Fond Young Gift začne hledat talenty aktivněji

28.12.2012

Jihlavské listy | Rubrika: Kultura | Strana: 9 | autor: Jiří Varhaník


Fond Young Gift pro podporu sociálně slabších talentovaných dětí a mládeže zatím nenašel adresáty. Proto začíná aktivněji spolupracovat s krajským úřadem.

Novoroční koncert v jihlavském kostele Povýšení sv. Kříže bude i letos věnován podpoře mladých talentů ze sociálně slabšího prostředí. Pokusem o zahájení této tradice byl loňský první Novoroční koncert. Pod patronací senátora Miloše Vystrčila jej zorganizoval hudebník a dirigent Martin Javorský.
Výtěžek loňského koncertu 15.650 Kč byl vložen do nadačního fondu Young Gift (Mladý talent), jehož cílem je podle Javorského podporovat talentované děti a mladistvé do 20 let, kteří zpívají, tancují, hrají na hudební nástroj nebo třeba skládají hudbu v jakémkoliv žánru. Může jít např. o děti dlouhodobě nezaměstnaných rodičů, anebo z dětských domovů a podobných zařízení.
Částka může např. znamenat školné na ZUŠ pro pět dětí na celý rok, pět let vzdělávání pro jednoho talentovaného žáka, anebo nákup hudebního nástroje. Formálně se Young Gift rozjel na webových stránkách Jawy Art Production, kde je ke stažení i přihláška. Do uzávěrky na konci července 2012 se však o podporu z fondu nikdo nepřihlásil.
„Proto jsme částku převedli do příštího roku a hledáme jiný, aktivnější systém vyhledávání talentů,“ říká Javorský. Cestou podle něho může být už započatá spolupráce se sociálním odborem Krajského úřadu, který by prostřednictvím svých sociálních pracovníků z terénu pomohl z krajských zařízení vytipovat vhodné a potřebné uchazeče. „V lednu 2014 už chceme určitě vyhlásit první adresáty naší podpory, které touto cestou vyhledáme,“ avizuje Javorský.
Letošní Novoroční koncert se koná 1. ledna od 18 hodin opět pod záštitou senátora Vystrčila v kostele Povýšení sv. Kříže. Vystoupí Český filharmonický sbor se sólisty Hanou Škarkovou (soprán), Marií Vrbovou (alt), Pavlem Valentou (tenor) a Pavlem Drápalem (baryton) za doprovodu českých komorních sólistů v čele s Ivanem Matyášem. Řídit bude Petr Fiala.

Přílohy