Fialův tým musí ukázat, že je víc než jen sestavou slušných tváří

20.01.2014

Hospodářské noviny | Rubrika: Téma | Strana: 2 | autor: Kateřina Surmanová, Aleš Měřička


FIALA DOSTAL SILNÝ MANDÁT, HLASOVALO PRO NĚJ 80 PROCENT DELEGÁTŮ

Třiapadesátiletý senátor Miloš Vystrčil je mimo domovskou Vysočinu v podstatě neznámý politik. A není žádnou ikonou ani uvnitř ODS, byl sice čtyři roky hejtmanem a teď sedí v horní komoře parlamentu, jenže region, který vede, nemá na dění v partaji moc vliv. Přesto získal v sobotu v Olomouci nejvíc hlasů ze všech místopředsedů, ruku pro něj zvedlo 310 lidí. Ideálně se hodil do škatulky, kterou delegáti kongresu žádali – umírněný, nekonfliktní, bez skandálů.
A takové je po víkendu v bývalém hotelu Sigma v podstatě celé nové vedení ODS. „Jak se tady vždycky tváří, že jsou dohody, teď moc nefungovaly. Rozhodovala atmosféra a to, jak kdo odhadl své vystoupení,“ pochvaloval si průběh kongresu další nový místopředseda, europoslanec Evžen Tošenovský.
Jenže průběh ve skutečnosti nebyl tak úplně jiný, než tomu bývalo dřív – opět hrály roli dohody regipEtronů. Minimálně v případě Tošenovského, Martina Kupky a Jana Zahradila, jež svorně podpořili delegáti z Prahy, středních Čech, jižní a severní Moravy.
Co se ale změnilo, je nabídka z regionů – v duchu image profesora politologie Petra Fialy se občanští demokraté rozhodli dát přednost lidem se seriózní, klidnou, možná až nudnou pověstí. Ani Tošenovský, ani Vystrčil či Kupka nejsou lidé, kteří by dávali nad odiv své emoce a kteří by byli známí jako výrazní charismatici.
Určitou výjimkou je první místopředseda Jan Zahradil. Ten se ale hodlá věnovat především evropské problematice a nijak se netají tím, že v europarlamentu chce zůstat i dalších pět let.
Lepší komunikace Noví lídři se shodují, že ODS musí o své změně přesvědčit ty, kteří ji dříve volili a pak se od ní odvrátili. Klíčem má tedy být lepší komunikace s veřejností.
„Z tohoto kongresu jednoznačně vychází odhodlání komunikovat s lidmi co nejsrozumitelněji a nejvstřícněji a vysvětlovat jim složitější pravicovou politiku,“ prohlásil místopředsednický nováček Martin Kupka – toho času starosta středočeských Líbeznic a dříve mluvčí Nečasovy vlády i samotné ODS.
Jenže vzápětí se ukázalo, že lepší komunikace nemusí být automatická. Strana si na kongresu také celkem zásadně změnila svou organizační strukturu. Místo aby to nový management prodával jako důležitou úpravu, která dovolí partaji být akčnější a dynamičtější, sami místopředsedové tento krok zpochybňovali jako málo prodiskutovaný. Co s Pospíšilem S čím bude mít ale tým kolem Petra Fialy velký problém, je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Jednoho z nejpopulárnějších českých politiků delegáti do vedení vůbec nezvolili, ačkoli se za plzeňského poslance v kuloárech přimlouval sám Fiala. Vyautování Pospíšila je něco, co dává smysl členům strany, ale ne tak lidem zvenčí.
„U Jiřího Pospíšila neumím odhadnout, co bude dál, rozhodně by nebylo šťastné, kdyby tu někdo začal s někým bojovat nebo se stavět do opozice,“ řekl Miloš Vystrčil a Tošenovský dodal: „Myslet si, že mě zvolí jen proto, že jsem hvězda, tak to tady nefunguje.“
Bývalý severomoravský hejtman tím vystihl podstatu: Jiří Pospíšil je mimořádně oblíbený, ale ne uvnitř ODS, v té má naopak pověst solitéra, který své kroky a rozhodnutí podřizuje jen obrazu v médiích.
A s těmi osmatřicetiletý politik umí dobře pracovat – včera odpoledne se po internetu začaly šířit jeho výroky, že na kongresu neuspěl, protože mu zatuchlá, neprogresivní část ODS nemohla odpustit, že pomohl k vysokým justičním funkcím Lence Bradáčové či Ivo Ištvanovi, jímž vedené vrchní státní zastupitelství sídlí jen pár stanic od hotelu, kde se ODS sešla.
„Musíme se přestat zabývat vnitřními problémy,“ naznačil smírnou cestu Fiala, který bude chtít vtáhnout Pospíšila třeba do stínové vlády.

***

Nejdůležitější budou příští dva až tři měsíce, kdy musíme vydat zásadní politické sdělení veřejnosti.

MARTIN NOVOTNÝ místopředseda ods

Záchranáři ODS

PŘEDSEDA Petr fiala (49) - Vystudoval češtinu a dějepis na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Od roku 1990 se jeho profesní dráha váže k politologii, podílel se na založení katedry brněnské univerzity. V čele celé školy stál od roku 2004 do roku 2011. - Titul profesora politologie obdržel z rukou prezidenta v roce 2002. Poslední dva roky vysokoškolského mandátu radil se školstvím bývalému premiérovi Petru Nečasovi. - Tehdejší předseda ODS pak přivedl Fialu i do čela ministerstva školství, v té době ještě jako nestraníka. V čele úřadu byl od května 2013 až do pádu Nečasovy vlády loni v létě. - Bez modré legitimace Fiala kandidoval za ODS v loňských sněmovních volbách a s velkým ziskem preferenčních hlasů se do dolní komory dostal. - V listopadu vstoupil do strany a o měsíc později oznámil, že bude kandidovat na předsedu ODS.

