Hejtman tvrdí, že rozdává 67 tisíc měsíčně. Komu?

12.08.2015

Mladá fronta DNES |  Rubrika: Vysočina | Strana: 1 | autor: Radek Laudin


Dá se to těžko přesně ověřit. Ale jestli věříme tomu, co říká hejtman Jiří Běhounek, tak od svého předloňského zvolení poslancem rozdal na různé účty částku blížící se milionu a půl. Peníze daruje ze své kumulace funkcí.


VYSOČINA Máte známého v tíživé životní situaci a víte, že hejtman a poslanec Jiří Běhounek každý měsíc rozdává svůj „pražský“ plat, což je čistého 67 560 korun.
Napadne vás, že byste politika zvoleného v barvách ČSSD poprosili, aby známému pomohl částí poslaneckého příjmu.

Neprověřuje příběhy

Tak to ani nemusíte zkoušet, tímto způsobem „muž několika funkcí“ svoje peníze nerozdává.
„Lidé v tíživé životní situaci si o finanční pomoc nepíší, neboť vědí, že moje podpora není směrována na sanace dluhů jednotlivců. Nemám žádné možnosti prověřovat pravdivost jednotlivých příběhů. Pokud se snad do budoucna tyto prosby začnou objevovat, nesetkají se s úspěchem,“ varuje předem Jiří Běhounek.
O všech příjemcích darů rozhoduje vždy sám, nikdo mu prý neradí. A nevolí možnost, že by sám místo peněz koupil nějakou věc a tu daroval. „Nefinanční dary neposkytuji,“ sdělil. MF DNES jediného hejtmana a zároveň poslance v Česku požádala, jestli zveřejní seznam příjemců jeho darů i s finančními částkami. Odmítl. Jako důvod uvedl nepřejícnost. „Opakovaně jsem poskytl částku padesát tisíc korun dětským domovům na území Kraje Vysočina. Ostatní příjemci finanční pomoci nemají upravenou úmluvu o zveřejňování, navíc by jejich medializace mohla vzbudit jen závist,“ odpověděl hejtman.
Pouze sdělil, že dal peníze spolku Care, který se zabývá humanitární pomocí. Dále organizacím Zdravotní klaun, Lékaři bez hranic a Fondu ohrožených dětí. Prostřednictvím ministerstva zahraničí směroval peníze jako pomoc pro Ukrajinu. Podporuje prý i konkrétní kulturní a sportovní aktivity.

Co se dá stihnout za 24 hodin

„Na jedné straně by toto mohl být signál, že ty funkce nedělá jen pro peníze. Na druhou stranu má den 24 hodin,“ upozornil opoziční krajský zastupitel Miroslav Houška (KDU-ČSL).
Pochybuje totiž, že Běhounek své funkce naplno zvládá. Je totiž i lékařem v Kamenici nad Lipou a v Pelhřimově. Dokonce předsedá správní radě VZP a je zastupitelem v Pelhřimově.

Pokračování na str. B2 Hejtman tvrdí, že rozdává 67 tisíc měsíčně. Komu přesně?

Pokračování ze str. B1

Houška ví o hejtmanových darech i díky své účasti ve finančním výboru. Nemá ale informace o jejich celkové výši.
„Mně jde spíše o zdroj těch příjmů, proč vůbec takový příjem mít. Jestli to není na úkor něčeho jiného,“ dodal zastupitel KDU-ČSL.
Jiří Běhounek zdůraznil, že nebýt novinářského zájmu, nevyjadřoval by se sám od sebe o svých darech.
„Fakt, že o dárcovství a podpoře veřejně příliš nemluvím, tedy pokud nejsem na téma tázán, neznamená, že se tak neděje,“ dodal. Před časem o tom mluvil sám prezident Miloš Zeman při návštěvě Havlíčkova Brodu. Reagoval tak na dotaz jednoho z občanů, co říká na souběh funkcí hejtmana a poslance. Jiří Běhounek tvrdí, že koktejl jeho funkcí je výhodný pro Vysočinu, a proto se tak rozhodl. Je přesvědčen, že všechno funguje, jak má.

Vystrčil: Kdyby měl jen třetinu funkcí, pracoval by třetinově?

O tom, co všechno obnáší funkce hejtmana, má na Vysočině kromě Běhounka nejvíce informací jen jeho předchůdce Miloš Vystrčil z ODS.
Podle něj není rozhodující, kolik Běhounek dostává peněz a kam je posílá. Důležitější je, jak funkce zvládá.
„Pracovní nasazení pana hejtmana obdivuji. Je to člověk, který je v pohybu od rána do večera. Záleží ale na tom, jestli je fyzicky zvládnutelné to všechno stihnout. Myslím si, že všechny pozice, které zastává, se dostatečně kvalitně stihnout nedají,“ míní Miloš Vystrčil.
Když už někdo stojí tak vysoko, že je hejtman, poslanec i šéf správní rady VZP, určuje si běh svého života sám. Rozhoduje si, kde bude a kde se omluví. A těžko se dohledává, jestli je škodou pro Vysočinu, že na některém jednání v kraji chybí.
„Kdyby měl jen třetinu funkcí, pracoval by jen třetinu toho co dnes? Ne. Jak ho znám, zase by pracoval od rána do večera. Jen by ty dvě třetiny času věnoval své původní pozici. Jako hejtman a poslanec nejste nikdy hotový. Záleží na vás, dokdy pracujete, kolik toho uděláte a jak se věnujete rodině či koníčkům,“ dodal Vystrčil.

Přílohy