Fiala po roce v čele ODS: Do stolu bouchat nebudu

20.01.2015

Hospodářské noviny | Rubrika: Události | Strana: 4 | autor: Václav Dolejší


Klid, jsem jako Angela Merkelová, ohrazuje se šéf ODS Petr Fiala vůči nejčastější kritice svých spolustraníků. Někteří z nich vytýkají profesorovi politologie, jehož si přesně před rokem zvolili do čela jako spasitele, že je málo razantní.

Jako vzor mu předhazují místopředsedu konkurenční TOP 09 Miroslava Kalouska s rétorickým talentem, jenž je více vidět i slyšet jako kritik Miloše Zemana nebo lídra ANO Andreje Babiše.
Příměrem k německé kancléřce, jež byla po svém nástupu podceňovaná, Fiala odpovídá, že on chce být klidnou silou i autoritou.
„S obavami sleduji otevřenou či skrytou inklinaci části veřejnosti k jakýmsi vůdcům. Ale do této role já se prostě pasovat nebudu!“ vysvětluje Fiala v rozhovoru s HN. „Máme tu vůdce typu pana Babiše, to je pro demokracii nebezpečná postava. Máme tu vůdce typu pana Zemana, který se netají obdivem k autoritativním režimům. Máme tu spoustu křiklounů, kteří si myslí, že čím víc křičí, tím víc jsou těmi vůdci. Já to dělat nebudu.“
Po roce v čele ODS působí Fiala dojmem, že se coby bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity, zakladatel Centra pro studium demokracie nebo autor mnoha vědeckých prací cítí v reálné politice nedoceněný.
„Myšlenka, že mám vypadat jako někdo jiný, je pro mě směšná. Já jsem Petr Fiala a nemám toho málo za sebou. Mým úkolem je teď přesvědčit občany, že mi mohou důvěřovat i v politické roli. Tohle nejde udělat za rok, na to je potřeba více času. Určitě tu roli nebudu naplňoval tak, že bych někoho kopíroval,“ rozčiluje se Fiala nad opakovanými výhradami vůči „profesorskému“ stylu vystupování.
Když chce přitlačit, aby zaujal, stane se snadno chyba. Minulý týden si Fiala jako autor mnoha knih věnovaných politické dimenzi náboženství dovolil kritizovat humanitární pomoc české vlády syrským dětem, což byl špatný příklad varování před islamizací.
„Varuji před nebezpečím s názvem radikální islám, který chce nás na Západě zničit. My si nemůžeme být jisti, že se nám podaří ty děti integrovat. V mnoha komunitách v Evropě to selhává,“ argumentuje Fiala. Tím opravdu vrací ODS „ke kořenům“. Strana se na vše cizí vždy dívala nepřátelsky. Třeba v roce 2002 postavil Václav Klaus kampaň (neúspěšně) na varování před sudetskými Němci.
Petr Fiala měl ale celý rok víc starostí s dluhy. Ještě loni předlužené straně, která kázala o rozpočtové odpovědnosti, hrozil bankrot. Ten se povedlo odvrátit. Vyjednávání s věřiteli měl na starost místopředseda Miloš Vystrčil. Dluh 6,5 milionu vůči státu a zdravotním pojišťovnám už je splacený. A z 42 milionů korun závazků po lhůtě splatnosti zbývá uhradit ještě pět.
Fiala změnil v ODS zažitou praxi, kdy si každá stranická buňka mohla vzít úvěr bez vědomí centrály, a veškeré finance si nově stáhl pod sebe. „Ještě k tomu lídrovství – prásknutí do stolu je pro mě prázdné gesto. Já když potřebuju, tak si ten stůl vezmu. A v případě financí jsem si ho vzal celý,“ vysvětluje.
Hlavní problém ODS i po roce s Fialou zůstává: voliči straně nedůvěřují. Loňské volby sice přežila, ale ocitla se v pozici „malé strany“, kterým se dříve tak ráda vysmívala.
Přitom řada nejzkompromitovanějších tváří, jimž se říkalo kmotři, už v ODS není. Severočeský boss Alexandr Novák je ve vězení za korupci, pražský podnikatel Ivo Rittig čelí obvinění a celá buňka Tomáše Hrdličky v Praze 10 byla zrušena. Nový lídr Fiala dnes argumentuje, že růst preferencí občanských demokratů může nastartovat jedině změna atmosféry ve společnosti. A poměrně sebevědomě dodává: „Věřím, že se mi návrat ODS podaří. Pokud se to nepodaří, tak to nebude proto, že bych já neuspěl, ale protože se přestává dařit naší demokracii.“
Fiala zároveň s reflexí okamžitě přiznává velký díl viny ODS za diskreditaci tradičních stran a následný nástup nových hnutí. „Vládní krize vytvořily dojem, že uspokojivá politika, kterou by někdo ocenil, se nedá dělat, všichni se jen hádají.“

Myšlenka, že mám vypadat jako někdo jiný, je pro mě směšná. Nikoho kopírovat nebudu. Petr Fiala předseda ODS

Přílohy