Hasiči slavili výročí požehnáním praporu

09.07.2013

Jihlavské listy | Rubrika: Publicistika | Strana: 13 | autor: (kra)


STONAŘOV – Členové sboru dobrovolných hasičů (SDH) ve Stonařově oslavili už 140. výročí fungování organizace. Ta je jednou z vůbec nejstarších na Jihlavsku.
Při té příležitosti podle velitele jednotky Martina Zadražila udělili na začátku června celkem 60 pamětních a 40 sborových medailí. Během několikahodinového programu vysvětili ještě prapor, techniku i sochu patrona všech požárníků, svatého Floriana. Ten pochází z dílny batelovského řezbáře Jaroslava Hlaváčka.
„Oslovil mě kamarád, abych jim sochu vyřezal. Hrál jsem si s ní asi měsíc a půl, včetně návrhu to bylo asi 200 hodin,“ řekl k tomu autor sochy z lipového dřeva, měřící zhruba 60 centimetrů a vážící asi deset kilogramů. Ten ji sboru při příležitosti výročí vyřezal jako dárek.
Současný starosta sboru Zdeněk Urbánek při oslavě významného historického jubilea podotkl, že práce v SDH není rozhodně procházkou růžovou zahradou.
„Jsou kolem toho mraky starostí a vyřizování. Chtěli jsme všem občanům Stonařova ukázat, že hasiči nejsou jenom ti, kteří houkají, ale také že se snaží zachraňovat lidské životy při požárech nebo nehodách,“ podotkl.
Sobotního odpoledne, které se neslo ve slavnostním duchu a přihlíželo mu několik set lidí, se zúčastnil i senátor Miloš Vystrčil. „V kraji máme přes 40 tisíc dobrovolných hasičů. V přepočtu na obyvatele je jich nejvíc ze všech krajů v Česku. Když už povodně způsobily po republice spoustu škod a problémů, mohli jsme si alespoň uvědomit, že právě bez dobrovolných hasičů by bylo mnohem hůře,“ pravil.
Sbor ve Stonařově sahá, dík založení v roce 1873, svou historií až do předminulého století. V té době nešlo, podle stávajícího starosty obce Františka Plavce, o nic mimořádného, protože vznikaly sbory i ve vískách v okolí městyse.
„Přesto ale ten stonařovský patří mezi nejstarší na okrese,“ doplnil s tím, že hlavním hnacím motorem pro jeho založení byly tehdejší časté požáry většinou velkého rozsahu. Plavec si vzpomněl například na požár z roku 1870, při kterém vyhořelo celkem 34 domů. „Na tu dobu to bylo obrovské množství,“ doplnil.
Momentálně má sbor celkem 30 aktivních členů, přičemž po nejrůznějších požárních soutěžích v regionu jezdí letos už čtvrtým rokem.
Největší požár, u kterého stonařovští hasiči zasahovali, se odehrál v Jihlavě, když hořel podnik Motorpal, ale přesný rok, kdy k němu došlo, už si členové sboru, vzdáleného 13 kilometrů od krajské metropole, nepamatují.

Přílohy