Festival dokumentárních filmů v Jihlavě narazil

19.09.2013

Právo | Rubrika: Jižní morava - Vysočina | Strana: 10 | autor: Jana Pechová


Pouze půlkou z požadovaného miliónu korun podpořili jihlavští zastupitelé blížící se Mezinárodní festival dokumentárních filmů (MFDF).
Podle diskuse však organizátoři mohou být rádi i za to. Ukázalo se totiž, že vůle většiny se ještě chvíli před jednáním klonila k nule. Důvod však nikdo nahlas neřekl.
Akce, která si během uplynulých 16 ročníků vydobyla mezinárodní uznání, se letos dostala do kleští, kvůli transformaci Fondu kinematografie přišla o podstatný díl dotace, další díl jí ubraly škrty v rozpočtu resortu kultury a na zlomek částky z předchozích let se dostaly také dary od sponzorů.
Akci chybí přes čtyři milióny korun a v nouzi nejvyšší požádali její organizátoři o zvýšení dotací od Kraje Vysočina i od domovského města Jihlavy. Kraj festivalu milión korun navíc přiklepl zcela bez diskuse.
U Jihlavy ale akce narazila, i když vlastně nikdo ze zastupitelů nedokázal řediteli MFDF a zároveň zastupitelskému kolegovi Marku Hovorkovi (TOP 09) říct proč.
„Rád bych věřil, že to, že jsem zastupitelem, nepovede k politizaci žádosti,“ naznačil obavy hned na počátku jednání Marek Hovorka.
Jediným, kdo nastínil nějaké konkrétnější obavy, byl Zdeněk Faltus (ODS), když se zeptal, zda není ve festivalovém týmu příliš mnoho honorovaných lidí. Hovorka mu nastínil personální zajištění akce a připomněl, že když městské kino Dukla provozoval jednotlivec, měli také zastupitelé za to, že je příliš drahý – provoz kina v režii města ale pak stál dvakrát tolik.
František Zelníček (ČSSD) poté přiznal, že v radě nebyla vůle k dotaci vůbec žádná. Přišla až časem, ale s námitkou, že město by nemělo být největším sponzorem akce. Jeho protinávrh, pro který pak většina zastupitelů hlasovala, zněl na půl miliónu korun.
Festivalu pak nepomohly ani velmi přesvědčivé argumenty pro plnou výši podpory, přednesené Jiřím Vohralíkem (TOP 09), Vítězslavem Schrekem (ODS) či senátorem a krajským zastupitelem Milošem Vystrčilem (ODS).
Jak později Hovorka přiznal Právu, budou se muset krátit některé projekce poslední den a další úspory se budou hledat napříč akcí, aby si jich diváci všimli co nejméně.

Přílohy