Fiala sebral Němcové naděje, doma s ním prohrála 23:41

14.01.2014

Právo | Rubrika: Zpravodajství | Strana: 2 | autor: Jan Martinek


Exministr školství a bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala má našlápnuto k vítězství na sobotním kongresu ODS, kde svede bitvu o předsednické křeslo.
V uplynulých dnech dostal pět nominací na regionálních sněmech ODS. Včetně Vysočiny, kde porazil místní Miroslavu Němcovou. Tam získal 41 hlasů ze 70, zatímco Němcová jen 23.
„Pro mě jsou obě varianty dobré. Dokážu si v čele představit jak Petra Fialu, tak Mirku Němcovou,“ komentoval volbu šéf kraje a bývalý hejtman Miloš Vystrčil, který na sněmu získal místopředsednickou nominaci. Vedle něj sněm poslal do místopředsednického klání také politologa Petra Sokola.
„Byla to tajná volba, delegáti rozhodli, že si na tuto funkci představují spíše pana profesora Fialu,“ řekla Právu včera Němcová, předvolební kandidátka ODS na premiérku.
Potvrdila, že na kongresu do boje půjde. „Určitě budu kandidovat, když jsem to už jednou oznámila,“ sdělila Němcová. Ta se ohradila proti mylné informaci médií, že nedostala ani místopředsednickou nominaci.
„Už před dvěma měsíci jsem oznámila, že budu kandidovat na předsedkyni, nikoliv na první či řadovou místopředsedkyni. Totéž jsem řekla na regionálním sněmu v Jihlavě a nominaci jsem odmítla,“ uvedla pro Právo Němcová.
Její protivník Fiala nasbíral body i na moravskoslezském, jihočeském, zlínském a královéhradeckém sněmu ODS. Zlínská krajská ODS také nominovala europoslance Jana Zahradila na prvního místopředsedu ODS. „Tabu o,Pražákovi na Moravě‘ neplatí,“ napsal Zahradil na svůj facebookový profil.
Na regionálním sněmu v Hradci Králové dali delegáti přednost Fialovi před europoslancem Edvardem Kožušníkem, který Fialu předtím porazil na Liberecku. Kožušníkova a Zahradilova kolegu z EP Oldřicha Vlasáka nominovala hradecká ODS na pozici místopředsedy.
Křeslo druhého muže ODS chce kromě Zahradila získat i místopředseda Jiří Pospíšil.
Zájem o řadového místopředsedu je velký: kromě zmíněných Sokola, Vlasáka a Vystrčila budou kandidovat Pražáci exprimátor Bohuslav Svoboda i šéf oblasti Praha 3 Alexander Bellu.

Kubera chce vzít místa kšeftsmanům

Nominaci z Ostravy má europoslanec Evžen Tošenovský, do vedení chtějí i olomoucký primátor a poslanec Martin Novotný, starosta Martin Kupka a podnikatel Jiří Janků.
Senátor Jaroslav Kubera Právu řekl, že výsledky kongresu mohou ještě překvapit.
„Všichni se bavíme o nominacích z regionů, ale nezapomeňme, že na kongres jedou delegáti nikoliv regionů, ale oblastí (okresů),“ řekl Právu Kubera.
Pro něj je na prvním místě otázka, zdali kongres posvětí zúžení počtu místopředsedů a členů výkonné rady.
„Jedině tak přestanou fungovat obchody – my vám zvolíme toho a vy nám zase tamtoho. Odeberou se místa kšeftsmanům,“ uvedl senátor.

***

Určitě budu kandidovat Miroslava Němcová, ODS 

Přílohy