porušení nepsaného práva opozice na plnohodnotné plnění opoziční kontrolní role,“dodal.
Munici pro druhé opoziční téma mu dává zkušenost s naplňováním novin Kraj Vysočina, které jsou placené z veřejných peněz, ale podle Vystrčila fungují spíš jako reklamní tisk vládnoucí garnitury. Podle něj by například opoziční ODS měla mít v novinách takový prostor, kolik má mandátů v poměru k celkovému počtu zastupitelů. „Uvidíme, zda budou sociální demokraté a komunisté ochotni tento náš požadavek akceptovat,“uvádí Vystrčil.

Přílohy