Hasil vlastní firmu i aféry

11.10.2012

Mladá fronta DNES | Rubrika: Vysočina | Strana: 2 | autor: Michal Kolařík 


Nejkontroverznější osobou čtyřleté vlády ČSSD nad Vysočinou byl náměstek hejtmana Libor Joukl. Ten na sebe strhl pozornost hned několikrát.

Záře šlehajících plamenů byla toho večera vidět z Ronova až do Přibyslavi, kde Libor Joukl žije.
A tehdejší krajský předseda ČSSD byl u požáru v Ronově mezi prvními. Hala, kterou plameny polykaly i s uskladněným zbožím, totiž patřila společnosti Apoly, které byl tehdy Joukl spoluvlastníkem. Z areálu, který zachvátily plameny, přitom večer krátce před vypuknutím požáru odjel.
„Otočil jsem auto a byl na místě už v osm – dříve než hasiči,“ líčil tehdy událost v regionálním tisku Joukl, jak na místě pomáhal odstranit techniku před příjezdem hasičů. „Situaci zvládal s klidem – a nezapomněl ani na detail, jakým je zajištění občerstvení pro hasiče,“ informoval tehdy regionální deník.

Šlo o pojistný podvod?

Ve vzduchu létaly spekulace, že mohlo jít o pojistný podvod.
Případ řešili kriminalisté z Královéhradeckého kraje. Policejní psi tehdy na místě požáru nalezli dvě chemické stopy, které byly podrobeny odbornému zkoumání. A ukázalo se, že šlo o chemikálie na bázi benzinu nebo ředidla.
„Ačkoliv závěr vyšetřování byl, že příčinou požáru bylo s největší pravděpodobností úmyslné zapálení neznámou osobou, nepodařilo se bohužel ani přes důkladné a důsledné vyšetřování prokázat zavinění konkrétní osobou,“ sdělila k případu mluvčí policie Královéhradeckého kraje Ivana Ježková.
Otázce, zda právě Joukla policie nepodezřívá z pojistného podvodu, se tehdy sociální demokrat jen usmál: „I kdybychom od pojišťovny dostali maximum, představovala by ta částka jen čtvrtinu škody,“ řekl.
Za pár měsíců po požáru Libor Joukl získal křeslo náměstka hejtmana a svůj podíl ve společnosti Apoly přenechal společníkovi. Za pouhý milion korun rozložený do splátek sto tisíc ročně.
Jouklovi, už coby náměstkovi hejtmana pro oblast dopravy, se dařilo svými kroky na sebe přitahovat pozornost i nadále.

Silničáři inkasovali odměny

Nejprve na sebe upozornil vánočním darem zaměstnancům krajských silničářů – v době, kdy jejich šéf Jan Míka kandidoval na starostu Havlíčkova Brodu. Neúspěšně. Joukl společně s Míkou se tehdy, když napsali dopis sedmi stovkám silničářů, dostali pod palbu krajské opozice.
V dopise silničářům oznámili, že dostanou mimořádnou odměnu deset tisíc korun. Na tyto prémie bylo sociálními demokraty pod taktovkou Joukla připraveno 10 milionů korun. Podle oficiálního vysvětlení Joukla dostali silničáři odměnu za zvýšenou pracovní aktivitu.
Náměstek Joukl a šéf silničářů Míka (oba ČSSD) však v dopise silničářům kritizovali chování minulého vedení kraje z ODS a KDU-ČSL. „Je to docela nechutné nakupování hlasů za veřejné peníze,“ nelíbilo se tehdy bývalému hejtmanovi za ODS Miloši Vystrčilovi.
Opozici se nelíbilo ani dosazení Jouklova spolustraníka Míky do čela krajských silničářů. „To byl víc stranický než odborný tah sociální demokracie,“ okomentoval tehdy tento krok opoziční zastupitel Václav Kodet (KDU-ČSL).

Jouklova oranžová Broadway

Podobné rozdávání benefitů Joukl zopakoval i na akci nazvané S Vysočinou na Broadway (viz strana B1).
„Nevím, čemu se divíte a co se vám nezdá, pane senátore, vždyť je to v souladu se zákonem a vše je naprosto čisté a průhledné,“ to je věta, kterou při svých výhradách na zastupitelstvu slyšel několikrát bývalý hejtman Vysočiny a nyní opoziční krajský zastupitel a senátor za ODS Miloš Vystrčil. „A nebylo to pouze z úst pana náměstka Joukla,“ připomněl.
Nebyl to zdaleka jediný případ, kdy náměstek Joukl takto spolupracoval se zhotoviteli krajských investic. Firmy s milionovými zakázkami od kraje se finančně podílely i na bezpečnostní a preventivní akci Vysočinou bezpečně, ve které hejtman Běhounek i náměstek Joukl dostali výrazný prostor ve vybraných médiích.
Stejná jména firem se objevila i mezi sponzory letošního krajského kalendáře, ve kterém je prostor v měsíci květnu věnován fotografii části přibyslavského náměstí s budovou cukrárny Fontána. Tu spoluvlastní žena náměstka Joukla a za roky, kdy byl Joukl ve funkci náměstka, si cukrárna přilepšila o statisícové dotace z krajského rozpočtu. Do roku 2009 byl Joukl i spolumajitelem cukrárny.

Krajské dotace pro ženu. Pořízen byl stroj na výrobu zmrzliny

Jak se MF DNES podařilo zjistit, cukrárna od roku 2008, kdy je Libor Joukl krajským politikem, čerpala z takzvaného Fondu Vysočiny skoro 450 tisíc korun. Podpořen byl mimo jiné nákup stroje na výrobu zmrzliny.
Proti tomu se ohradilo krajské vedení ODS a za nevládní protikorupční organizaci Transparency International právník Petr Leyer.

Jízda bez značky a ztráta řidičáku

Dalším střípkem do mozaiky kauz kolem náměstka Joukla pak byla na přelomu loňského a letošního roku aféra s vědomou a opakovanou jízdou bez přední registrační značky na voze. Po uveřejnění série snímků vozu bez značky v MF DNES se do případu vložila policie. Náměstek hejtmana Libor Joukl pak na půl roku přišel o řidičák. Sociální demokrat Joukl po tu dobu využíval především služeb řidiče krajského úřadu.

Revolta v ČSSD

Styl Jouklova jednání vedl letos v březnu i k revoltě ve vlastních řadách ČSSD. Dokonce se v době jeho afér z řad sociální demokracie na Vysočině ozývaly hlasy o jeho rezignaci či vyškrtnutí z kandidátky strany.
„Joukl nikdy sociální demokrat nebyl, on jen sociální demokracii využívá k moci,“ postavil se mu jeho spolustraník, místostarosta Ledče nad Sázavou a krajský zastupitel Jaroslav Doležal.
Doležal se pak dokonce rozhodl, že v dalších volbách už za ČSSD kandidovat nebude. „Nechci být na jedné kandidátce s panem Joukle

Přílohy