1. MÍSTOPŘEDSEDA JAN ZAHRADIL (50) - Milovník rockové hudby vystudoval obor technologie vody a ochrana životního prostředí Vysoké školy chemickotechnologické v Praze, poté se živil jako výzkumný pracovník. - Již v roce 1990 byl zvolen poslancem Federálního shromáždění. - Působil jako poradce premiéra Václava Klause pro zahraničněpolitické otázky, v letech 1998 až 2002 byl v ODS stínovým ministrem zahraničních věcí. - Místopředsedou ODS se poprvé stal v roce 2001, o rok později usiloval dokonce o funkci šéfa strany, delegáti jej ale zvolili „jen“ prvním místopředsedou. - V roce 2004 ho ve funkci vystřídal Petr Nečas. V prvních českých eurovolbách vedl kandidátku občanských demokratů a po svém zvolení stanul i v čele jejich europoslaneckého klubu. Ve funkci zůstal i po volbách v roce 2009, patří k pokračovatelům euroskepticismu zakladatele strany Klause. - Po loňském pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z vedení ODS byl Zahradil jedním z architektů myšlenky na nominaci Miroslavy Němcové na novou koaliční premiérku. Němcovou podporoval i po prohraných parlamentních volbách, nakonec se ale přiklonil ke kandidatuře Petra Fialy.

MÍSTOPŘEDSEDOVÉ MARTIN KUPKA (39) - Vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci na Karlově univerzitě, ještě při škole začal působit jako redaktor Českého rozhlasu. - V letech 2000 až 2002 pracoval jako mluvčí pražského magistrátu, od roku 2004 pro Petra Bendla – nejprve jako mluvčí Středočeského kraje, pak krátce jako mluvčí ministra dopravy. Během vlády Jana Fischera byl mluvčím ODS, v roce 2010 si jej premiér Petr Nečas vzal k sobě. - Na podzim 2010 otec dvou dětí kandidoval za ODS v komunálních volbách, uspěl a stal se starostou středočeské obce Líbeznice. V komunální politice se podle svých slov našel, aktivně vystupoval například proti rozšíření Letiště Vodochody. - V loňských sněmovních volbách kandidoval na středočeské kandidátce jako sedmička, díky preferenčním hlasům vyskákal na třetí místo, ale ODS získala v regionu jen dva mandáty.

MILOŠ VYSTRČIL (53) - Vystudoval matematiku a fyziku v Brně, povoláním je učitel, působí i na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. - Začátkem devadesátých let spoluzakládal buňku ODS v Telči, v roce 1998 se tu stal starostou, později i náměstkem hejtmana. Krajskému úřadu šéfoval v letech 2004 až 2008. Poslední čtyři roky zastupuje občanské demokraty v Senátu. - Od minulého roku předsedá straně na Vysočině, odsud si také letos odnesl první nominaci na místopředsedu, podpořily ho i další regiony a senátorský klub. Zapadl do volání kongresu po neproblematických, nekonfliktních lidech ve vedení, ve druhém kole získal od delegátů nejvyšší počet hlasů ze všech místopředsednických kandidátů.

MARTIN NOVOTNÝ (41) - Studoval filozofii na pražské univerzitě, skončil v pátém ročníku bez absolutoria. Odjel na studijní pobyt do Austrálie, po návratu krátce učil angličtinu, pak se stal regionálním poradcem Ivana Langera, tehdejšího místopředsedy sněmovny. - Do ODS vstoupil koncem roku 1995, o pět let později se dal i k Mladým konzervativcům, následně organizaci vedl coby předseda. Svoji politickou dráhu v Olomouckém kraji začal jako tajemník zastupitelů města, v roce 2002 se sám stal zastupitelem a radním. Čtyři roky působil jako náměstek primátora, po roce 2006 se stal primátorem a funkci obhájil i před čtyřmi lety. - Za Olomoucký kraj se loni na podzim dostal do sněmovny jako jediný zástupce ODS. Získal bezmála osmnáct procent preferenčních hlasů, na primátorský post brzy rezignuje, dá přednost Praze. - S Ivanem Langerem se začal názorově a politicky rozcházet poté, co se ujal primátorského postu. Na oblastních nebo regionálních sněmech se dostávali do střetů. O pozici v širším vedení strany se utkali na mimořádném kongresu předloni v Brně, kam si Langer přivezl krajskou nominaci, delegáti ale raději vyslali náhradníka Novotného. - V Olomouci je znám i jako kytarista rockové kapely The Again.

EVŽEN TOŠENOVSKÝ (57) - Vystudoval obor systémové inženýrství Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské, po studiu se živil jako matematik. - Politickou kariéru začal v roce 1993, kdy byl za ODS zvolen primátorem Ostravy a svůj post uhájil i v letech 1994 a 1998. V roce 2000 se pak stal prvním hejtmanem Moravskoslezského kraje. - V roce 2009 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu, získal nejvíce preferenčních hlasů ze všech kandidátů, předstihl i stranického lídra Jana Zahradila. - Byl považován za jednoho z favoritů boje o křeslo předsedy ODS po Václavu Klausovi. Na podzim 2002 svou kandidaturu ohlásil, ale ještě před kongresem strany ji stáhl. - V roce 2012 s účastnil primárek ODS před přímou volbou prezidenta republiky, ve vnitrostranickém výběru jej však porazil Přemysl Sobotka.

Přílohy