Folklorní Pramínek oslavil, že už je třicetiletý

19.04.2016

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | Autor: (jv)


JIHLAVA - Třicáté výročí svého založení si v pátek programem v Divadelním sále DKO Jihlava připomněl dětský folklorní soubor Pramínek, a s ním plné hlediště jeho příznivců. Při tehdejším Horáckém souboru písní a tanců Vysočan - DK ROH Jihlava založil Pramínek v roce 1986 nestor horáckého folklóru Míla Brtník. Brzy vznikla i dětská muzika vedená Danou Brtníkovou, dnes v čele s Markem Čápem.

Historii souboru v pátek připomněla v předsálí oslavy celá série fotografií a letitých kronik. Vzpomněla i na první nacvičená pásma Husopasky či Vítání jara. Pramínek zpracovává písně a tance z Moravského Horácka, tedy z okolí Jihlavy, Velkého Beranova, Velké Bíteše a Telče. Jeho choreografie se inspirují též tradičními řemesly (Tkalci, Mlynáři, Rybáři, Kováři) a jarními lidovými zvyky. Muzika pak oživuje i někdejší tradiční horácký strunný nástroj, skřipky.
V roce 2007 se Pramínek osamostatnil odštěpením od Vysočanu. Nově vznikl soubor Vrabčátka pro nejmenší děti. Pramínek pravidelně vystupuje na strážnickém folklorním festivalu, anebo na Dožínkách české menšiny v Chorvatsku, na Havířem' v Jihlavě atd. Jeho muzika hrála v roce 2013 na festivalu Sharq Taronalari v Samarkandu v Uzbekistánu, na podzim 2014 absolvoval soubor čtyřtýdenní turné po Mexiku.

V pátečním výročním programu zasedl v hledišti vedle hudebního pedagoga Ladislava Fučíka i nestor folkloristu Míla Brtník.

Publikum tleskalo řadě choreografií - hrály a tančily se tance Oklepáky a Mateníky, pásma Husopasky, Májová louka, Pantoflíčky, Kováři, Nezbedná holka, Zabijačka, Svatojánské ohně, Otvírání studánek, Klukovské hry, Šla dívka pro pivo a řada dalších tanečních kusů.

Choreografií Lenky Prägerové Loučení poslal Pramínek dárek svému vedoucímu Brtníkovi: „Děkujeme mu za velkou trpělivost a snahu nás něco naučit a vychovat z nás lidi s láskou k folklóru."

Horácké folklorní sdružení udělilo pamětní listy jubilujícímu Pramínku a také Ing. Miloslavu Brtníkovi za dlouholetou spolupráci a přínos horáckému folklóru.

Hosty programu byly soubory Šípek, Dřeváček a Vysočan. Z pódia vyzvedli přínos Pramínku krajská radní MarieKružíková, náměstek primátora Milan Kolář a senátor Miloš Vystrčil.

„Horácko je zhruba na stejné rozloze jako dnešní Kraj Vysočina. A když nám někdy říkali, že Kraj Vysočina je umělý celek, tak vy jste důkazem, že tomu tak není, protože Horácko má přesně stejné hranice, které vycházejí z lidových tradic...," zauvažoval na adresu Pramínku Vystrčil. Vyzvedl soubor jako nositele tradic, které měly vliv i na to, že mohl vzniknout kraj v původních hranicích.

Přílohy