Galavečer v Dačicích se vydařil

19.10.2013

Jindřichohradecký deník | Rubrika: Jindřichohradecko | Strana: 9 | autor: Marcela Chvátalová


Dačice – Čtvrteční galavečer v Dačicích se opravdu vydařil. Vyprodaný sál městského kulturního střediska byl uchvácen výkony dačického pěveckého sboru Kvítek a vystoupením hudebního tělesa Hradišťan.
V příjemné atmosféře předal starosta Vlastimil Štěpána místostarosta Jan Bartošek Cenu města Dačice dvěma občanům Dačic, kteří byli vybráni zastupitelstvem města. Starosta Vlastimil Štěpán oběma oceněným poděkoval a řekl na jejich adresu: „Jsem rád, že se Dačice mohou chlubit takovými lidmi, jako jste Vy, kteří svými činy reprezentujete Dačice ať už v rámci města, nebo po celém světě“.
První oceněná Eliška Marková se v roce 2012 stala historicky první vítězkou mistrovství ČR v otevírání ústřic, čímž se nominovala na mistrovství Evropy v otevírání ústřic, které se konalo ve Švédsku, a rovněž si jako jediná vybojovala postup na mistrovství světa v Irsku, kde skončila na pěkném 14. místě. Úspěch je o to cennější, že Eliška je jedinou ženou, která kdy na mistrovství ČR nejen soutěžila, ale i zvítězila a rovněž jako jediná žena bojovala ve společné kategorii s muži o titul mistra světa.
Druhým oceněným je starosta Sboru dobrovolných hasičů Dačice Jiří Stýblo, který vychoval generace mladých hasičů a velel u nesčetně mimořádných událostí na Dačicku. Organizoval řadu kulturních akcí v Dačicích například Noční soutěže v požárním útoku. Jiří Stýblo dodnes předává své bohaté zkušenosti mladším hasičům ať dobrovolným či profesionálním. Pak se role obrátila a z oceňujících se stali oceňovaní, to když jim poté co byl na pódium přizván tajemník Karel Macků, předal senátor Miloš Vystrčil nejvyšší stupeň certifikace pro městský úřad za vstřícný přístup k zákazníkům, cenu Úřad s úsměvem. Jak řekl senátor Miloš Vystrčil: Blahopřeji Městskému úřadu v Dačicích k získanému ocenění, které je dokladem, že veřejná správa může být k občanům přívětivá. Poté místostarosta Jan Bartošek velmi pěkně rozebral slovní spojení úřad s úsměvem, když řekl: „Na první pohled se jedná o protimluv. Úřad je symbolem řádu a pořádku, naopak úsměv vzbuzuje dojem radosti. Cena Úřad s úsměvem pak vystihuje, že i řád může být realizován odborně a s radostí. A pokud se toto poslání daří městskému úřadu naplňovat, je to dobrá zpráva pro všechny občany našeho města“. Na závěr tajemník Karel Macků poděkoval všem pracovníkům městského úřadu slovy: „Dnešní ocenění je výsledkem práce úředníků Městského úřadu Dačice a především těm patří dík. Jsem hrdý na to, že mohu pracovat s lidmi, kteří ví, že úřad je zde pro občany, a proto se tak i chovají“.
Celý galavečer pak zakončilo společné vystoupení dětského sboru Kvítek a Hradišťanu.

Přílohy